Mahkeme kararına rağmen gece yarısı kömür kazısı
Akbelen Orman'ında nöbet tutan köylüler ile yaşam savunucuları, bölgede yeni maden sahası açma çalışması başlatıldığını duyurdu.
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. (YK Enerji), Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi sınırları içinde yeni bir maden sahası açma çalışması başlattı. Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan yurttaşlar, sabah saatlerinde kırıcı, kepçe ve kamyon seslerinin gelmesi üzerine alanı kontrol etmeye çıktı. İkizköylüler ve yaşam savunucuları, İkizköy mezarlığının arkasındaki tepede YK Enerji’nin iş makinelerinin çalıştığını, alanda hafriyat ve kömür çıkarma çalışması yapıldığını tespit etti.
İkizköy Çevre Komitesi, kazı ve hafriyat/kömür taşıma çalışması yapılan alanda bir arkeolojik kazı alanı olduğu, ayrıca alanda her tür faaliyetin Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ile durdurulduğu belirtti.
MAHKEME KARARI
Konuyla ilgili açıklama yapan İkizköy KARDOK Derneği avukatlarından Arif Ali Cangı, Muğla 3'üncü İdare Mahkemesi'nde sahadaki maden işletme faaliyetinin ve bu sahadaki konveyör bant inşası faaliyetinin ÇED muafiyetlerinin kaldırılarak, ÇED sürecine tâbi tutulması talebiyle 2020/1208 Esas sayılı dosya altında davanın devam ettiğini ve bu dava kapsamında 09.08.2021 tarihinde mahkeme tarafından sahadaki davaya konu her tür faaliyetin durdurulmasına karar verildiğini hatırlattı.
SUÇ
Şirketin herkesten gizli çalışmaya başladığını ve çalışmasını sürdürdüğünü tespit ettiklerini söyleyen Cangı, "Kültür ve arkeolojik varlıkların olduğu alanda çalışma yapılıyor. Bu da aslında başka bir ihlali doğuruyor. İkizköy’de Akbelen’de Anayasa’nın 138’inci Maddesi uygulanmıyor. Muğla Valiliği’nin derhal olaya müdahale etmesi gerekiyor. Jandarmanın gerekli tutanağı tutup ilgililer hakkında işlem yapması gerekiyor" diye konuştu.
ARKEOLOJİK ALAN
Avukat İsmail Hakkı Atal ise, madencilik faaliyetinin yapıldığı tespit edilen alanın 2 yıldır Milas Müze Müdürlüğü’nün arkeolojik kazı çalışmaları yürüttüğü bir alan olduğunu vurguladı. Atal, bu alandaki kazı faaliyetlerinin YK Enerji sponsorluğunda yürütüldüğü, bu nedenle şu ana kadar sadece "Kurtarma kazısı" adı altında yüzeysel bir arkeolojik çalışma yapıldığı ve çıkarılan tarihi eserlerin bir kısmının Ören Açık Hava Müzesi’ne taşındığını, ancak alandan ne tür buluntulara ulaşıldığının kamuoyu tarafından bilinmediğini ve bu durumdan endişe ettiklerini söyledi.
Konuyla ilgili dava açmaya hazırlandıklarını söyleyen Atal, "Gece yarısı alanda kömür kazısı yapıldığını tespit ettik. Jandarmaya ve Muğla Valiliği’ne de şikâyette bulunacağız" dedi. (MA)