Malatya’da taş ocağı eylemi: 'Taş ocağı yapılırsa burada kim yaşayabilir?'
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce ve Haçova mahallelerinin arasında kurulmak istenen taş ocağına mahalle sakinleri tepki gösterdi. İkizce Mahalle Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, “Hayvanların otlaması için bir tek bu alan kaldı. Buraya da taş ocağı girerse insanlar ne yapacak? Burada bağı, bahçesi olanlar var. Depremden dolayı kırsal kesime gelip, hayatlarını burada sürdürenler var. Taş ocağı yapılırsa burada kim yaşayabilir?” dedi.
Maraş merkezli depremlerin ardından TOKİ konutlarının yapıldığı İkizce Mahallesi’nde mahalle sakinleri toz ve duman ile mücadele ederken, şimdi de mahallenin üst kısmına kurulmak istenen taş ocağı vatandaşları çileden çıkarttı. Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce ve Haçova mahallelerinin arasında kurulmak istenen taş ocağına tepki gösteren vatandaşlar, ocağın kurulmak istendiği alanda toplanarak, seslerini duyurmaya çalıştı.
'TAŞ OCAĞI YAPILIRSA BURADA KİM YAŞAYABİLİR?'
İkizce Mahalle Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, mahallede iki mera alanlarının olduğunu, bir mera alanına depremzedeler için TOKİ konutlarının yapıldığını, ikinci mera alanına ise taş ocağı yapılmak istendiğini söyledi. Tanrıverdi, “Yeni yapılan TOKİ konutlarından dolayı mera alanımız kapandı. Hayvanların otlaması için bir tek bu alan kaldı. Buraya da taş ocağı girerse insanlar ne yapacak? Burada bağı, bahçesi olanlar var. Depremden dolayı kırsal kesime gelip, hayatlarını burada sürdürenler var. Taş ocağı yapılırsa burada kim yaşayabilir? Taş ocağı yapacaklarsa da bu insanlara bir yer göstersinler. Nereye gidecekler, başka yere göçüp ne yapacaklar? Devletin bir an önce bu işe el atması lazım. Şehrin içerisinde taş ocağı olur mu?” diye konuştu.
Taş ocağı kurulacağını duyduktan sonra mahalle sakinleriyle imza toplayarak, gerekli yerlere itirazda bulunduklarını dile getiren Tanrıverdi, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçemizi verdik. Topladığımız imzaları ilettik. Belediye ve valiliğe itirazda bulunduk. Böyle bir şey olamaz çünkü insanlarımızın hayatı söz konusu. Devletin zenginlik kaynakları olabilir ama taş ocağı açılarak buradaki insanların hayatıyla oynanmasını kabullenemiyorum” dedi.
'HAÇOVA DEPREMİNİ BİTİRMEDİ'
Haçova Köyü Derneği Başkanı Şengül Doğan ise Malatya’nın 6 Şubat’ta bir deprem yaşadığını ancak Haçova Köyünün aylardır bu depremi yaşamaya devam ettiğini anlattı. “Meralarımız, suyumuz, altyapımız, her şeyimiz yok olmuş durumda” diyen Doğan, “Biz bunlara dur demek adına büyük bir çaba harcıyoruz fakat bir türlü durduramıyoruz. Biriyle ilgilenirken bir diğeri için hemen ruhsat alınıyor. Haçova depremini bitirmedi, bitirmeyecek de bu şekilde devam edecek. Her yanımız; bağlarımız, bahçelerimiz, sularımız toz toprak içerisinde. İnsanlar nefes alacak durumda değil. Hayvanlarımız otlanmak yerine toz, toprak yiyorlar. İnsanlarımız meyve yerine toz, toprak yiyorlar. Herkes burada hasta durumda. Haçova ciddi anlamda çok kötü” ifadelerini kullandı.
Merkezde depremi yaşadıktan sonra gelip yerleştikleri İkizce’de sağlıklarını kaybettiklerini dile getiren mahalle sakini Gülay Bilgiç, şunları söyledi:
“Hem TOKİ çalışmaları hem de taş ocağı olursa bu millet ne yapacak? Sağlığımız gitti. Taş ocağını da buraya kurarlarsa ne yapacağız.”
“O ZAMAN İKİZCE’Yİ KAPATSINLAR”
Mahalle sakini Hasan Işık ise “İhtiyaç olabilir ama burada yaşayan bir insan topluluğu var. Bu inanları yok sayamazsınız. Burada böyle bir çalışma yapılıyorsa alternatif oluşturulsun. Alternatif oluşturmadan insanların üzerine taş ocağı kuramazsınız. Buradaki insanların hayvanları, bahçeleri ve evleri var. O zaman çekip gitsinler, nereye gidecekler? Burada 80 yıldır çiftçilik yapan, atadan ve dededen malları olan insanlar var. Yol bitiyor taş ocağı başlıyor, o bitiyor eleme tesisi başlıyor, o bitiyor beton santrali başlıyor. Bunun sonu yok, o zaman İkizce’yi kapatsınlar” dedi.