Malatya'da depremin ardından kaçak yapılaşma arttı: 'Denetim yok, projesiz yapılar çoğalıyor'

Maraş depremlerinde etkilenen Malatya'da hasarlı binaların yıkımı sürerken plansız yapılan yeni binalar kaçak yapılaşmaya sebep oluyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, "Denetim yok, projesiz yapılar çoğalıyor, önlem alınmalı" dedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş depremlerinde ağır hasar alan Malatya'da depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen dönüşümle ilgili planlama hâlâ netleşmedi. Kentte ağır hasarlı binaların yıkımı sürerken yapılan yeni binalardaki plansızlık da kaçak yapılaşmanın önünü açıyor.

Malatya'da depremin ardından yapılan çalışmalarda 171 bin 153 incelendi; 5 bin 611 binanın yıkıldı, 1841 binanın acil yıkılması gerektiği, 35 bin 726 binanın ağır hasarlı, 2 bin 490 binanın orta hasarlı, 52 bin 20 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi. Malatya'da şu ana kadar ihalesi yapılan, ağır hasarlı 27 bin 320 binadan 584'ü yıkıldı. 8 bin 726 binayla ilgili ihale süreci devam ediyor. Kentte 36 bin 46 ağır hasarlı bina yıkılacak. Yıkımların yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

'DENETİMSİZ, PROJESİZ BİNALAR ÇOĞALIYOR'

Evleri hasar gören Malatyalıların kalacak yer sıkıntısının devam ettiğini söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, "Özellikle kırsal kesimlerde birçok yerde insanlar yıkılan ya da orta ve ağır hasar verildiği için kendilerinin yıktıkları binaların yerine denetimsiz, projesiz, zemin etüdü ve statik projesi olmayan binalar yapmaya başladı. İlerleyen süreçte olası bir depremde yine acı sonuçlarla karşı karşıya geleceğiz” diye konuştu.

'BU YAPILAR, İLERLEYEN SÜREÇTE ÇOK BÜYÜK SORUNLAR ÇIKARACAK'

Depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen özellikle ilçelerde herhangi bir denetimin yapılmadığına dikkat çeken Özgür, “Şehir merkezindeki Yeşilyurt ve Battalgazi’de bile şu anda kaçak yapıların önüne geçilemiyor. Bu yapılar, ilerleyen süreçte çok büyük sorunlar çıkaracak. Yetkililerin bir an önce bununla ilgili önlem alması gerekiyor. Malatya’nın akıbeti ortada, enkazın birçoğu yerde duruyor. Enkaz kaldırılmamış, ne bekleniyor? Herhangi bir adım atılmadığı gibi vatandaşlara bilgi de verilmiyor" dedi.

'BELEDİYELERDE GÜÇLENDİRME PROJELERİNİ DENETLEYECEK BİR MEKANİZMA YOK'

Orta hasarlı binalarda için yapılan güçlendirme çalışmalarına yaşan eksikliklere de değinen Özgür, şöyle konuştu:

“Bunların denetimi nasıl yapılacak? Güçlendirme sağlam olacak mı, olmayacak mı? Birçok üniversiteden hocalar Malatya’ya gelip çalışma yapıyor. Üniversiteden geldiler diye sağlam olacak kaidesi yok, bunların denetlenmesi gerekiyor. Güçlendirmeyle ilgili bazı özel firmalar da çalışma yapıyor. Belediyeler bunların altyapısını hazırladı mı? Belediyelerde güçlendirme projesini denetleyecek bir mekanizma olduğunu düşünmüyorum. Bunların zamanında düşünülmesi gerekiyordu. Yaz geldi, hava sıcak ve çadırları kaldırmaya başladılar. Bu hava şartlarında konteynerde de kalmak mümkün değil. Altyapıları sağlam olmadığı için ileride hastalıklarda ortaya çıkabilir. Bir an önce Malatya ile ilgili planlamanın oluşturulması gerekiyor.”

'DEPREMİN VURDUĞU DİĞER İLLERDE DE KAÇAK YAPILAŞMA SORUNU VAR'

Kaçak yapılaşmasının yeni felaketlere davetiye çıkardığını dile getiren Özgür, "Olması bir doğal afette olumsuz durumlar yaşanabilir. Bunların önlenmesi gerekiyor. Belediyelere sesleniyoruz; bunları durdurmaya çalışın, izin vermeyin. Sadece Malatya değil, 11 ilde bu durum geçerli. Diğer illerde de bu sorun var. yetkililer bunlarla ilgili önlem almalıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar