Mahsulün yüzde 30'u tarlada ve depoda zayi oluyor

Nepal, İzlanda, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk gibi 96 ülkenin gelirinden fazla ürün çöpe gidiyor.

Mahsulün yüzde 30'u tarlada ve depoda zayi oluyor

ARTI GERÇEK- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretilen gıdanın yüzde 30'unun tarlada ve depolama alanlarında yapılan hatalar nedeniyle tüketilmeden çöpe gittiğini açıkladı: "İsrafla mücadele tarlada başlamalıdır" çağrısı yaptı.

Üretim ve tüketim aşamalarında kullanılmadan atılan gıdanın mali kaybının 35,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Bayraktar, 4 milyar tonluk gdanın 1,3 milyarının israf edildiğini anlattı.

96 ÜLKENİN GSYİH'SİNDEN DAHA BÜYÜK

Ziyan edilen gıdanın 96 ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasından(GSYİH) fazla olduğunu belirten Bayraktar, israf edilen miktarın yarısı ile dünyadaki açlığın kaldırılabileceğini 25 milyona yakın Suriye nüfusunun tamamen ihtiyacının karşılanabileceğini somutlaştırarak anlattı. Bu ülkelerden bazıları: Nepal, İzlanda, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk , Ermenistan, Kırgızistan.

6 MİLYON KİŞİNİN EKMEK İHTİYACI KARŞILANABİLİR

Bayraktar'ın paylaşımına göre Türkiye'deki üretilen sebze ve meyvenin dörtte biri çöpe gidiyor. Bayraktar: "İşin insani boyutu bir yana, ekonomik boyutu da çok büyük rakamlara ulaşıyor. Ülkemizde, istatistiği tutulan temel ürünlerde 2019 yılında 119,2 milyon ton olan üretimin 10,7 milyon tonu sofraya ulaşamadan, kaybedildi. Sadece bu bile 8-10 milyon nüfuslu bir ülkenin tüketebileceğinden fazla ürün demektir. Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Türkiye gibi çok ekmek tüketen bir ülkede bile bu rakamla 6 milyon nüfusun ekmek ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir" dedi.

KAYIBIN YÜZDE 60'I HASAT VE DEPOLAMADA

Üretimden tüketime kadar yüzde 25’i bulan kayıpların yaklaşık yüzde 60’ının hasat ve depolamada olduğunu ifade eden Bayraktar, "Zamanında ve uygun araçlarla yapılamayan hasat işleri ve gerekli koşulları taşımayan depolama sistemlerine bağlı olarak ürünlerin önemli bir kısmında kayıplar meydana gelmektedir. Yani 8,2 milyar dolarlık toplam kaybın yaklaşık 4,9 milyar doları hasat, taşıma, depolama kayıplarıdır.

Tarımsal üretimde hasattaki kayıplar miktar olarak 5,1 milyon tonu bulurken, bu miktar 2019 yılı döviz kuruyla 3,1 milyar dolara denk geliyor. Bu rakam Türkiye’nin 34,5 milyar dolarlık bitkisel üretim değerinin yüzde 9’ünü oluşturuyor.

Yaş sebze ve meyvedeki kayıp oranları tür ve çeşitlere göre yüzde 10 ile 30 arasında değişiyor. Toplam yaş sebze ve meyve üretimimizin 51,4 milyon ton olduğu dikkate alındığında her yıl, toplam yaş sebze ve meyve üretimimizin 5,1 ile 15,4 milyon ton arasındaki kısmı zayi olmaktadır. Meyve ve sebzelerde hasat sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 oranlarında kayıp meydana gelmektedir.

Zamanında ve uygun araç gereçlerle yapılmayan hasat işlemleri esnasında oluşan biçerdöver kayıpları ise yüzde 2 civarındadır" açıklamalarında bulundu.

israf hasat