Kürt Edebiyatçılar Derneği 2’nci kongresi: Kürt dili zenginliğiyle ayakta kalmıştır

Kürt Edebiyatçılar Derneği 2’nci Olağan Kongresi’nde eşbaşkanlığa Fatma Taşlı Tunç ve Rêdûr Dîjle seçildi. Dijle, baskılara rağmen Kürt edebiyatının geldiği noktaya dikkat çekerek, "Bulunduğumuz döneme karamsar bakmıyorum”

Kürt Edebiyatçılar Derneği 2’nci kongresi: Kürt dili zenginliğiyle ayakta kalmıştır

Artı Gerçek - Kürt Edebiyatçılar Derneği (Komeleya Wêjekarên Kurd) 2'nci Olağan Kongresi’ni Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Diyarbakır Şube binasında düzenledi. Kongreye, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri, Diyarbakır Barosu Dil Komisyonu, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER)ile TJA üyelerinin yanı sıra çok sayıda Kürt yazar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Amed Barosu Dil Komisyonu Üyesi Eyüp Aydeniz, Kürt edebiyatının tarihçesine değinerek, "Ehmedê Xanê, Erebê Şemo, Osman Sabri gibi yüzlerce değerli yazara sahip olan tarihi bir mirasımız var” dedi. Kürt edebiyatı mirasına sahip olduklarını ifade eden Aydeniz, anadilin önemine dikkati çekti.

Divan oluşumu ardından barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için gerçekleştirilen saygı duruşu ardından kongre başladı.

‘BASKILARA RAĞMEN KÜRT YAZARLAR DİRENİYOR’

Kongrede konuşan Destdar dergisi Eş Genel Yayın Yönetmeni Heval Dilbahar, edebiyatın yaşamın bir parçası olduğuna değinerek, "Edebiyat aynı zamanda özgür toplumdur, özgür yaşamdır. Kürt dilinin bu kadar baskılara rağmen ayakta olmasının nedeni zenginliğidir. Baskılara rağmen Kürt yazarlar yazarak, mücadeleyi sürdürüyorlar " ifadelerini kullandı.

'EDEBİYATIMIZI YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ'

Statüsüz yaşamalarına rağmen Kürtleri buraya getiren ana dilleri olduğu ifade eden Destdar Eş Genel Yayın Yönetmeni Jin Aryen, “Öncelikle Kürt aydınlarının bir özeleştiri vermesi gerekir. Bu kongremizin yeni sürece cevap olmasını diliyoruz. Kürtler yüz yıldır statüsüz bir şekilde yaşamasına rağmen, buraya kadar gelebilmesinde Kürt dilinin zenginliği etkili oldu” dedi. Kürt kadın devriminin en büyük devrimlerden biri olduğunu, Aryen, “Kürt kadın edebiyatı daha yazılmamış, Kürt kadınının tarihçesini çıkartmaya çalışacağız. En önemlisi de Kürt edebiyatının gizli kalan ve başkaları tarafından kendilerine mal edinilen edebiyatımızı yeniden gün yüzüne çıkartacağız” dedi.

EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ

Ardından yapılan seçimle Kürt Yazarlar Derneği Eşbaşkanlığına Fatma Taşlı Tunç ve Rêdûr Dîjle seçildi.

Tunç, eski yönetimi teşekkür ederek, ailelere çocuklarına anadillerini öğretme çağrısında bulundu. Dîjle ise, “Tüm baskılara rağmen eğer Kürt edebiyatı buraya geldiyse çok önemlidir ve bu nedenle içinde bulunduğumuz döneme karamsar bakmıyorum” ifadesini kullandı. (MA)