Malatya'da yıkım ihalesini kazanan firma sitedeki her şeyi söküp aldı

Malatya'da yıkım ihalesini kazanan firma sitedeki her şeyi söküp aldı
Malatya'da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Asur Sitesi sakinleri, yıkım ihalesini alan firmanın sitede maddi değeri olan her şeyi aldığını söyledi. Duruma tepki gösteren site sakinleri "Hakkımızı arayacağız" dedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Malatya'da Maraş depremlerinde ağır hasar alan binaların yıkımı sürerken, yıkım firmalarının hasarlı binalarda maddi değeri olan eşyaları hukuksuz bir şekilde alması tepkilere neden oluyor.

Depremlerde bir bloku yıkılan, diğer bloku ise ağır hasar alan Asur Sitesi de önümüzdeki günlerde patlatma yönetimiyle yıkılacak. Yıkım firmasının sitenin kapısı, duvar üzerindeki parmaklıklar, oyun alanındaki eşyalar, voleybol ve basketbol sahası ile kilit taşları söküp aldığına dikkat çeken site sakinleri, depremden sonra ikinci kez mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Site sakinlerinden Muhsin İlhan, “Biz burayı Malatya’nın en güzel ve güzide yeri olarak aldık. Ancak depremde büyük zarar gördük. Yeni çıkan yasaya göre burada yerinde dönüşüm yapacağız. A blok çöktü, B blokun da ağır hasarlı olduğu için yıkılması gerekiyor. Site sakinleri olarak birlik beraberlik içerisinde yerinde dönüşüme başvurduk. Evlerimizi yeniden yapacağız” dedi.

'PARA EDECEK NE VARSA SATMIŞLAR'

Sitenin yıkım işini alan firmanın kilit taşından oyun parkına, korkuluk demirlerinden voleybol ve basketbol sahasına kadar her şeyi söküp aldığını vurgulayan İlhan, şunları söyledi:

"Yıkımla ilgili devletin almış olduğu 37 maddelik bir karar var. 15’inci maddede; 'Yüklenici firma binayı yıkar, enkazı kaldırır. Maddi olarak hiçbir şey alamaz” diyor. Biz defalarca ilgili yerlere şikayette bulunduk. Defalarca emniyet güçleri geldi ama geldikleri gibi geri gittiler. Biz yerinde dönüşüm yapacağız. Firma kilit taşlarını neden söküyor? Sitenin kapısını, duvar üzerindeki parmaklıklarımızı, oyun alanımızı, voleybol ve basketbol sahamızı, sitenin giriş kapısını sökmüşler. İlgili firma para edecek ne varsa usulsüz bir şekilde satmış.”

'HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ'

Mağdur edildiklerini dile getiren İlhan, şöyle devam etti: “Bu kilit taşlarını yarın yine kullanacağız. Kapımızı ve çevre korkuluk demirlerini tekrar bir cebimizden yaptıracağız. Var olan bir şey için biz tekrar ne diye para vereceğiz? Bizi bu hale getiren, siteyi bu duruma düşüren, gelip burayı gören ama bir şey yapmayan bütün yetkililerden davacı ve şikayetçi olacağız. 15’inci maddeye göre, ilgililer komisyon kurup zararımızı bize tekrar verecekler. Her yerde hakkımızı arayacağız.”

PATLATILARAK YIKILACAK BİNALARIN ŞARTNAMESİ'NDE NE DİYOR?

Malatya'da hasarlı binaların yıkım süreçlerine dair Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından hazırlanan teknik şartnamenin 15'inci şartnamesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Yüklenici binada bulunan ve maddi değeri olan hurda demir, petek, pvc, eşya ve bu gibi malzemeleri hiçbir surette almayacaktır. Yıkım veyahut taşıma esnasında değerli eşya, para, silah vb. bulunması halinde emniyet güçlerine gecikmeksizin haber verilecek olup idare yetkilisi, yüklenici firma yetkilisi ve ilgili kolluk kuvveti yetkilisince tutanak tutularak işlem tesis edilecektir." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar