Manisa'daki Vestel fabrikasında vakalar arttı: Şirket ayakta dursun diye hiçe sayılıyoruz
Yüzlerce vakanın olduğu belirtilen işyerinde çalışanların temas ettiği kişileri söylemesi durumunda işten atılmakla tehdit edildiği öne sürüldü.
Çanakkale'de Dardanel fabrikasının 'kapalı çalışma sistemi' adı altında Coronaviruse yakalalan işçilerle birlikte çalışma kararı aldırtmasının ardından Manisa'daki Vestel fabrikasında da vaka sayısının arttığı ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği öne sürüldü.
Yüzlerce işçinin Coronaviruse yakalandığını şirketin insan kaynakları biriminin de doğruladığı Vestel fabrikasında işçiler endişeli. Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre bir işçi, "Şirket gün geçtikçe vahşileşti. Şirket ayakta dursun diye biz hiçe sayılıyoruz. İşveren kendini düşünüyor" dedi.
İşçiler vakalara rağmen herkese test uygulanmadığını da ifade etti. Salgın döneminde esnek çalışmanın uygulandığı fabrikada, 1 Haziran tarihi itibariyle yeni döneme geçilmesi ile birlikte vaka sayısı arttı.
Bir işçi yaşanan duruma ilişkin, "Normalleşme süreciyle birlikte bu olay kalktı; ama şu anda vaka sayısında inanılmaz bir artış var. İşçiler olarak tedirginiz. Bizim bildiğimiz kadarıyla 7 arkadaşımız vefat etti. Korkuyoruz. Şirket gün geçtikçe vahşileşmeye başladı. Şirket ayakta dursun diye biz hiçe sayılıyoruz. İşveren sadece kendini düşünüyor" dedi.
'TEMASA GEÇTİĞİN KİŞİLERİ SÖYLEME, YOKSA İŞTEN ÇIKARIRIZ'
Vakaların normalleşme sürecine geçilmesinin ardından arttığını vurgulayan işçi, "İlk başlarda böyle bir şey yoktu. Normalleşme sürecine geçtik, sonra bize Vestel 10 gün tatil verdi. Ardından vakalarda artış olmaya başladı. Testi pozitif çıkan kişileri fabrika yöneticilerinin ‘Temasa geçtiğin kişileri söyleme, yoksa seni işten çıkartırız’ diye tehdit ettiklerini duyduk" şeklinde konuştu.
Salgın sürecinde birçok haklarının ellerinden alındığını da söyleyen işçi, "Hafta sonu izinlerimiz kalktı, pazar günleri bile çalışıyoruz. Mesai süremiz günde 12 saate çıktı. Bize sabahları kahvaltı veriyorlardı, bu hakkımız da kalktı. Coronavirusten dolayı yemekler pakette veriliyor. Ama her gün ekmek arası yiyoruz. Koşullar giderek kötüleşiyor, çok zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
VAKALAR ATARKEN İŞÇİ ALIYORLAR
Bir diğer işçi ise vakaların iki ay önce başladığını söyledi. Pandemi sürecinin başında yetersiz de olsa birtakım önlemlerin alındığını anlatan işçi, daha sonra bu önlemlerin de göz ardı edildiğini belirtti. Çalışma süresinin günde 8 saatten 12 saate yükseltildiğini söyleyen işçi, şöyle devam etti: "Fabrikada buz 1-buz 2 şeklinde bölümler var. Buz 1’de vakalar çok yükselmiş durumda, orada revir dolmuş. Çamaşır fabrikası bölümünde vakalar fazlalaştı. Vakalar artınca önlem olarak çift maske taktırmaya başladılar. Ancak tehlikeye rağmen çalışmaya devam ettiler. Örneğin bayramın dördüncü günü hemen işbaşı yaptırıldı işçilere."
Vestel’de vaka sayısı artarken işçi alımlarının da sürdüğünü kaydeden işçi, "Vaka yükseldiği halde karantinaya alınması gereken bölümlere yeni işçiler alınıyor. Koronaya yakalanan işçilerin yerini hemen doldurmak adına işe alım yapıyorlar. Yoğun tempoda çalıştırılıyor herkes. Herkese test yapılmadı. Sadece şüpheli vakalara test yapılıyor. Bir bölümde çalışanlar koronaya yakalandı diyelim, bölüm karantinaya falan alınmıyor. Çalışanlar çalışmaya devam ediyor. Herkes çok tedirgin. Vakalar çıkıyor; ancak herhangi bir karantina uygulaması yok. Servislerde de önceden yapılan tekli oturma uygulaması kaldırıldı, temas çok fazla" diye konuştu.