Kürtçe kitap talebine çeviri bedeli

Elazığ Cezaevi'nde tutuklu gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, psikolojik tacize maruz kaldıklarını, Kürtçe kitap taleplerinin ise çeviri bedeli istenerek engellendiğini anlattı.

Kürtçe kitap talebine çeviri bedeli

Elazığ 1 No’lu Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, cezaevinde psikolojik tacize maruz kaldıklarını, mektuplaşmalarının engellendiğini ve Kürtçe kitapların kendilerine verilmediğini söyledi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) hukuk biriminden Zelal Pelin Doğan’ın 25 Temmuz Çarşamba günü cezaevinde ziyaret ettiği Güleş ve Yılmaz, kişisel bakım veya kırtasiye malzemelerine dahi keyfi uygulamalarla kısıtlama getirildiğini anlattı.

YILMAZ: MEKTUP VE FAKSLAR VERİLMİYOR

Evrensel ve Artı TV gibi yayın kuruluşlarının tutukluluğunu gündeme getirmesi sonrasında yaşanan dayanışmadan mutluluk duyduğunu söyleyen Yılmaz, daha önce Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerine taahhütlü olarak gönderdiği mektupların muhataplarına ulaştırılmadığını anlattı. Yılmaz ayrıca, yakın arkadaşları ve MLSA tarafından gönderilen mektup ve faksları da almamış olduğunu belirtti.

Geceleri gardiyanların bağırarak tutulu kişileri uyandırması ve ülkücü marşları söylemesi gibi psikolojik tacizlere maruz kaldıklarını, ancak bunlar karşısında sükunutelerini korumaya çalıştıklarını anlatan Yılmaz, ağır tecrit koşullarında olduğunu söyledi. Yılmaz, "Diğer tutuklularla hiçbir şekilde görüşme veya sohbet mümkün değil. Bir yere getirilip götürülürken karşılaşıp selamlaşmak istense dahi bu gardiyanlar tarafından engelleniyor" dedi.

KÜRTÇE KİTAP TALEBİNE ÇEVİRİ BEDELİ

Kürtçe kitapların tutuklu veya hükümlülere verilmesi için tercüman hizmeti alınması gerektiğini; bunun için ise kitabı isteyen kişinin 1000 TL ücret ödemesi istendiğini aktaran Yılmaz ayrıca kişisel bakım malzemelerine erişemediğini; bir sabun için dahi defalarca dilekçe verilmesi gerektiğini söyledi.

Kendisine ailesi tarafından gönderilen ayakkabı, iç çamaşırı ve kıyafet gibi kargoların verilmediğini söyleyen Yılmaz, kırtasiye malzemelerine erişiminin de sağlanmadığın anlattı.

OK: AYM BAŞVURUSUNU TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ

Yılmaz’ın yargılandığı dava hakkında bilgi veren MLSA Koordinatörü Avukat Veysel Ok, "İdris için Anayasa Mahkemesi başvuru sürecini tamamlamak üzereyiz. İdris’in başvurusunda tutuklanmasının hem ifade özgürlüğü hem de kişi güvenlik hakkının ihlal edildiğini söylüyoruz. Anayasa Mahkemesi’nden gazeteciliği hedef alan bu tutuklamanın hukuksuz olması nedeniyle tedbir ve öncelikli inceleme talep edeceğiz. İdris’in hukuki süreci konusunda oldukça umutluyuz" dedi.

"ANİ KOĞUŞ BASKINLARI PSİKOLOJİK TACİZ YÖNTEMİ"

Elazığ 1 No’lu Cezaevinde tutuklu olan Dihaber muhabiri Mehmet Güleş de Yılmaz gibi psikolojik işkenceye maruz kaldığını açıkladı.

Gardiyanların tutuklu kişilere yönelik tacizlerinden bahseden Güleş, "Ani koğuş baskınları bunlardan birisi. Öyle ki bu baskınlarda tutukluların mahkemeye sunmak için yazdıkları savunmalara dahi el konuluyor" dedi.

Avukat Doğan, Güleş’in kendilerine cezaevinde tutuklu ve hükümlülere kağıt kalem gibi kırtasiye malzemelerinin, kişisel bakım malzemelerinin temininin cezaevi yönetimince keyfi biçimde engellendiğini, giyecek gibi ihtiyaçlar dahi içerse ailelerden gelen kargoların kendisine ulaştırılmadığını söylediğini aktardı.

Yazılı iletişime getirilen keyfi kısıtlamaları anlatan Güleş, "Çoğu kez mektuplar gönderilmiyor ve tutuklu ve hükümlülere gelen mektuplar verilmiyor" diye konuştu.

Güleş, özellikle Kürtçe kitap istediğini fakat cezaevinin buna kesinlikle izin vermediğini söyledi. Türkçe roman hikaye araştırma kitaplarının gönderiminde genellikle bir problem çıkmazken Kürtçe kitaplardan şimdiye kadar yalnızca iki tane dil bilgisi gramer kitabına izin verildiğini söyledi.

Televizyon izleyebilen ve her gün 45 dakika havalandırmaya çıkarıldığını söyleyen gazeteci telefon ve aile görüşmeleri konusunda ise bir problem yaşamadığını da aktardı. (HABER MERKEZİ)

Elazığ Cezaevi İdris Yılmaz MLSA veysel ok