Malatya'da depremzede esnafa tahliye şoku: İki farklı hasar raporu var
Yusuf DURDU
MALATYA - Maraş depremlerinde yıkım yaşanan illerden biri olan Malatya'daki Tekke Camii'nin altında bulunan iş yerlerine dair farklı hasar raporları ile yapılan işlemler esnafı mağdur etti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tekke Camii’nin altında bulunan ve mülkiyeti vakıflara ait olan iş yerlerine ‘ağır hasarlı’ olduğu gerekçesiyle tahliye belgesi gönderildi. Ellerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından verilen ‘az hasarlı’ raporu bulunan kiracı esnaf, keyfi bir uygulamayla mağdur edildiklerini, dükkanlarını boşaltmak istemediklerini söyledi.
'İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İNCELEDİ, AĞIR HASAR TESPİT EDİLDİ'
Battalgazi İlçesi Kışla Caddesi üzerinde bulunan ve 1988 yılında yapılan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Tekke Camii’nin altında yine vakıflara ait sekiz iş yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede az hasarlı raporu verildi. Esnaf, verilen az hasarlı raporu sonrası iş yerlerini açarak çalışmaya başladı ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 29 Kasım’da gelen “6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile akabinde meydana gelen artçı depremlerde Tekke Camii de hasar oluşmuş ve oluşan bu hasarlar İnönü Üniversitesi tarafından incelenmiş olup yapının ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dükkânların acilen tahliye edilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize tebliğen sunulur” mesajıyla şok yaşadılar.
'11 ARALIK’A KADAR DÜKKANLARI BOŞALTIN'
Durumun ne olduğunu anlamaya çalışan esnafa ardından 7 Aralık’ta bir tahliye belgesi gönderildi. Yazıda şöyle denildi:
“Mülkiyeti idaremize ait Tekke Camii altında bulunan kiracısı olduğunu dükkanların 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerden sonra yapılan değerlendirmelerde Tekke Cami ve pasajın ağır hasarlı olduğu, pasajın bir an önce boşaltılması gerektiği tarafınıza 29.11.2023 tarih ve 543250 sayılı yazıyla bildirilmiştir. Fakat yapılan kontrollerde dükkanlarda halen ticari emtianın tutulduğu ve dükkanların boşaltılmadığı görülmüştür. Can ve mal güvenliği açısından cami ve pasajın yıkımı için elektrik, su ve gaz hattı kesilecek olup ticari emtianın çıkarılıp, pasajın 11 Aralık 2023 tarihine kadar boşaltılması gerektirmektedir. Aksi takdirde doğacak sıkıntılardan dolayı idaremizin hiçbir mesuliyetimizin olmayacağı hususu bilgilerinize sunulur."
'HAFİF HASAR RAPORUYLA DÜKKANIMA ELEKTRİK HATTI ÇEKTİM'
Tekke Camii’nin altında matbaacılık yapan Ergün Yılmaz, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından cami ve dükkanlarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gelen ekiplerin hasa tespit çalışmaları yaptığını ifade etti.
Hasar tespit çalışmalarının beş kez yapıldığını anlatan Yılmaz, “Yan tarafımızda Semercioğlu Apartmanı vardı. O binanın durumundan dolayı burada hasar tespitleri yapıldı ve hafif hasar verildi. Hafif hasar olunca dükkanıma 15 Haziran’da elektrik hattı çektim. Hafif hasar belgesiyle bu tesisatı çektik. İki arkadaşımız mayın ayında kira sözleşmesi yaptı, kirasını vermeye başladı” dedi.
'MAĞDURİYET ÜZERİNE MAĞDURİYET YAŞIYORUZ'
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden “6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile akabinde meydana gelen artçı depremlerde Tekke Camiide hasar oluşmuş ve oluşan bu hasarlar İnönü Üniversitesi tarafından incelenmiş olup yapının ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dükkânların acilen tahliye edilmesi gerekmektedir. Bilgilerinize tebliğen sunulur” mesajının kendilerine gönderildiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün sistemine baktığımızda hala hafif hasar. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne gidip konuyla ilgili görüştük. Bakıldığı zaman hiçbir şey yapılmadan ‘ağır hasar’ verilmiş. Depremin üzerinden 10 ay geçmiş dükkan yok, bir iş yeri ya da ev yapılmamış ve bir mağduriyet var. Depremden dolayı zaten mağduruz. Buraya hafif hasar verildiği için ne konteyner ne kredi hiçbir destekten faydalanamadık. Biz bu süreçte kazan kazan değil kaybet kaybet kısmındayız. Bu süreçte işimize bakalım dedik; arkadaşlarımız dükkanlarına malzeme aldılar. Bir arkadaşımız çıkacaktı hafif hasar verilince geri döndü, sattığı mallarını iki katına geri aldı. Ben makina aldım maliyeti 300-400 bin TL. Gelinen noktada Vakıflar Bölge Müdürlüğü, “Burası ağır hasarlı, çıkmak zorundasınız, iki gün içerisinde boşaltın” yazılı bir tebligat gönderdi. Tamam çıkalım; benim malzemelerimi koyacak bir depo yok, işyeri yok bu dükkanı sırtımda mı gezdireceğim? Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşıyoruz.”
'AZ HASARLI RAPORU ÜZERİNE BU İŞ YERİNİ KİRALADIK'
Ayakkabıcılar Çarşısı’nda 40 senelik esnaflık yaptığını, 6 Şubat depreminde işyerinin yıkılması nedeniyle Tekke Camii’nin altındaki dükkanı kiraladıklarını anlatan İrfan Soyutürk ise şunları anlattı:
"Burayı Hakan Alpay ile birlikte faaliyete geçirdik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün vermiş olduğu az hasarlı raporundan dolayı burayı düzenledik ve çalışmaya başladık. Caminin yanındaki bir bina ağır hasarlı olmasından dolayı yıkıldı. Bu bina yıkıldıktan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğü bize “Üniversiteden gelen hocaların burada hasar tespit yaptıklarını ve ağır hasarlı olduğunu” ifade ederek, burayı tahliye etmemizi istediler. “Elektriğinizi, suyunuzu keseriz” dediler. Şok olduk çünkü binada hasar yok, böyle bir karar beklemiyorduk. Tarafsız bir şekilde mimar ya da mühendisler gelip inceleme yaparsa verilecek kararı kabul ediyoruz. Burada bir plan, proje varsa buna da karşı değiliz. Ama alınan keyfi kararla, oldubittiye getirip bizi mağdur edecekler."
'SONUNA KADAR HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'
Mayıs ayında sözleşme yaptıklarını ve iş yerini açtıklarını kaydeden Soyutürk, “Bize devir verdiler, sözleşme yaptık. Kiramızı da ödüyoruz. Üç gün içerisinde dükkanı boşaltmak kolay değil, şartlar çok zor. Bizde burada tutunmaya çalışıyoruz. Birde vatandaşın penceresinden bu duruma bakmalarını istiyoruz. Bu karar doğru değil, tekrar hakkaniyetli bir şekilde inceleme yapılmasını bekliyoruz. Bu noktada da yargı yoluna başvurup, sonuna kadar hakkımızı arayacağız” dedi.
Malatya Çevre Platformu’ndan eylem: 'Depremden ölmedik asbestten ölmek istemiyoruz'
Malatya'da 4,8 büyüklüğünde deprem
Depremlerin üzerinden aylar geçti: Malatya'da öğretmenler hâlâ konteyner bekliyor
Malatya-Adıyaman sınırında art arda deprem: Birçok ilde hissedildi