Kuşdili Çayırı'nda betona ve otoparka karşı eylem: Bütün canlıların yaşamı tehlikeye atılıyor
Yurttaşlar, tarihi ve doğal sit alanı olan Kuşdili Çayırı'nın Kadıköy’ün ortasında insanlara nefes aldıran bir yeşillik hâline getirilmesini talep ediyor.
Yağmur KAYA
+GERÇEK- Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcisi ve ekoloji örgütü, Kadıköy'de bulunan Kuşdili Çayırı'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımına başlanan otopark ve peyzaj projesiyle ilgili kaygılarını ve taleplerini dile getirdiği bir açıklama gerçekleştirdi.
Kuşdili Çayırı Kavşağı'nda bir araya gelen yurttaşlar, bölgenin tamamen yeşil alan olması yönünde hem İBB'ye hem de Kadıköy Belediyesi'ne çağrıda bulunuyor.
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin burayı tekrar çayır ve koruluk yapması için hiçbir engeli yoktur. Önce alandaki beton kaldırılmalı, sonra ağaçlandırılmalıdır. Burası, Kadıköy’ün ortasında insanlara nefes aldıran bir yeşillik hâline getirilmelidir" denilerek, Kuşdili Çayırı'nınn 3'üncü derece sit alanı niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.
Açılamada, "Kuşdili Çayırı yeşil alan olmalı, beton değil" pankartı yer açılarak, "Betona hayır" sloganı atıldı. Açılamada söz alan Kadıköy Kent Dayanışması Üzeyir Uludağ, ülkenin inşaatçılar, madenciler tarafından işgal edildiğini söyledi. "Kadıköy de bu işgalden nasibini alıyor' diyen Uludağ, Kadıköy'deki projelerin hepsinin yerel belediye tarafından halka sorulmadan yapıldığına dikkat çekti.
Ekolojist aynı zamanda makine mühendisi olduğunu söyleyen Remzi Çelik, 60 yıldır Kadıköy'de yaşadığını ve Kadıköy'ün son 15 yıldır şantiye alanına dönüştürüldüğünü vurguladı.
"Hava kirliliğini önleyen, -çok önemli bir konu- ısı adasının oluşmasına neden olmayı bırakın, bu ısı adasını önleyecek bir nitelikte yapılmasında fayda var. Çünkü, kent oldukça betonlaştı. Kadıköy her açıdan büyük bir atık merkezi haline geldi. Bu, sürdürülebilir değil."
Çelik, ısı adası diye belirttiği teknik konuyla ilgili ise şunları söyledi: "Kentleri ilgilendiren teknik bir kavram. Söyleşi ki; betonlaşma artıkça gündüz -yaz ayları özellikle- aldığınız ısı gece o bölgede tekrar vermek üzere kentin o bölgesini yaklaşık 5 ile 7 derece sıcaklığını yükseltir. Bu ısı artışı, bölgedeki flora faunanın bozulmasına, afet ve su baskınlarının oluşmasına neden olur. Betonlaşmadan dolayı yağmur çok kısa sürede denize ulaşır. Bu da toprağın yağışı yeterince almaması demek. Buharlaşma ve soğuma etkisi olmayacağı için gece ciddi derecede sıcaklık yükselmesi meydana gelir. Bu da, solunum rahatsızlıklarına, hastalığının tetiklenmesi sonucu doğurur."
'İKLİM KRİZİ NEDENİYLE SICAK HAVA DALGASI YAŞANACAK'
Hava kirliliği ve ısı adasının soyut ve teknik kavramlar olduğu için dikkate alınmadığını söyleyen Çelik, "İnsanlar çok uzakta bir tehlike olarak görüyorlar. Hâlbuki iklim kriziyle birlikte çok yüksek bir sıcak hava dalgası geliyor. Dolayısıyla bu ısı adacıklarının bütün belediyelerin teknik birimleriyle ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Dünyada ölçülüyor bu ısı adacıkları" dedi.
'TARİHİ VE DOĞAL SİT ALANI'
Basın açıklamasını kurumlar adına Aslı Arslan okudu.
Arslan, şu ifadelere dikkat çekti: 'Kuşdili Çayırı doğal ve tarihi SİT alanıdır. Aynı zamanda Kurbağalıdere’nin taşma alanıdır. Kadıköy’ün merkezinde, esasen kamuya ait bu alanla ilgili bugüne kadar birçok kere avm projesi gündeme getirildi. Kadıköy halkı sahip çıktı, davalar açıldı ve mahkeme kararı gereği Kuşdili Çayırı yapılaşmaya açılmadı.
Geçtiğimiz birkaç hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘yeşil alan düzenlemesi’ adı altında yeni bir plan gündeme getirildi ve hızla yapımına başlandı. İBB yetkilisinin mahallemize gelerek yaptığı açıklamada mevcut otoparkın 150 araçla sınırlandırılacağı, çayırın tümünün yeşil alan yapılacağı söylendi. Yeni planı edindiğimizde Kadıköylüler olarak tam hayal kırıklığına uğradık.
Çayırın ortasından geçmekte olan cadde kaldırılmakta, mevcut otopark ise şuan ki yolu da aşarak çayırın tam ortasına yerleştirilmektedir. Otoparkın çevresine yeşil bir kuşak oluşturulmakta, ancak bu yeşil diye adlandıırılan alan, beton zemin üzerine peyzaj düzenlemesi olarak adlandırılmaktadır.
Yapılacak bu düzenlemenin tarihi Kuşdili Çayırı’nın yeniden canlandırılması ile bir ilgisi yoktur. İBB’nin Kurbağalıdere’nin kıyılarını kapsayan Yaşam Vadisi projesi, bu haliyle kabul edilemez. Kuşdidi Çayırı’nın yakınında yer alan 5 mahallemizin temiz hava soluyabileceği yeşil alanı yoktur. Kadıköy merkezinde teneffüs ettiğimiz havadaki kirlilik oranları Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği rakamların çok çok üzerindedir. Gözle görülmüyor ama zehir solumaktayız. Küçücük çocuklarda bile kronik astım sıklıkla görülmektedir.
İBB yönetimince öncelikle mahkeme kararlarına uyulmalıdır. Hergün yüz binlerce aracın park ettiği ve dolaşımda olduğu bir yer haline getirilen Kadıköy ne bu trafik yükünü ne de bu keşmekeşliği kaldırabilir. Kuşdili Çayırı tarihi ve doğal SİT alanı olduğundan, önce beton kaldırılmalı, sonra ağaçlandırılmalıdır. Bu, dere taşkınları açısından da gereklidir. Deprem toplanma alanımızın olmadığını da hatırlatmak isteriz.
'KORULUK ALAN YAPILMASININ ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOKTUR'
İBB Başkanı Ekrem İmmamoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın birlikte burayı tekrar çayır ve koruluk alan yapmasının önünde hiçbir engel yoktur.
Kadıköy Söğütlüçeşme garında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapmak istediği AVM projesi de aynı nedenlerden dolayı yapılamaz. Kadıköylüler insan ve bütün canlıların yaşamını tehlikeye atan her türlü rant projesine karşı çıkacaktır.'