Malatya’da çobanlar sosyal güvence bekliyor

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın: Sosyal güvence sağlanır ve özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak sigortası yapılırsa göçün önüne geçmiş oluruz.

Yusuf DURDU


MALTYA - Beydağı Yaylası’ndan dönen yaylacılarla bir araya gelen Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın havaların soğumasıyla birlikte hayvan üreticilerinin periyotlar halinde yaylalardan inmeye başladıklarını söyledi.

İhsan Akın, kırsalda hayvan üretiminin giderek azaldığını ifade ederek, “Hayvancılığın teşvikinin artırılması, gençlerin ve kadınların bu işe yönlendirilebilmesi içinde çobanlara sosyal güvencenin sağlanması lazım. Çobanlarımız desteklenir, sosyal güvencesi sağlanır ve özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak sigortası yapılırsa kırsaldaki hayvancılığı artırmış ve göçün önüne geçmiş oluruz” dedi.

'YAYLACILAR SOSYAL İHTİYAÇLARLA İLGİLİ SIKINTILAR YAŞIYORLAR'

Üreticilerin yayla sürecinde birçok sorun, sıkıntı ve problem yaşadığını dile getiren Akın, “Yaylara gidiş dönüşteki sıkıntılarla birlikte yaylada sosyal ihtiyaçlarla ilgili sıkıntılar yaşıyorlar. Bunların çözümüyle ilgili projelerimiz var. Bu projelerin 2025 yılından itibaren hayata geçirilmesi için çalışacağız. Bazı yaylalarımızda bazı projeleri hayata geçirdik, Beydağı Yaylamızda da bunu yapacağız” dedi.

'KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIMIZ BAZEN SATIŞLARDA DEĞERİNİ BİLE BULMUYOR'

Akın, bütün kurum ve kuruluşların hayvan üreticilerinin yanında olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bir sorun, sıkıntı yaşadıklarında yerel yöneticilerin desteğini hissetmeleri lazım. Yerel yöneticilerin özellikle küçükbaş hayvancılığa yardımcı olmaları gerekiyor. Yaylalarda bin bir çeşit doğal otla beslenen küçükbaş hayvanlarımız bazen satışlarda değerini bile bulmuyor. 250-300 liraya kestirdiğiniz hayvanı kasaplarda, marketlerde sadece bu işin ticaretini yapan aracılarda, baronlardan 500-600 liraya et alıyorsunuz. Üreticinin ve tüketicinin desteklenebilmesi için serbest piyasanın çok fazla serbest olmaması lazım. Yetiştiricilerin emeğinin karşılığını alabilmesi içinde hem üretici hem de tüketicinin kontrollü olması gerekir. 300 liralık malı 600 liraya alıyorsanız burada bir problem vardır. Bunların kontrol edilmesi ve ağır cezaların uygulanmasını devletimizden, kolluk kuvvetlerinden bekliyoruz.”

'ÇOBANLAR DESTEKLENMELİ VE SOSYAL GÜVENCELERİ SAĞLANMALI'

Kırsal mahallelerde daha önceden her evde 10’a yakın hayvan varken şu anda bu sayının azaldığına dikkat çeken Akın, “Hayvancılığın teşvikinin artırılması, gençlerin ve kadınların bu işe yönlendirilebilmesi içinde çobanlara sosyal güvencenin sağlanması lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki toplantılarda bunu dile getirdik. Çobanlarımız desteklenir, sosyal güvencesi sağlanır ve özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak sigortası yapılırsa kırsaldaki hayvancılığı artırmış ve göçün önüne geçmiş oluruz” dedi.

Öne Çıkanlar