Mardin’deki devlet kurumlarında yolsuzluk var, yargılama yok
Mardin Müze Müdürü yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevden alınırken, DİKA Genel Sekreteri zorla istifa ettirildi. Sırada başka isimlerin de olduğu belirtiliyor.
Mardin Valiliği bünyesinde faaliyet gösteren İl Müze Müdürlüğü ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) başta olmak üzere birçok kurumda son haftalarda hareketli günler yaşanıyor. Söz konusu kurumlarda çalışan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman’ın yakın mesai arkadaşları arasında bulunan kimi isimler, son dönemlerde ya kenti terk etti ya da istifaya zorlandı. İstifa etmeyenler ise görevden alındı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da bilgisi dahilinde olduğu belirtilen durumun nedeninin ise yolsuzluk olduğu kaydedildi.
MÜDÜR HAKKINDA SORUŞTURMA
Söz konusu haberlerden ilki Mardin İl Müze Müdürlüğü'nden geldi. Geçtiğimiz günlerde Müze Müdürü Nihat Erdoğan’ın görevden alındığı haberinin kentte yayılmasının ardından, hakkında yolsuzluk soruşturması başlatıldığı ifade edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin incelemesinin ardından gelişen olayda, Erdoğan’ın 'yolsuzluk, zimmetine para geçirme, kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratan dolandırıcılık' gibi suçlarından kaynaklı görevden alındığı basına yansıdı.
Ancak söz konusu iddialar Erdoğan tarafından yalanlandı. Erdoğan, yaptığı açıklamada 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın takdiri ile 6 aylık geçici bir süre için Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde görevlendirildiğini' öne sürdü.
ALTINDAĞ HAKKINDA DA İDDİALAR BULUNUYOR
Erdoğan’dan kısa bir süre sonra ise bu defa Valiliğe bağlı DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ istifa etti. Altındağ, istifasına dair, "Kurumun önünü açmak için bulunduğum görevimden affımı isteyerek ayrılma gereğinin çok daha hayırlı olacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.
Kentteki kimi işverenler, açıklamanın ardından Altındağ’a destek açıklamaları yaparak, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyeceklerini duyurdu. Ancak, destek açıklamalarındaki 'suçlamaların', Altındağ hakkındaki yolsuzluk iddiaları olduğu anlaşıldı.
AB HİBELERİNİ ZİMMETLERİNE GEÇİRDİLER
Kurumlardaki söz konusu çalkantıların, kentin kalkınması ve Avrupa Birliği (AB) destek hibelerinin zimmete geçirilmesinden kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, aralarında Altındağ ve Erdoğan’ın da olduğu birçok devlet kurumunun yetkilisi, AB bünyesinde kalkınmayı desteklemek amacıyla sunulan IPA projelerinden gelen hibeyi zimmetine geçirdi. Müfettiş raporlarına da yansıyan yolsuzluklar üzerine, söz konusu isimlere baskı yapılarak, istifa etmeleri istendi. Erdoğan’ın istifasını vermeyi kabul etmemesi üzerine görevinden alınması yoluna başvuruldu. İstifası istenen Altındağ ise, bir süre direttikten sonra istifa etmek zorunda kaldı.
İDDİALAR YENİ İSİMLERE DE UZANABİLİR
Söz konusu yolsuzluk iddialarının, Valilik bünyesinde bulunan kurumlardaki kimi kişilere daha uzanması bekleniliyor. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Müdürü Ercan Demir ile önceki dönem Artuklu Kaymakamı ve önceki dönem Artuklu Belediyesi kayyumu Şakir Öner’in de bu isimlerden bazıları olduğu iddia ediliyor.
YİKOB Müdürü Demir’in alt yapı ihalelerinde yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile suçlandığı, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum döneminde olduğu Kasım 2016 ile Mart 2019 tarihleri arasında birçok ihale üzerinden zimmetine para geçirdiği belirtiliyor. Önceki dönem Artuklu Kaymakamı Öner’in ise Demir ile birlikte hareket ettiği yönünde iddialar söz konusu.
OLAY KAPATILMAK MI İSTENİLİYOR?
Müfettiş raporlarına yansıyan yolsuzluklara ilişkin herhangi bir yargılama yapılmaması ise dikkat çekiyor. Görevden almalar ve zorla istifa ettirmeler ile olayın kapatılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)