Madenciler Anıtı yanında açıklama: Mücadele yeni başlıyor

Soma’da bulunan Madenciler Anıtı’nda bir araya gelen Bağımsız Maden İş Sendikası ve aileler, iş cinayetlerine ve hak gasplarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Madenciler Anıtı yanında açıklama: Mücadele yeni başlıyor

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan faciada yaşamını yitiren 301 madenci anıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde yapılan anmaya ailelerin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, emek örgütleri de destek verdi. Madenciler Anıtı önünde yapılan anmada "301 Candır Unutmadık, Unutturmayacağız, Üreten Biziz, Yöneten de Biz olacağız" pankartı açıldı.

Eylemde konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Sekreteri İsmail Türe, 301 maden işçisinin, Soma’da kar için inşa edilmiş siyaset, sermaye, sarı sendika ilişkiler ağı tarafından katledildiğini belirterek,"İlk günden itibaren tüm sorumlular, bu katliamdan sorumlu olan her bir kişi mutlaka yargılanacak dedik. Bu uğurda 301 aileleri, Somalılar, avukatlar, ülkenin duyarlı insanların sürdürdüğü kesintisiz bir mücadele ile bugüne geldik. Katillere mahkeme salonunu dar ettik ama yargıdaki patron, siyaset vesayeti hakimlerin, savcıların değişmesini sağlayarak adeta ödül gibi cezalar vererek mezarda yatan 301 canımızın, ailelerinin acısını bir kez daha büyüttüler" dedi.

HALKIN VERGİSİ PATRONLARA AKITILIYOR

İktidarın salgın koşullarında halkın vergileriyle oluşan tüm birikimleri patronlara verdiğini söyleyen Türe, "Salgın bahanesiyle patronlara milyarlarca liralık destek verilirken yine patronların kar hanelerini büyütmek için kısa çalışma, ücretsiz izin, telafi çalışması adı altında işçilerin ücretleri, hakları ortadan kaldırılıyor ya da işsizlik fonunda dar günleri için biriken paraları patronlara aktarıyorlar" ifadesinde bulundu.

Madenciler Anıtı yanında açıklama: Mücadele yeni başlıyor - Resim : 1

İŞÇİLERİN SOMA’SI

İşçilerin salgın koşullarında çalıştırıldığı için Soma’da İmbat Maden’de 3 maden iş cinayetinde yaşamını yittirdiğini hatırlatan Türe, sözlerini şöyle sürdürdü: "13 Mayıs’tan sonra o yüzden iki Soma var. Birincisi rantiyenin, patronların, siyasetin, sarı sendikanın Soma’sı. Diğeri kaybettiği canları için mücadele eden 301 ailelerinin, termiğin zehirlemesine, tarım arazilerinin sermayece yağmasına itiraz edip mücadeleye tutuşanların ve patron, siyaset, sarı sendika tezgahına başkaldıran insanca yaşam, insanca çalışma koşullarını bizzat kendi güçleriyle yaratmak için sendikalarını kuran maden işçilerinin Soma’sı,301 madenci kardeşleri öldükten beş ay sonra neden ölmediniz diye telefonlarına gelen kısa mesajla işten atılan binlerce madencinin yalanlar, oyalamalarla 6 yıldır alamadıkları tazminatları için tavizsiz mücadeleye tutuşup Enerji Bakanlığı’nı masaya oturmak zorunda bırakıp, tazminatların hizmet alımıyla ilgili kısmını alan madencilerin Soma’sı. Yine rödovanslı sahalarda aynı hak gasplarını yaşayan Uyar, Geventepe, Işıklar, Atabacası işçilerinin, Enerji Bakanlığı’nın Mart sonuna kadar verdiği torba yasa sözünü salgın örtüsüyle unutturduğunu zannettiği ama işçilerin pandemi yasakları sonrası Ankara’ya yürüyecekleri mücadelenin Soma’sı."

MÜCADELE YENİ BAŞLIYOR

Yaşanan adaletsizliği, zulmü, yağmayı ve talanı unutmayacaklarını belirten Türe, son olarak "İşçilerin mücadele etmeye devam edecek. Not alıyor işçiler, emekçiler. Mücadele daha yeni başlıyor" dedi. (MA)

açıklama soma madenci