Malatya Barosu'ndan 'konteyner adliye' eylemi: 'Bu çileye son verin'
Malatya Barosu, depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen adliyenin yedi ayrı yerde hizmet vermesini ve duruşmaların konteynerlerde görülmesini protesto etmek için yürüyüş yaptı. Eyleme, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da destek verdi.
Yusuf DURDU
MALATYA - Maraş depremlerinde ağır hasar alan ve kontrollü olarak yıkılan Malatya Adliyesi, 10 aydır birbirinden farklı noktalarda yedi ayrı yerde hizmet veriyor. Duruşmaların bir kısmı konteynerde görülüyor. Avukatlar duruşmalara yetişemiyor, halk mağdur oluyor.
'BÖLÜNMÜŞ PARÇALANMIŞ ADLİYELELERE SON'
Malatya Barosu, soruna dikkat çekmek için bugün 'Tek çatıda adliye’ yürüyüşü düzenledi. Avukatlar, 'Bölünmüş parçalanmış adliyelere son' pankartıyla TÜİK binasının arkasındaki konteyner mahkeme salonlarının önünde toplandı.
'ADALETE ERİŞİM HAKKI ENGELLENİYOR'
Burada bir konuşma yapan Malatya Baro Başkanı Onur Demez, henüz temeli bile atılmayan yeni adliye binasının iki yılda bitirilmesinin ön görüldüğünü söyledi. Adalete erişim hakkının engellendiğini, adil yargılanma hakkına ve adalet arayışına ket vurulduğunu dile getiren Demez, "Yargısal işlemler ilimizde yedi ayrı ek binada hizmet vermektedir. Hakim ve savcı odaları, mahkeme kalemleri duruşma salonlarına çevrilmiştir. Meslektaşlarımızın ayakta beklediği, dosyalarını dahi koyacak yer bulamadıkları bu salonlarda yapılan savunmaların, verilen beyanların bırakın hakim ve savcılara ulaşmasına, zabıtlara dahi geçmediğine maalesef şahit olmaktayız” diye konuştu.
'ADLİYE İÇİN BİNA TAHSİS EDİLSİN'
Adliye hizmetlerinin verildiği yerlerin yoğun trafik akışının olduğu bölgelerde bulunduğuna dikkat çeken Demez, “Avukatlar için adliyeye varmak için can pazarına dönüşmektedir. Söz konusu noktalara ışık, kavşak ve üst geçit konulmalıdır. Alternatif çözüm yolları ivedi olarak ele alınmalı, merkezde kullanılmayan ya da verilen hizmete büyük gelen binaların adliyeye tahsisi sağlanmalıdır” dedi.
'AVUKATLAR BİNALAR ARASINDA MEKİK DOKUYOR'
Yaşadıkları sıkıntıları defalarca dile getirmelerine rağmen sorunun çözülmediğini belirten Demez, "Avukatlar binalar arasında mekik dokuyarak görevlerini yerine getirebilmek için insanüstü bir çaba harcamaktadır. Bu durum zaman zaman duruşmaların kaçmasına, dosyaların müracaata kalmasına, zamanında alınmayan duruşmalar nedeniyle duruşma saatlerinin çakışmasına ve hak kayıplarına yol açmaktadır" diye konuştu.
'OLMAZ DEDİNİZ, YER YOK DEDİNİZ, BİNA VERMEDİNİZ'
Bu sistemin devam etmesinin mümkün olmadığını dile getiren Demez, "Adliye hizmetlerinin tek bir çatı altında toplanması için 'Yimpaş binası' dedik, 'olmaz' dediniz. 'Maliye binası' dedik, 'yer yok' dediniz. 'Yeşilyurt Belediyesi' dedik, vermediniz. 'Tek çatı olsun, çadırdan olsun' dedik, yapmadınız. Malatya’da ek binalar için değil, tek bina için ne yaptınız?” diye sordu.
'BU ORTAMIN REVA GÖRÜLMESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL'
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise depremden etkilenen 11 il arasında merkezde adliyesi kullanılamaz hale gelen tek ilin Malatya olduğuna dikkat çekti. Sağkan, "Adalete erişim hakkı, genelde kadınlar, çocuklar, yaşlılar ya da engelli bireyler için kullandığımız bir kelimedir ancak bugün adalete erişim hakkı, Malatya’da avukatlar için mesleki bir sorun haline geldiği gibi tüm Malatyalıların temel sorununa dönüşmüştür. Bölünmüş adliye sorunu, sadece avukatın meslek bir sorunu değildir. Bölünmüş adliye sorunu en çok da yurttaşların, Malatyalıların adalete erişim sorunudur. Bu şartlarda adaletin tecellisini, adil bir yargılanmanın hayata geçmesini beklemek maalesef mümkün değil. Kışın ağırlaşacak hava şartlarına göre yurttaşlara ve avukatlara bu ortamın reva görülmesi kabul edilebilir bir durum değil. Bunun çok ağır sonuçları olabilir" dedi.
'BU ÇİLEYE SON VERİN'
İhalesi sonuçlanan Malatya Adliyesinin yapımına acilen başlanması gerektiğini söyleyen Sağkan, "Bu geçiş sürecinde yedi ayrı bölüme ayrılan adliye sorununa geçici de olsa bir çözüm bulunarak Malatya’da hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı çileye son verilmelidir" diye konuştu.
AVUKATLAR SLOGANLARLA YÜRÜDÜ
Açıklamaların ardından avukatlar, "Yollarda ölmek istemiyoruz”, "Bölünmüş adliye istemiyoruz" sloganlarıyla Malatya Adliyesi Ceza Mahkemeleri Ek Hizmet Binasına kadar yürüdüler.
Malatya'da adliye sorunu 10 aydır çözülemedi: 'Duruşmalar konteynerde yapılıyor'