'Kürtçe'ye karşı inkâr gün geçtikçe artmaktadır'
HDP'li Nihat Akdoğan, İstanbul'da bir inşaat firmasında Türkçe dışındaki dillerin konuşulmasının yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı.
HABER MERKEZİ - HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, İstanbul'da bir inşaat firmasında Türkçe dışındaki dillerin konuşulmasının yasaklanmasını TBMM gündemine taşıdı.
Akdoğan'ın "Türkiye’de Kürtçe dilene karşı fobi ve inkâr gün geçtikçe artmaktadır" dediği ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde şunlar yer alıyor:
İLGİLİ HABER: İNŞAAT İŞÇİSİNE KÜRTÇE KONUŞMA YASAĞI
Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre İstanbul Başakşehir'de YAPI & YAPI firmasının Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında, Kürt işçilerin kendi aralarında 'Kürtçe' konuşması yasaklandı. Ana firma (YAPI & YAPI) taşerona gönderdiği uyarı yazısında "Şantiyede çalışan personelin farklı bir lisanla konuşulmasından diğer taşeronların ve firma personelleri dâhil olmak üzere tüm çalışanları rahatsız etmektedir" ifadelerine yer verilmiştir. Dil, bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şeyi ifade eder. Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır. Dil, bir halkı ya da topluluğu birleştiren, ortak hedeflere yönelten ve sosyal olarak yeniden üreten bir kültürel miras ve tarihsel bir zenginlik kaynağıdır. Ayrıca uzun bir dönem içinde şekillenen sosyal bir kurumdur. Söz konusu firmanın Kürtlerin anadiline yapmış olduğu bu ırkçı yasak insanların kutuplaşmasını, kin ve nefretin oluşmasını sağlamaktadır. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, Bakanları ve milletvekilleri Kürtlerin yaşadığı bölgelerde katıldıkları etkinliklerde Kürtçe konuştukları basına ve kamuoyuna yansımıştır. Türkiye’de Kürtçe dilene karşı fobi ve inkâr gün geçtikçe artmaktadır.
Bu bağlamda:
1 - Bu güne kadar bakanlığınızca Kürtçe dilinin korunması ve özgür konuşulması için neler yapılmıştır?
2 - Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan ve T.C vatandaşı olan 20 milyondan fazla insanın anadilini konuşmasından dolayı uğradığı çirkin muamelelerin, insanlar üzerinde yarattığı duygusal kırılmamın ve ayrışmanın önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?
3 - Söz konusu firma için herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
4 - Bu güne kadar Kürtçe konuştuğu gerekçe gösterilerek darp edilen, sözlü tacize uğrayan ve hatta öldürülen kişilerden haberdar mısınız? Bunun için nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?
5 - Türkiye’de Kürtçe dilinin yasak olduğunu belirten herhangi bir yasa ya da genelge var mıdır? Varsa bu yasa hangi evrensel hukuk ve insan hakları ilkesine dayanmaktadır?
6 - Söz konusu firmanın yaptığı bu haksız ve çirkin davranışı baz alırsak, herhangi bir firmanın veya kurumun böyle bir uygulama yapma hakkı var mıdır? Varsa bu hangi iş hukukuna ve ahlakına dayanmaktadır?