Kürtçe tabelayı kaldıran Tatvan Belediyesi'ne halktan çağrı: Tabelayı bırak, çöpleri toplamaya bak

Tatvan Belediyesi binasındaki Kürtçe tabelanın kaldırılması ilçe halkının tepkisini çekti. Halk 'belediye başkanı tabela ile uğraşacağına caddelerde toplanmayan çöpleri toplatsın' diyor.

Kürtçe tabelayı kaldıran Tatvan Belediyesi'ne halktan çağrı: Tabelayı bırak, çöpleri toplamaya bak

Mücahit AVRAS

ARTI GERÇEK - Bitlis ve Tatvan Belediyelerinin tabelalarda yer alan Kürtçe isimleri çıkarması bölgede yaşayan halkın tepkisini çekiyor. Tabelaların kaldırıldığı Tatvan'daki çöp sorununa dikkat çeken çeken bir vatandaş "Kürtçe Tabelaları bırak, çöplere bak" dedi.

31 Mart seçimlerinde Tatvan'da, HDP'nin tüm itirazlarına ve geçersiz sayılan binlerce oya rağmen YSK'nın 295 oyla belediye başkanı ilan ettiği AKP'li aday Mehmet Emin Geylani, göreve gelişinden kısa süre sonra belediye tabelasında yazılı olan Kürtçe ismi (Şaredariya Tetwan) kaldırmıştı. Ardından Tatvan'a bağlı Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan mezarlıktaki Kürtçe tabela da kaldırılmıştı.

Belediye meclis üyeliği KHK'lı olduğu gerekçesiyle iptal edilen Şehir Plancısı ve Akademisyen Veysi Altıntaş'a göre Kürtçeye gösterilen tahammülsüzlük iktidar partisinin resmi politikası:

"31 Mart seçimlerinin hemen ardından bir şekilde göreve getirilen yöneticiler kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadan belediye binalarında ve şehir girişlerinde bulunan Kürtçe tabelaları yerlerinden söktürtü. Bu iktidar partisi nezdinde geliştirilmiş bir politikadır. Buradaki yerel seçilmişler, büyük oranda Ankara'daki bazı güç odaklarının işlerini kolaylaştırmak için seçilmişler diye düşünüyorum. Bu insanların aldıkları görevler başkaları tarafından belirlendiği için özgün politikalar geliştirmek gibi güçleri de yok."

Kürtçe tabelayı kaldıran Tatvan Belediyesi'ne halktan çağrı: Tabelayı bırak, çöpleri toplamaya bak - Resim : 1

'HDP MECLİS GRUBU DAĞITILMAK İSTENDİ'

Seçimlerin ardından 9 HDP'li seçilmiş meclis üyesinin de görevden alınmasının ve Tatvan Belediye Meclisi'nde çoğunluk olan HDP'li grubun dağıtılmak istenmesinin tesadüf olmadığını vurgulayan Altıntaş; "Seçimi kazanmak için taşımalı seçmenden tutun da çok değişik uygulamalara varan yüzlerce farklı politika geliştirildi. Buna rağmen Belediye Meclis'inde çoğunluk olan grubumuz haksız ve hukuksuz, göstermelik soruşturmalar açılarak dağıtılmaya çalışıldı. Çünkü çoğunluk olduğumuz yerde kişilere ve ranta dayalı politikaların üretilmesine izin vermeyecektik. Burada şu husus ön plana çıkıyordu: Belediye hizmetlerinin bugün bu kadar dağınık ve yetersiz şekilde sürdürülmesine itiraz edeceğimiz biliniyordu. Ayrıca mecliste kadro alımları, imar değişiklikleri ve belediye arazileriyle ilgili çok önemli kararların alındığı da biliniyor. Bugün tüm dikkatler tabelalara çekilmiş durumda fakat çevre kirliliği başta olmak üzere toplum sağlığını tehlikeye atan farklı sorunların çözümü için yapılan köklü bir çalışma yok. Van Gölü'nün doğal yapısı kirlilikten dolayı bozulmuş durumda. Belediye yapması gereken hizmetlerin yerine alakasız adımlarıyla gündeme geliyor." diye konuştu.

Belediyenin asli görevlerini unutup Kürtçeye olan tahammülsüzlüğünden şikayetçi olan Tatvan halkı da uzun yıllardır AKP'nin yönettiği ilçenin ana caddelerinin dahi çöple kaplı olduğunu ve belediyenin bu konuda görüntüden ibaret olan birkaç çalışma dışında bir şey yapmadığını belirtiyor.

Tatvan'ın merkezinden yaklaşık 5 km boyunca uzanan Cumhuriyet Caddesi belediyenin yetersiz çalışmalarından nasibini alan yerlerden. Tatvan'da çöp ve kirlilik problemini uzun yıllardır yaşadıklarını anlatan 64 yaşındaki Celil A.'ya göre belediye başkanının yanında kaymakamlık da caddelere konteyner konulması talebini geçiştirmiş:Kürtçe tabelayı kaldıran Tatvan Belediyesi'ne halktan çağrı: Tabelayı bırak, çöpleri toplamaya bak - Resim : 2

"Bu kirlilik sadece bugün değil yıllardır bu şekilde devam ediyor. Belediyeden defalarca çöp konteyneri talep etmemize rağmen caddeye koymadılar. Sadece belediyeye değil kaymakam beye de başvurduk ancak yine çözüm üretilmedi. Bunun sebebini bir türlü öğrenemedik. Sanki bizi geçiştirmek için başlarını sallıyorlar. O kadar. Geçen sene Kıyıdüzü'nde 2 yıllık çöpler dahi küçük öğrencilere toplatılmıştı. Belediye o günden bu yana hala oraya dokunmamış. Zaten Tatvan'da bir tane cadde var o da kaldırımı ve temizliğiyle birlikte berbat şekildedir. Her taraf çöple dolu. Kanalizasyon sistemi olmadığı için pis sular da caddelerde kalıyor. Havalar ısınınca sinekten geçilmiyor. Belediyenin göz boyayan bir iki çalışmasının yerine gerçek hizmet görmek istiyoruz."

'KANALİZASYON SUYU DİREKT GÖLE AKITILIYOR'

Esnaf Emin G. ise, kanalizasyonların hiçbir işleme tabi tutulmadan göle akıtıldığını ve bunun sonucunda yazın serinlemek amacıyla göle giren çocukların sağlığının tehlikelere maruz bırakıldığını söylüyor.

"Sahil kesimi çöpten geçilmiyor. Merkezden uzaklaştıkça durum daha iç karartıcı oluyor. Birçok mahalleden gelen lağım suları filtrelenmeden göle dökülüyor. Bununla ilgili yıllardır söz verdiler ama nedense bir türlü çözülmüyor. Çocuklarımız serinlemek için göle giriyor. Her tarafı rezillik içinde. Yazın buralar çok pis kokuyor. Ona da makyaj yapıyorlar. Daha önce Fettah başkanın kendisinden de rica ettik; söz var ama dönüş yok, yok! Fuar alanına yakın yerleri gördüğümde bir Tatvanlı olarak utanıyorum. Bizi buna mı layık görüyorsunuz? Kürtçe tabelaları bırak, çöpe bak başkan bey. HDP'nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde 9 kişiyi görevden attılar. Bu da zaten amaçlarını gösteriyor."

Kürtçe tabelayı kaldıran Tatvan Belediyesi'ne halktan çağrı: Tabelayı bırak, çöpleri toplamaya bak - Resim : 3

'ESKİDEN ÇÖZÜM ÜRETEBİLİYORDUK'

2009'da yapılan yerel seçimlerde DTP'li başkan Abdullah Ok'un yönetimine atıfta bulunan çiftçi Fesih M. ise tabelalardan Kürtçenin kaldırılmasına tepki olarak Türkçe konuşmak istemiyor. O da, Tatvan'daki yerel yöneticilerin tek dertlerinin suni gündemler yaratmak olduğunu ve vatandaş olarak dertlerini anlatabilecekleri bir yapının olmadığını belirtiyor:

"Belediye HDP'deyken yine benzer sorunlar oluyordu ancak derdimizi bir şekilde anlatıp çözümler üretebiliyorduk. Şimdi ne çalacağımız kapı var ne de halimizi anlayanlar. Herkes işsiz, herkes perişan. Üstüne bir de bu pislikle yaşamak zorunda kalıyoruz. Sanki Tatvan'ın bütün derdi Kürtçe tabelalarmış gibi, onu gözümüze sokuyorlar. Belediye HDP'deyken o zaman çok büyük borçları vardı, hizmet yapamıyordu. Şimdi hükümet de sizde. Kardeşim, caddelere inin biraz, halka sorun ne istiyorsunuz diye. Etraf çer çöp içinde kalmış. Ama beyefendiler Kürtçe düşmanlıklarını öne çıkarıyor. Tatvan'da yaşayanların hemen hemen hepsi Kürt'tür. Siz o isimleri oradan kaldırınca daha mı iyi olacak?"

akp khk Tatvan Kürtçe Çöp Tabela Bitlis Belediyesi belediye meclis üyesi