Mardin'den Bursa'ya atanan vali Mahmut Demirtaş'ın sicili kabarık: Kürtçeyi yasakladı, cami sattı
Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı da olan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Valiliği'ne atandı. Adı 'yasakçı vali'ye çıkan Demirtaş, Mardin'de Kürtçe etkinlikleri yasaklamış ve belediye borçları için cami ile okul satmıştı.
Artı Gerçek - 57 ilin valisinin değiştiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı kararname ile yeri değiştirilen valiler arasında Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde kayyım olarak atanan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş da var. Demirtaş, Mardin'de bulunduğu süre boyunca Kürtçe etkinlikleri yasaklamış, tartışmalı ihale ve imar kararlarıyla gündeme gelmişti. Demirtaş ayrıca cami, okul ve trafoyu da satmıştı.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile 57 ilin valisi değişti, 16 vali isi merkeze çekildi. Bursa Valiliği’ne atananan Demirtaş'ın yerine Karaman Valisi Tuncay Akkoyun atandı. Akkoyun’un aynı zamanda Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak atanması bekleniyor.
KADIN DAİRE BAŞKANLIĞI’NA ERKEK ATADI
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Mahmut Demirtaş'ın Mardin'deki karnesi kabarık.
Demirtaş'ın göreve geldiğindeki ilk icraatlarından biri belediyenin Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı görevine Abdurrahman Şahin adlı bir erkeği atamak oldu. Ardından, dönemin Yeşilli Kaymakamı Emre Öztürk’ü belediyede Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olarak görevlendirdi.
BORCA KARŞILIK CAMİ VE OKUL SATTI
Demirtaş, kısa bir süre sonra belediyenin borçlarını gerekçe göstererek, Artuklu ilçesinde bulunan bir cami ve bir okul ile belediyeye ait enerji üreten trafoyu Maliye Bakanlığı'na sattı. Demirtaş, belediyenin 11 adet taşınmazını da satılığa çıkararak, belediyeyi milyonlarca lira zarara uğrattı.
ISMARLAMA İHALELER
Demirtaş, “sök-yapıştır” projelerle de gündeme geldi. Demirtaş, bir önceki kayyım döneminde hayata geçirilen “Dikey Bahçe Projesinin” ismini “Mini Mardin Projesi” olarak değiştirerek, 3 katı fiyata ihale etti. Demirtaş, birçok ihaleyi, sahipleri aynı ancak şirket isimleri farklı olan adreslere verdi. Bir önceki kayyım döneminde ihalesi yapıldığı iddia edilen yolları yeniden ihaleye çıkaran Demirtaş, “muhtelif yol ihalesi” adı altında çok sayıda ihale yaptı. Cebrail Aslan yönetimindeki Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde yapılan yol ihaleleri, 2020 yılından itibaren belediyeden ihaleleri alan aynı firmalara verildi.
ANTİK KENTE BETON BİNA
Demirtaş döneminde birçok yapının inşasında kentin tarihi dokusuna aykırı taş kullanımına izin verildi. Betonarme binalarla ilgili yıkım kararına karşı, AKP'li yöneticilere ait yapılarda betonarme kullanılmasına izin verildi. Demirtaş, söz konusu binaların açılışını da kendisi gerçekleştirdi.
2022 yılının Kasım ayında binlerce yıllık tarihe sahip Dara Antik Kenti'ne betorname bina inşa edildi. Antik kentin girişinde sit alanı içine “Karşılama Merkezi” adı altında betonarme bir bina inşa edildi.
KÜRTÇE TİYATRO VE KONSERLERE YASAK
Demirtaş, göreve geldiği ilk günden itibaren her 15 güne bir “eylem ve etkinlik yasağı” kararı aldı. İsmi “yasakçı valiye" çıkan Demirtaş, ilk önce kentin merkezindeki Karayolları Parkı’nı demokratik kitle örgütlerine yasakladı. Öyle ki pandemi döneminde gerçekleştirilmek istenen aşı kampanyasına dahi izin verilmedi.
Kürtçe tiyatro oyunları ve konserler de Demirtaş döneminde yasaklandı. Demirtaş döneminde, “Tartuffe” isimli Kürtçe tiyatro oyunu ile sanatçılar İlkay Akkaya, Azad Bedran ve Zinar Sozdar'ın konserleri yasaklandı. Avesta Yayınları’nın yazar Mîrza Metîn ile düzenlemeyi planladığı Kürtçe edebi söyleşi de yasaktan nasibini aldı.
Demirtaş’ın görevde olduğu 2021 yılında, Mardin'de ilk defa Apê Musa (Musa Anter) anması karar metnine yazılıp, “eylem ve etkinlik yasağına” gerekçe yapıldı.
POLİSLERİ AKLAMAYA ÇALIŞTI
Adana Valisi olduğu dönem Suriyeli Ali El Hemdan’ın öldürülmesine dair yaptığı “polisin ayağı sekti” açıklamasıyla bilinen Demirtaş, 1 Eylül 2022 tarihinde Midyat ilçesinde 21 yaşındaki Adem Kara’nın polisler tarafından öldürülmesini de “şahsın kaçmaya çalışmaya devam etmesi üzerine personelimiz takibe başlamış, bu sırada kaldırım taşına ayağının takılması sonucu silahı ateş almış” şeklinde savundu.
TEPKİ GÖSTEREN MUHTARI GÖREVDEN ALDIRDI
14 ve 28 Mayıs seçimleri sırasında AKP’li milletvekilleri ile birlikte propaganda çalışmalarında yer alan Demirtaş, muhtarlarla görüşerek, Erdoğan’a oy vermeleri yönünde tehditlerde bulundu. Demirtaş, son olarak kendisine tepki gösteren Midyat ilçesine bağlı Heştrek kırsal mahallesi muhtarı Edip Aslan ile girdiği tartışma nedeniyle Aslan’ın görevden alınmasında rol oynadı. (HABER MERKEZİ)
57 ilin valisi değişti: Depremden sonra en çok eleştirilen kurum olan AFAD’ın başkanı vali yapıldı
Yeni Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, ismiyle sosyal medyada gündem oldu