Kürt siyasetçi Hamit Geylani vefat etti
Kürt siyasetçi, yazar ve şair Hamit Geylani, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Artı Gerçek - İran’ın Urmiye kentinde 1 Temmuz 1947 yılında dünyaya gelen Hamit Geylani, kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) 23’üncü dönem Hakkari milletvekilliği seçildi. Aynı zamanda yazar ve şair Hamit Geylani Ankara’da tedavi gördüğü hastanede bugün vefat etti.
HAMİT GEYLANİ KİMDİR?
Hamit Geylani’nin ailesi, 1925’teki Şemdinli olayları nedeniyle İran’a göç etti. Urmiye şehrinin Mirgever köyünde 1947 yılında doğdu. Geylani ailesi, Demokrat Parti’nin 1951 yılında ilan ettiği af ile Şemdinli’nin Deman köyüne döndü. Geylani, siyasete ilk olarak Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) sürecinde katıldı. İki yıl inşaat mühendisliği yüksekokulunda, bir yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. Ankara Hukuk Fakültesi’ni 1979 yılında bitirdi.
Halkın Emek Partisi (HEP) kurucularından olan Geylani, il başkanlığından başlayarak, açılan ve kapatılan tüm Kürt partilerinde, Genel Başkanlık dahil olmak üzere, her kademede görev ve sorumluluk üstlendi. Geylani’ye, HADEP’in kapatılmasıyla 5 yıl siyaset yasağı cezası verildi, 3 kez cezaevine konuldu.
Avukatlığı süresince Hakkari, Van, Diyarbakır, Adana, Erzurum, Ankara ve İstanbul Devlet Güvenlik mahkemeleri ve ağır ceza mahkemelerinde hak savunmaları yapan Geylani, siyasi partilerin, bireylerin ve kurumların Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki savunmalarında bulundu.
KİTAPLARI
Pek çok kitaba da imza atan Geylani’nin yazdığı kitapların isimleri ise şöyle: Yirmi Kurşunlu Yürek (Şiir, Aram Yayınları); Azad Nisan Yağmuru (Şiir, Aram Yayınları); Ciwan Dengê Bê Dêngîyê’ne (Şiir, Aram Yayınları); Zap Nehri Giryan Akar (Şiir, Sitav Yayınları); Şemdinli’den Qamışlo’ya Dağ Sevdası (Deneme, Aram Yayınları); Kürt Mücadelesinin En Geniş Damarı Şeyh Ubeydullah Nehri (Deneme, Belge Yayınları) ve Kürt Mücadelesinde Yarım Asır Hamit Geylani (Emin Sarı ile birlikte, Sitav Yayınları)… (MA)