MLSA, gazetecilerin yasal haklarını içeren “Gazeteciler için hukuk el kitabı” yayınladı. El kitabı, gazetecilerin ifade özgürlüklerine yönelik müdahalelere karşı bir başvuru kaynağı olmayı hedefliyor.
Mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanan 20 gazetecinin duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, gazetecilerin yurt dışı yasağının kaldırılması talebini reddederek, duruşmayı 19 Kasım 2024'e erteledi.
MLSA Hukuk Birimi'nden Emine Özhasar, gazetecilerin dosya savcısı izindeyken tutuklandığını söyledi. Özhasar, içerisinde “Öcalan, İmralı, tecrit” kelimelerinin geçtiği haberlerin suç sayıldığını aktardı.
27 uluslararası basın kuruluşu, Kürt gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamalara karşı Türkiye yetkililerine çağrı yaptı. Çağrıda, Kürt gazetecilere yönelik sistematik taciz ve gözdağına son verme çağrımızı yeniliyoruz" denildi.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Beyoğlu'ndaki patlama sonrası alınan yayın yasağı kararına itirazda bulundu. Açıklamada, yayın yasağının daha çok korku ve paniğe neden olduğu vurgulandı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) raporuna göre mayısta 37 gazeteci, 29 farklı davada hakim karşısına çıktı.
Gözaltında 3 gündür tutulan 20 gazeteciden Serdar Altan, Aziz Oruç ve Ömer Çelik, avukatlar aracılığıyla paylaştığı mesajda, 'Yazmaya devam edeceğiz' diye belirtti.
Bu dönemde yaptığı haberler nedeniyle cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 66’dan 60’a düştü.
Haber takibi sırasında vurulan gazeteci Tekin'in avukatları kararı Danıştay'a taşıyacak.
Tutuklu gazeteci Aziz Oruç'un 21 Temmuz Salı günü görülecek davası için çağrı yapan MLSA, dayanışma göstermek isteyenleri “#AzizOruçGazetecidir” hashtag’i ile destek olmaya çağırdı.
MLSA, tutuklu bulunan beş gazeteci ve bir aktivist için yeni tip koronavirüse karşı cezaevlerinde gereken önlemler alınmadığı gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu.
Başvuruda haber yapma hakkı için ön izin almak veya ücret ödemek zorunda bırakılmanın Anayasa’ya aykırılığı vurgulandı.
Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda gazetecileri fişlemiş ve hedef göstermişti.
12 Şubat'ta 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Salih Turan adına avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı.
MLSA'nın bulguların göre ifade özgürlüğü davalarının önemli kısmında sanıklar tutuklu yargılanıyor; tutuklular sıklıkla mahkemeye getirilmiyor ya da kelepçeli getiriliyor.
Elazığ Cezaevi'nde tutuklu gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, psikolojik tacize maruz kaldıklarını, Kürtçe kitap taleplerinin ise çeviri bedeli istenerek engellendiğini anlattı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, AİHM'e yönelik eleştirilerini iletmek üzere 13 Haziran'da Strasbourg'da Avrupa Konseyi temsilcileri ile bir araya geldi.
‘Gazetecilik suç değildir ve senin suçlu olmadığını biliyoruz.’
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, basın davası avukatlarını uluslararası bir ağ ile evrensel hukuk değerlerine erişebilmek için bir araya getiriyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.