Mahkeme Validebağ Korusu’nu imara açan planları iptal etti

Mahkeme Validebağ Korusu’nu imara açan planları iptal etti
Validebağ Korosu’nun imara açılmaması için yargı yoluna başvuran çevreciler açtıkları davayı kazandı. Mahkeme, Validebağ Korosu’nun tahribata uğrayacağı gerekçesiyle imar planlarının iptali yönünde hüküm kurdu.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL - Millet bahçesi yapılmak istenen Validebağ Korusu’nun imar planlarına karşı açılan davada mahkeme kararını verdi. İstanbul 6’ıncı İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nı iptal etti.

İMAR PLANLARI NEREDEYSE BİREBİR AYNI

Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nun Birinci Derece Doğal ve tarihi sit alanı olması ve bölgedeki son yeşil alanlardan biri olan korunun yapılaşmasına karşı çıkan çevreciler mahkeme kararını ‘zafer’ olarak duyurdu. Plan ve hukuka aykırı şekilde sit alanının statüsüne aykırı yapılaşma olacağını ileri süren çevrecileri mahkeme haklı buldu. Kararını bilirkişi raporuna dayandıran mahkeme, yapılan değerlendirmeler sonucunda; öncelikle dava konusu alan, toprak yapısı, mikro iklimi, bitki türleri-örtüsü ve alansal dağılımı ve faunası (özellikle kuş türleri) ile bir ekolojik sistemler bütününü oluşturduğuna dikkat çekti. İmar planlarının yeterli analitik değerlendirme sürecinden geçmediği belirtilen kararda “Plan kararlarının analiz ve sentez çalışmalarına dayanan gerekçelerin oluşturulmadığı, dava konusu imar planlarının raporları incelendiğinde ise 1/5000 ölçekli plan raporu ile 1/1000 ölçekli plan raporunun içeriğinin ve içerisindeki açıklamaların neredeyse birebir aynı olduğu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

‘MİLLET BAHÇESİ VALİDEBAĞ KOROSU İLE ÖRTÜŞMÜYOR’

Mahkeme, bu gerekçeyle imar planlarının planlama tekniklerine aykırı olduğu, dava konusu alanın sahip olduğu özellikler itibariyle doğal yapısının bozulmaması, insan faaliyetlerinden etkilenmemesi, doğal ve ekolojik süreçlerin devamlılığının sağlanması için zorunlu haller dışında herhangi bir yapılaşma eyleminin olmaması gerektiğini kaydetti. Millet Bahçesi ile ilgili yapılan değerlendirmede ise “Kendi merkezine rekreasyon ve aktivite çeşitliliğini koymakta olan Millet Bahçelerinin, ‘Korunabilir olma durumunun sürekliliğinin sağlanmasının’ kentsel mikro ve makro ekosistem bütünlüğünün devamlılığı için kritik öneme sahip olduğu Validebağ Korusu ile örtüşmediğinin açık olduğu…” kayda geçti.

Mahkeme Validebağ Korusu’nun doğal kurgusunun kaybedileceği ve parçalanmış ekosistemlere sahip olarak korunması gereken alanın tahribata uğrayacağı gerekçesiyle imar planlarında hukuka uyarlık bulmadı ve dava konusu imar planlarının iptaline hükmetti.

NE OLMUŞTU?

1999 yılında Doğal Sit Alanı (DSA) olarak tescillenen Validebağ Korosu 2014'te iki yıllığına İBB’ye devredildi. Koruya yönelik müdahaleler de 2014'te başladı. 2018 yılında Millet Bahçesi yapılmak istenen koruya yönelik çevreciler ile gönüllülerin mücadelesi sonrasında proje hayata geçirilemedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi 2020 yılında olağanüstü gündemle toplanarak mülkiyeti Hazine’ye ait olan koronun bir bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle belediyeye tahsis etti. Gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar’ı ziyaret ettikten sonra sosyal medya hesabından koroda "Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi"ni hayata geçireceklerini duyurdu. Projeye karşı çevrecilerin açtığı dava boyunca Validebağ Korosu’nda nöbet devam etti. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar