Mahallesi olmayan muhtarlar

Sur'da 2 yılı geride bırakan sokağa çıkma yasakları ve yıkım nedeniyle bazı mahalleler haritadan silindi, mahalle sakinleri göç etti. O mahallelerin muhtarları

Mahallesi olmayan muhtarlar

HABER MERKEZİ - Dünyanın en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır'ın Sur ilçesinin 6 mahallesine, 2 Aralık 2015'ten bu yana giriş yapılamıyor. Bir bölümü tank ve top atışlarıyla, önemli bir kısmı ise kepçelerle yıkılan mahallelerde on binlerce insan göç etti. 'Acele kamulaştırma' adı altında evleri ellerinden alınan Sur sakinleri, kentin çeşitli mahallelerine dağıldı. Yıkılmış durumda olan mahallelerin muhtarları bu yeni duruma kendilerini alıştırmış. Lalebey ve Cemal Yılmaz mahallelerinin muhtarları, sorumluluk alanlarındaki yıkımın sonuçlarını değerlendirdi.

'17 SOKAK TAMAMEN YIKILDI'

2015 yılında yaşanan savaştan kaynaklı Sur'un birçok mahallesinde çatışmaların yaşandığını ifade eden Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir, mahallesinin yüzde 90'ının yıkıldığını ve giriş çıkışların halen yasak olduğunu hatırlattı. Topdemir, savaştan önce 5 bin nüfusa sahip olan mahallenin 18 sokaktan oluştuğunu belirtti. Topdemir, çatışmalarda bir veya iki sokağı çok az hasar gören mahallenin 17 sokağının bugün tamamen yıkıldığını kaydetti.

Mahallesi olmayan muhtarlar - Resim : 1[Cemal Yılmaz Mahallesi Muhtarı Koçero Topdemir]

'MAHALLEM YOK AMA İNSANLARLA DİYALOĞUMUZ SÜRÜYOR'

Taşınmak zorunda bırakılan yurttaşların ikametgâh adreslerini değiştirmediğini söyleyen Topdemir, bu nedenle mahallenin nüfusunda bir değişiklik olmadığını ama mahallede kimsenin kalmadığını belirtti. Topdemir, "Taşınan yurttaşların ikametgah adresleri değişmediğinden dolayı herhangi bir işleri olduğunda yine ben ilgileniyorum. Dolayısıyla mahallem yok, ama bizim oradaki insanlarla diyalogumuz sürüyor" diye konuştu. Mekanın değişebileceğini, ancak seçmenleriyle dayanışmasının devam ettiğini vurgulayan Topdemir, "Muhtar ve yurttaşlar olarak fikir birliğimiz ve gönül bağımız hep sürecek" diye de ekledi.

'LALEBEY MAHALLESİNİN NÜFUSU 10 BİNDEN 5 BİNE DÜŞTÜ'

Alipaşa Mahallesi ile birlikte yıkılan Lalebey Mahallesi'nde de durum farksız. Bu mahallede 4 dönemdir muhtarlık yapan Abdullah Çelik, "Mahallemiz olmasa bile, bir yurttaş olarak yıkım ve yasaklara karşı direnmeye devam eden mahallelinin yanında olacağız" diyerek, yıkımdan önce 10 bin insanın yaşadığı mahallesinde, şu an 5 bin kişinin kayıtlı olduğunu belirtti.

Mahallesi olmayan muhtarlar - Resim : 2[Lalebey Mahallesi muhtarı Abdullah Çelik]

10 SOKAK HARİTADAN SİLİNDİ

24 sokağı bulunan mahallesinin, bugün 10 sokağının tamamen haritadan silindiğini vurgulayan Çelik, evlerinden çıkarılan yurttaşların da hiçbirinin rızasının alınmadığını, halkın baskıyla çıkarıldığını belirtti. Yıkılan mahallelerde birçok yurttaşın eşyalarını dahi almalarına müsaade edilmediğini söyleyen Çelik, Sur'da toplam 16 mahallesinin ya yok edildiğini ya da yıkımın sürdüğünü aktardı. Yine Dabanoğlu ve Cemal Paşa mahallelerinin kısmen girişlerine izin verilse de, Sur'da hâlâ 6 mahallede yasağın sürdüğü bilgisi veren Çelik, bu nedenle orada neler olup bittiğini kimsenin bilmediğini dile getirdi.

Mahallesi olmayan muhtarlar - Resim : 3
'İNSANLARIN HER BİRİ BİR YERE GİTTİ'

21 senedir muhtarlık yaptığı mahallesinin yarısından fazlasının yıkıldığına tanıklık eden Çelik, "İnsanların her biri, bir yere gitti. 80 yaşına kadar burada yaşamış insanlar var. Ama şu an kimin kiracısı olacakları belli değil. Gelecek nesillere Diyarbakır'ın, Sur'un kültürünü, yaşanmışlıklarıyla tanıklık eden bu insanlar anlatacak. Başka kültürlerden insanlar gelip buraya yerleşirse kültür de dil de değişir" ifadelerini kullandı.

Mahallesi olmayan muhtarlar - Resim : 4
'TEK HANE KALSA BİLE MAHALLEMİ TERK ETMEM'

Sur'da yaşanan elektrik ve su kesintilerinin yer yer devam ettiğini de aktaran Çelik, yıkım sürecinde mahalle sakinlerine büyük baskılar uygulandığını, buna rağmen halkın hâlâ direndiğini söyledi. Çelik, birçok sokağın yok olduğu mahallede muhtarlık yapmanın acıklı bir durum olduğuna ekleyerek, "Mahallemde tek hane bile kalsa ben mahallemi terk etmem. Sonuna kadar mahalleliyle birlikteyim, halkımın arkasındayım" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

sokağa çıkma yasağı sur Muhtarlar