'Üsküdar Belediyesi Validebağ'da yol bakım çalışması adı altında doğa suçu işliyor'
Yağmur KAYA
ARTI GERÇEK- Validebağ Gönülleri, Üsküdar Belediyesi'nin 1'inci derece koruma sit alanı olan Validebağ Korusu'na bakım çalışmasını adı altında yollarına kum dökmesine yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi.
Validebağ’da Üsküdar Belediyesi eliyle doğa katliamının devam ettiğini belirten gönüllüler, belediyenin 1 Eylül de yollara kum dökmeye başladığını bu işlemin ise 1'inci derece koruma sit alanı olan korunun ekosistemine zarar verdiğini söyledi.
'2005 YILINDA RANTIN ÖNÜ AÇILDI'
Basın açıklamasını okuyan Kerem Yavuz, koruya yönelik müdahalenin 2005 tarihinde önce aydınlatma direkleri için çukurlar kazılarak yapıldığını ifade ederek şunları söyledi:
"2006’da protokol, 2009’da kros şampiyonası, 2013’te peyzaj projesi, 2014’te çılgın Hyde Park projesi, 2017’de jeotermal sondaj, 2018’de millet bahçesi, 2020’de bakım ve onarım amacıyla tahsis gibi değişik isimler altında Validebağ’da rant projeleri devam etmektedir. Hepsinin altında yatan temel düşünce, 1.derece doğal ve tarihi SİT alanı olan Validebağ Korusu’nun önce doğal SİT alanı, sonra da koru olma özelliklerinin ortadan kaldırılması ve böylece rant projelerinin önünün açılmasıdır."
'23 YIL DİLEKÇELER CEVAPSIZ KALDI'
Üsküdar sakinlerinin, 23 yıldır Koru’daki çöplerin toplanmasını, ağaçların bakımının yapılmasını yönünde taleplerinin görmezden gelindiğini söyleyen Yavuz, dilekçelerinin her seferinde cevapsız kaldığını vurguladı.
Yavuz, korunun 2020 yılında bakım ve onarım amacıyla Üsküdar Belediyesi'ne tahsis edildikten sonra, koruya 500 araçlık otopark, yazlık sinema, festival alanı, izci eğitim alanı, köpek gezdirme alanı, yürüyüş-koşu-bisiklet parkurları yapılacağını duyurmasıyla koruyu ihaleye açtığını belirtti.
'AÇTIĞIMIZ DAVALARDA MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ'
Yavuz konuşmasının devamında şunları söyledi: "İhaleyi kazanan şirketin elemanları, çok sayıda polis eşliğinde 22 Haziran 2021 günü Koru’ya girdi ve günlerce çöp topladı. Bu ihalenin iptali için dava açtık. Mahkeme 2 Eylül 2021 tarihinde yürütmenin durdurulması kararı verdi. Üsküdar Belediyesi’nin üst mahkemeye yaptığı itiraz da reddedildi. 23 Haziran 2021’de ise, millet bahçesi projesini onaylayan koruma kurullarına karşı açtığımız davada yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ayrıca, koruma amaçlı imar planlarına karşı açtığımız davada da, yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.
'BELEDİYE KORUNUN DOĞASINA ZARAR VERDİ'
Mahkeme kararları ve halkın tepkisi üzerine Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, projeden vazgeçtiğini, fakat Koru’da teknik ormancılık mevzuatı gereğince normal bakım ve onarım faaliyetlerinin yapılacağını duyurdu. 10 Ağustos’ta Koru genelindeki otsu bitkilerin biçilmesi, normal bakım ve onarım faaliyetleri ile açıklanamayacak ölçüde Koru’nun doğal dokusuna zarar vermiştir. Çok sayıda polis eşliğinde kalabalık bir belediye ekibi kuru ot, yaş ot, meyve fidanları demeden biçti. Onbinlerce börtü böceğin, larvaların, çekirgelerin, kirpilerin, kaplumbağaların, kertenkelelerin, sincapların yuvalarını bozdu; taze fidanları yok etti
'NÖBET TUTUYORUZ'
1 Eylül tarihinde ise, Koru civarına ve içine 4 kamyon kum getirilmiş, Haydarpaşa Lisesi girişi önündeki yolu tamamen kapatacak şekilde dökülmüş ve yol 1 metreye yakın genişletilmiştir. Ayrıca Koru içinde 2 ayrı bölgeye daha kum dökülmüştür. Halkın tepkisi üzerine çalışma durdurulmuştur. Fakat en küçük fırsatta, kumları Koru içine yayma girişimleri gözlemlemekteyiz. Bu nedenle, Koru’da nöbet tutarak belediyenin Koruya daha fazla zarar vermesini önlemeye çalışıyoruz. Bugün nöbetimizin 86'ıncı günüdür."
ÇUKUR KAPATMA BAHANESİ
Üsküdar Belediyesi'nim hukuk dışı faaliyetlerine yenilerini eklediğini vurgulayan Yavuz, " Çukur kapatma bahanesiyle yolların üzerine kamyonlar dolusu kum dökmek ve yolları genişletmek, normal bakım çalışması değildir. Dökülen kumların yağacak yağmurlarla sürükleneceğini biliyoruz. Sürüklenecek kumlar Koru içindeki dereyi kirletecek, belki de yatağını değiştirecektir. Koru 1.derece doğal SİT alanıdır, sık sık kum dökülecek inşaat alanı değildir. Yapılan şey tamamen göstermelik; malzeme israfı, işçinin emeğinin israfı, zaman israfıdır" dedi.
'BİRİ SİZİN EVİNİZİ TARUMAR ETSE MUTLU OLUR MUSUNUZ?'
Eylemde söz alan Avukat Mustafa Uğur Akman, 35 yıldır, Validebağ Korusu'nun ranta açılmaması için büyük mücadele verdiğini vurgulayarak şunları dile getirdi: "Koruyu korumak için elimden geleni yaptım. 50 yıllık hukukçuyum. Hukukî mücadelemi her yerde dile getirdim. Biz şunu unutuyoruz sevgili dostlar; doğada yalnız insanoğlu değil; doğada aynı zamanda diğer canlılarda yaşıyor. Biz, sadece kendimi düşünerek yol yaparsak, kendimizi düşünerek binalar yaparsak, doğayı tahrip edersek, doğada yaşayan böcek, kertenkele, kirpi, kaplumbağa her türlü canlının da yuvasını yok ediyoruz. Her zaman derim; biri sizin evinize gelse, evinizi yıkıp tarumar etse mutlu olabilir misiniz? Razı olur musunuz? İşte biz maalesef doğayı tahrip ederek diğer canlıların mekanlarını tahrip ediyoruz."
'ELİNİZİ ÇEKİN'
Validebağ Korusu'na dökülen kumların küçük bir bölümünü belediye önüne dökerek protesto eden gönüllüler, "Üsküdar Belediyesi elini, kumunu belediyeden çek" sözleriyle çağrıda bulundu.