Kürtçe sorusuna, Kuran meali ve elifba yanıtı

Kürtçe sorusuna, Kuran meali ve elifba yanıtı
DEM Parti'li Semra Çağlar Gökalp’in Kürtçenin kamusal hizmetlerde kullanımına ilişkin soru önergesini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Kürdî televizyonu ve Kürtçe Kuran meali ile dini yayınları hatırlatarak cevap verdi.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL- Türkiye’de sağlık, iletişim, bankacılık hizmetleri, ulaşım araçları anonsları başta olmak üzere pek çok uygulamada Türkçe dışında birçok farklı dil kullanılıyor. Kamusal hizmet alanlarına giren konularda Kürtçenin tüm bu uygulama ve yasal düzenlemelerin dışında tutulduğuna dikkat çekerek konuyu Meclis gündemine taşıyan DEM Parti Bitlis Milletvekili Semra Çağlar Gökalp, Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra 17 bakanlığa önerge vererek Kürtçenin kullanıldığı kamusal hizmetleri sordu. Gökalp aynı zamanda önergede iktidarın kendi bekasına uygun gördüğü konjonktüre göre dil haklarını istediğinde yasaklama, istediğinde kullanıma açma pratiğini benimsediğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ’DAN ‘TRT KURDİ’ HATIRLATMASI

DEM Milletvekili Gökalp’in soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın dışında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz, soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu bünyesinde 2009 yılında kurulan ve Kürtçe dilinde yayın yapan TRT Kürdi televizyon kanalı ve radyo istasyonunu hatırlattı. Yayınlarda, Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinin kullanıldığını belirten Yılmaz, “Ayrıca internet ve mobil uygulamalar üzerinden yayınlar tüm dünyaya ulaştırılmaktadır” dedi.

‘İKİ ADET KÜRTÇE MEAL YAYINLANDI’

Diğer taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da din konusunda toplumu aydınlatmak için yaşayan bütün dil ve lehçeleri değerlendirmeye gayret ettiğini vurgulayan Yılmaz, önergede “Bu kapsamda 35 farklı dil ve lehçede yapılan Kuran-ı Kerim Mealleri ve 50 dil ve lehçede yaptığı dini faaliyetleri arasında Kürtçe de yer almaktadır. Ayrıca, biri Latin diğeri Arap alfabesiyle olmak üzere iki ayrı Kürtçe Meal, Muhammed'in Hayatı, Hadislerle İslam, Serlevha Hadisler ve Kur'an Öğreniyorum (Elif-Ba) yayınlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

‘TÜRKÇENİN DIŞINDA SADECE İNGİLİZCE KULLANILIYOR’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise önergeye verdiği cevapta, “Bakanlığımız görev ve yetki alanı çerçevesinde sunulan hizmetler; resmi dilimiz Türkçe dışında uluslararası olarak kabul görmüş İngilizce aracılığıyla sağlanmaktadır” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da önergeye cevaben tüm anons ve danışma hizmetlerinin uluslararası metinlere göre Türkçe ve İngilizce yapıldığını kaydetti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Gökalp’ın önergesine verdiği yanıtta Kadın Acil Destek Uygulamasının (KADES) Kürtçe hizmet verdiğini hatırlattı.

‘İKTİDAR BU MESELEYİ SİYASİ ÇIKARI İÇİN ARAÇSALLAŞTIRIYOR’

Soru önergesine gelen cevabı değerlendiren Semra Çağlar Gökalp,

“Bir ülkede eşit yurttaşlıktan bahsedebilmek için o ülkede yaşayan her yurttaş hakları anlamında eşit olmalıdır, buna dil hakları da dahil. İktidara her sorduğumuz soruya aynı cevaplar veriliyor; "seçmeli dersler, TRT Kurdî, Kürtçe Kuran Meali vs. İktidar bu meseleyi siyasi çıkarı için araçsallaştırmıştır. Kendisi de Kürt olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kalkıp bize Kürtçe yapılan dini hizmetleri anlatıyor. Kürtler Kürtçe hutbe okuduğu için melelerini (imamlarını) "örgüt üyesi" suçlaması ile tutuklayan zihniyetten dinini öğrenmek istemiyor” dedi.

‘İKTİDARIN SAMİMİ ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR’

İktidarın yıllardır süren samimiyetsiz bir yaklaşımı olduğunu ifade eden Gökalp, şöyle konuştu:

“Kürtçe televizyon açıyor ama orda Kürtlerle, kültürleriyle, gerçekleri ile alakası olmayan programlar yapılıyor. Dini hizmet hangi dilde yapılırsa yapılsın Türk ve Hanefi tek tipçi zihniyetten şaşmıyor, ibadet yerleri Türkçülük propagandası merkezlerine dönüştürülmüş durumda. Bunlar en hafif tabirle samimiyetsizliktir. Kürtler anadilde eğitim istiyor. Kürtler bağımsız ve sansürsüz kendi dilinde televizyon ve tüm diğer yayın kuruluşlarını açmak istiyor. Tüm bunlar ve daha birçok ihtiyaç için iktidarın samimi adımlar atması gerekiyor. Kürdün dilinin ve kimliğinin anayasal güvence altına alınması lazım.”

Öne Çıkanlar