'Kürtlere destek Ankara'yı çileden çıkardı'
İngiliz basını, Demokratik Suriye Güçlerinin IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon ile birlikte yürüttüğü Rakka operasyonunda Türkiye'nin durumunu...
İngiliz basını, Demokratik Suriye Güçlerinin IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon ile birlikte yürüttüğü Rakka operasyonunda Türkiye'nin durumunu masaya yatırdı. Reuters, Ankara’nın Washington’ı Suriyeli Kürtlerden desteğini çekip ÖSO'yu desteklemesi yönünde ikna etme umudunun sönmeye başladığını yazdı. Financial Times Gazetesi ise, Washington'un Kürtlere desteğinin Ankara'yı çileden çıkardığı yorumunda bulundu.
GÜNCEL- Reuters haber ajansı, Ankara’nın Washington’ı Suriyeli Kürtlerden desteğini çekip Rakka operasyonu için desteğini Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) vermesi yönünde ikna etme umudunun sönmeye başladığını yazdı.
Haber ajansında yer alan analiz şöyle:
"Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki savaşta ABD’nin Rakka operasyonunda Kürt müttefiklerine destek vermesiyle ivme kaybetse de Washington’a Kürt nüfuzu konusundaki endişelerini hafifletecek bir anlaşma için baskı yapmayı sürdürüyor. Diğer yandan Suriyeli Kürt gruplar, Washington’un daha önce olduğundan daha güçlü şekilde arkalarında olduğunu düşünüyor ve sonunda özerklik hedeflerini destekleyeceğini umut ediyor. Suriye savaşında en karmaşık cephelerden kuzeydeki çatışmalarda, son haftalarda IŞİD’in geniş bölgelerden geri çekilmesi veya yenilgiye uğraması sonucu hızlı bir ilerleme kaydedildi. Rusya’nın desteklediği Suriye ordusu bundan faydalanarak Fırat Nehri’ne doğru bir koridor açtı ve Halep’e giden su rezervlerini güvence altına almanın yanında Türkiye’ye rağmen Kürtlerle sessiz bir ittifak oluştuğunun sinyallerini verdi.
Ankara ise Washington’u Kürtlerden desteğini çekerek Rakka’ya yapılacak nihai operasyon için desteğini Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) vermesi yönünde ikna etmeye çalışıyor, fakat buna yönelik umutlar son günlerde sönmeye başladı. ABD ve Türkiye’nin bölgedeki farklı hedefleri Menbiç üzerinden ortaya çıkarken, ABD’nin geçen hafta Menbiç ve çevresine asker konuşlandırması Türkiye’nin kente yönelik bir adım atmasını engelledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Menbiç’teki YPG varlığına yönelik hassasiyetini net bir biçimde yeniden dile getirirken, NTV televizyonunda yer alan ifadelerine göre "YPG’nin kanton hayallerinin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Menbiç’e gidersek ve PYD orada olursa, onları vururuz" dedi. YPG ise geçtiğimiz yıl kentin ele geçirilmesine yardımcı olmasının ardından Menbiç’ten çekildiğini ve kontrolü Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bıraktığını söyledi. Washington, stratejisini SDG etrafında inşa etti.
Pentagon, Menbiç’e güç göndermesinin ana hedefinin bölgedeki tarafların birbirleriyle çatışmalarını engellemek olduğunu belirtti. ABD’de üst düzey bir general geçtiğimiz hafta YPG’yi güçlü bir şekilde savunarak, Türkiye’de gerçekleştirilen saldırılarla YPG arasında herhangi bir bağlantı olduğuna dair kanıt görmediğini belirterek Rakka’ya yapılacak nihai operasyonda YPG’nin de rol alacağı sinyalini vermişti."
‘TÜRKİYE ABD'Yİ ,SURİYE YÜZÜNDEN İLİŞKİLERİN SOĞUYABİLECEĞİ KONUSUNDA UYARIYOR'
İngiliz Financial Times Gazetesi de bugünkü yayınında Türkiye'nin Rakka operasyonundaki durumunu değerlendirdi. Gazete, Başbakan Binali Yıldırım'ın bazı yabancı gazetecilere yaptığı ve ABD'yi, YPG'yi Rakka operasyonuna dahil etmeme konusunda uyardığı açıklamalarına sayfalarında yer verdi. Gazete, Washington'un Kürtlere desteğinin Ankara'yı çileden çıkardığını yazdı. Financial Times'ın dünya haberleri sayfasındaki haber, gazetenin Ankara'daki muhabiri Mehul Srivastava ile Beyrut'taki muhabiri Erika Solomon'un imzalarını taşıyor.
Haberin başlığı, ‘Türkiye ABD'yi, Suriye yüzünden ilişkilerin soğuyabileceği konusunda uyarıyor'
Başbakan Yıldırım, ABD'nin, ‘IŞİD'in Suriye'deki başkenti' konumundaki Rakka'nın geri alınması amacıyla düzenlenecek operasyona, Kürt Halk Koruma Birliklerini (YPG) dahil etmesi halinde, Türkiye-ABD ilişkilerinin ağır hasar alabileceğini söylemişti. Financial Times'taki haberde, Yıldırım'ın bu uyarıyı, ABD'nin Suriye'ye 400 takviye asker gönderdiğini duyurduğu bir dönemde yaptığı belirtiliyor. Amerikan askerleri, YPG'nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile birlikte çalışacak. QSD ise Financial Times'ın deyimiyle ‘Washington'un Suriye'de cihatçılara karşı mücadele için tercih ettiği ortak'
Financial Times'a konuşan IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, QSD'ye her koşulda ateş desteği vermek için takviye asker konuşlandırdıklarını söylemiş. John Dorrian, Rakka'yı tecrite yönelik operasyonların ‘birkaç hafta içinde' tamamlanacağını, sonra da kentin nasıl ele geçirileceğine yönelik görüşmelerin başlayacağını belirtmiş.
‘TRUMP YÖNETİMİ KÜRTLERİ DESTEKLEME NİYETİNDE'
Financial Times'taki haber şu satırlarla sürüyor:
"Takviye asker gönderilmesi, Trump yönetiminin, ‘halifelik" ilan eden cihadcı grubun fiili başkenti Rakka'nın geri alınmasında Kürt güçleri destekleme niyetinde olduğunu gösteriyor. Ancak Washington'un Kürt milislere desteği Ankara'yı çileden çıkardı. Zira Ankara PYD'yi, faaliyetleri yasaklı olan ve Türk devletine karşı 30 yıldır isyan eden PKK'nın uzantısı olarak görüyor."
Financial Times, Türkiye'nin geçen yıl Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı'nı da hatırlatmış okurlarına. Harekatın görünürde IŞİD'le mücadeleye yönelik olduğunu ancak Suriye Kürtlerini geriletmek için Suriye toprakları içinde bir tampon bölge oluşturulmasının amaçlandığını da eklemiş.
"Ancak Washington'un Rakka'ya yönelik planları ve Rusya'nın Kürt güçlerin Menbiç yakınındaki beş köyün kontrolünü Suriye rejimini devretmesine yönelik anlaşmada arabuluculuk yapma kararı, Ankara'nın işini zorlaştırıyor. IŞİD'in kontrolündeki bölgelere yönelik giderek karmaşıklaşan savaş planlarında Türkiye kendisini; NATO müttefikine taahhütlerini, Rusya'yla aranjmanlarını ve Sayın Esad'ı devirme hedefine ulaşamamayı dengeleme arayışı içinde buluyor."
Financial Times bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmede Suriye'de yaşananları ele almasının beklendiğini de belirtiyor.
Gazeteye konuşan ancak adı açıklanmayan bir Kürt temsilci ise ‘Rakka bizim için stratejik bir mesele' demiş ve eklemiş:
"Eğer uluslararası koalisyonla birlikte Rakka'yı alırsak, bölgede hafife alınmaması gereken bir güç olacağız. Orta Doğu'da gerçek bir ağırlığımız olacak."
Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Konseyi'nden Aaaron Stein'ın son gelişmelerle ilgili görüşleri de şöyle:
‘Savaşın gidişatı bizi son aşamaya yönlendirebilir. Rakka opersyonu başladığında, Türkiye zor durumda kalacak.'