Mahalleler Birliği'nden kentsel dönüşüm taahhütnamesi: 'Tapusuzlara tapu, rantçı değil halkçı plan'

Mahalleler Birliği'nden kentsel dönüşüm taahhütnamesi: 'Tapusuzlara tapu, rantçı değil halkçı plan'
İzmir Mahalleler Birliği üyesi dernekler de hazırladıkları taahhütname ile adaylardan vaat değil yazılı söz istiyor. Derneklerin öncelikli talepleri tapu sorunun çözülmesi, katılımcı planlama, rant değil vatandaş odaklı dönüşüm.

İZMİR - 31 Mart 2024 yerel seçimlere kısa bir süre kala hem büyükşehir hem de ilçelerde bazında adayların vaatlerinin ilk sıralarında kentsel dönüşüm yer alıyor. Her aday, kentsel dönüşümü bir an önce gerçekleştirmek istediğini dile getirerek seçmenlerden oy talep ediyor. Ancak kentsel dönüşümün diğer ucunda yer alan halkın ise nasıl bir kentsel dönüşüm istediği gündem olamıyor. Kentsel dönüşüm bölgesinde kalan derneklerin oluşturduğu İzmir Mahalleler Birliği adaylardan vaat değil yazılı söz istiyor. Hazırladıkları taahhütnameleri adayların imzalarına açarak imzalayanları ve imzalamayanları kamuoyuyla paylaşıyor.

İzmir Mahalleler Birliği içerisindeki derneklerin yeni seçilecek yerel yöneticilerden ana beklentisi belediye mülkiyetinde kalan bölgelerdeki tapu sorunun çözülerek tapusuzlara tapularının dağıtılması, yeni hazırlanacak planlarda katılımcılık süreçlerinin işletilmesi, rant değil vatandaş odaklı yerinde dönüşümün sağlanması.

‘BEKLENTİMİZ SÜRECE DAHİL EDİLMEK’

Narlıdere Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm alanında kurulu bulunan Çatalkaya Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Esen katılımcı bir süreç vurgusu yaptı ve şöyle konuştu:

"Kentsel dönüşüm konusunda hak sahiplerinin iradesi olan dernek ve onun belirleyeceği uzmanları dönüşümün asli unsurları kabul ederek planlama ve bir bütün olarak dönüşüm sürecine dahil eden bir yerel yönetim beklentimiz var. Bu yapıldığında görülecek ki, çok zor gibi görünen dönüşüm çok kolay hale gelecek. Dernek olarak başlıca sorunumuz; merkezi ve yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm konusunda halkın başta depreme dayanıklı, sosyal donatı alanları olan, sağlıklı bir altyapıya sahip konutlarda yaşaması önceliği olması gerekirken tam aksine eskiden kenar mahalle olan alanların değerlenmesi ile buralara çökmek isteyen sermaye için çalışan bir yönetim anlayışı ile mücadele etmek zorunda olmak. Bizim çözüm önerimiz basit; katılımcılık ilkesinin işletilerek hak sahiplerini temsilen derneklerinin planlama ve uygulama sürecine asli unsurlardan biri olarak dahil edilmesi. Bu olduğunda, dahil olduğumuz bir planlama süreci sonrası ortaya çıkacak plan-projeye razı olacağız. Yerel yönetimden, seçimlerden beklentimiz bu”

‘İMZA ATANLA ATMAYAN BİR OLMAYACAK’

Hazırladıkları taahhütnamenin CHP adayı tarafından imzalanmadığını ifade eden Esen şunları söyledi:

“Belediye başkan adaylarının imzalaması için hazırladığımız taahhütnameyi 3 Mart tarihinde bir toplantıyla adayların imzasına sunduk. Toplantıya katılan bağımsız aday Metin Yıldırım, bağımsız aday Ergin Demir, AKP adayı Murat Sarman, İYİ Parti adayı Feza Genişoğlu ve DEM Parti adayı Şazime Yaşa imzalarken CHP'nin adayı Erman Uzun ise ‘yeterince inceleme fırsatım olmadım’ gerekçesi ile incelemek için zaman isteyerek imzalamadı. Toplantının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen henüz daha imzalamadı. Ne var ki, imzalayan aday ile imzalamayan adaya bakışımızın aynı olmadığını, olamayacağını belirtmek isteriz. Üyelerimizin taahhütnamenin imzalanmamasından anladığı şudur ki; İzmir'in en değerli alanları haline gelen yerlerimize rant gözüyle bakan bir grubun bu imzaya müsade etmediğidir. Bu grubun kimlerden müteşekkil olduğuna dair halk içinde kimi isimler telaffuz edilsede biz dernek olarak isimler üzerinden bir tartışmaya girmek istemiyoruz. Şu bilinsin ki; "oy oranım düşsede seçilirim" yaklaşımı gerçekçi olabilir ama, demokratik ve halkçı olmadığı açıktır. Bu noktada hak sahipleri olarak biz net bir şey söylüyoruz. Dernek etrafındaki örgütlülüğümüzle geride bıraktığımız on yılda olduğu gibi bizleri yok sayan, hakkımızı gasp etmeyi amaçlayan kentsel dönüşüm anlayışına müsade etmedik, önümüzdeki dönemde de etmeyeceğiz.”

‘SÖZ DEĞİL İMZA LAZIM’

Bornova Belediyesi’nin kentsel dönüşüm bölgesinde kurulu bulunan Kızılay Mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Besra Girgör de mahallelerinde yıllardır yıldırma amacıyla hizmet verilmediğini ifade ederek “Dönüşüm bölgesinde olduğumuz için hizmet alamıyoruz. Yıldırma amacıyla bunu yapıyorlar. Bir an önce insanlar terk etsinler diye. Doğalgaz olmayan yerler var, yollar çukur içinde. Sosyal donatı alanlarımız yok” dedi.

Parsel bazlı dönüşüm istediklerinin belirten Girgör “Biz ada bazlı değil de parsel bazlı, yerinde dönüşüm talep ediyoruz. Bölgemizde DOP kesintisi çok yüksek. En yüksekten kesiliyor. Onun düşürülmesini istiyoruz. Yine tapusuzların tapu sorununun çözülmesini talep ediyoruz. Metrekarelerimizin daha insanca yaşama yakın olacak bir şekilde büyümesini istiyoruz. Bütün kesintiler, park, yol vs, vatandaşların arazilerinden yapılıyor. Belediyenin rezerv alanları sosyal donatı alanları için kullanılmalı. Burada da yapacağımız bir çağrı ile adaylara taahhütnamemizi imzalama çağrısında bulunacağız. Onun için bize söz değil, imza lazım. Oy kaygısıyla vaatte bulunuyorlar ama bizim için imza atanla atmayan bir olmayacak.” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERİMİZ ATLA DEVE DEĞİL’

Konak Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm bölgesinin sınırlarında kurulu bulunan Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Latif Aydoğdu ise, dönüşüm bölgesindeki vatandaşların kazanımlarının korunması gerekirken yangın mal kaçırırcasına rantsal dönüşüme odaklanıldığını ifade etti.

Aydoğdu “Kapımıza çalan her partiye dönüşüm bölgemizdeki sorunları anlatarak çözüm önerilerini soruyoruz. Yasalardan kaynaklı dönüşüm süreçleri belirsiz bir şekilde ilerliyor. Biz imar konusunda vatandaşın hakkı korunmalı, tapusuz olanlara tapusu çözülmeli. Bu atla deve değil. Yeni bir rant alanı yaratarak bu dönüşümü gerçekleştirirseniz bu vatandaşta mağduriyet yaratır. Karşısında da bizi bulurlar. Biz dönüşüm konusunda bilinç sahibi insanlarız. Seçilen adaylar bizimle birlikte hareket etmeli.” diye konuştu.

latif.jpg
Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Latif Aydoğdu

‘VATANDAŞ DÖNÜŞÜMÜ KENDİSİ YAPMAK İSTİYOR’

Kemalpaşa Belediyesi’nin kentsel dönüşüm bölgesi sınırlarında kurulu bulunan Kemalpaşa Atatürk ve Soğukpınar Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yavuz Artuğ da “Biz katılımcı bir şekilde planlarımızı hazırladık. Bunun örneği Türkiye’de iki tane. Ancak süreç bitmiş değil. Kemalpaşa’da adayların yeni hazırladığımız taahhütnameye imzayı atmış durumda. Dönüşüm süreçleri rant odaklı olduğu için vatandaş kendi binalarını kendisi yapmak istiyor. Yeni seçilecek aday da hızlı bir şekilde hak sahiplerine kamu arazilerini rayiç bedeli üzerinden satmalı. Parselasyon plan süreci hızlandırılmalı. Dönüşüm alanında kalan mahallelerde altyapı ve kamusal hizmetlerin sağlanması için belediye bütçesinde pay ayrılmalı. Vatandaşların dönüşüm sürecinde teknik destek, malzeme ve personel kaynağı sağlamalı” dedi.

Öne Çıkanlar