Matbaa çalışanları için kanun teklifi: Ayrıcalık değil, hakkımızı istiyoruz

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 'Bu kanun teklifi ile mücadelemizi başlattık. Ayrıcalık değil, matbaa çalışanlarının hakkı olanı istiyoruz' dedi.

Matbaa çalışanları için kanun teklifi: Ayrıcalık değil, hakkımızı istiyoruz

ARTI GERÇEK - Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın İş Sendikası Genel Başkanı Savaş Nigar ve matbaa işçileri ile birlikte Mecliste basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, matbaa işçilerinin de gazeteciler, muhabirler gibi yıpranma haklarından yararlanarak erken emekli olabilmelerinin önünün açılması için kanun teklifi hazırlandığı duyuruldu.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptığı açıklamada, "Biz bir ayrıcalık istemiyoruz. Yaptıkları iş gereği bu haktan yararlanan matbaa çalışanları için yeniden bu hakkın verilmesini istiyoruz. Geçmişte bu yıpranmadan yararlanmalarına vesile olan kurşun maddesi şimdi kullanılmıyor ama daha ağır kimyasallar kullanılıyor. Bugün bu kanun teklifi ile mücadelemizi başlattık. Bizler ayrıcalık değil, matbaa çalışanlarının hakkı olanı istiyoruz" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de ağır ve tehlikeli bir iş yapan matbaa işçilerinin, tıpkı maden işçileri gibi 'yıpranma hakkından' yararlanarak erken emekli olabilmeleri için kanun teklifi verdiklerdini söyledi. Çakırözer, "Bugün yıpranma hakkı olan meslek sayısı 45. Basın yayın sektöründeki gazeteciler, muhabirlerin yıpranma payları var. Ancak gazeteciler gibi halkın haber alma hakkına hizmet eden, eleştirel düşüncenin yayılmasına aracı olan matbaa işçilerinin bu hakları 2008 yılından ellerinden alındı" dedi ve kanun teklifine Meclis'teki tüm partilerden destek beklediklerini açıkladı.

BENZER İŞ KOLLARI EŞİT FAYDALANMALI

Yazılı basın sektörünün üç ayağının olduğunu, bunlardan birinin okurlar, diğer ikisinin ise okurların haber alma haklarına hizmet eden muhabirler ve matbaa işçileri olduğunu belirten Çakırözer, "Bir gazetede bu ayaklardan birinin zayıf kalması; haberi, haber alma hakkını sakatlar. Bu yüzden gazetecilerin de, matbaa işçilerinin de sosyal haklardan eşit olarak faydalanabilmesi haber alma hakkı için önemlidir" dedi.

AĞIR KİMYASALLARLA TEMAS HALİNDELER

Türkiye'de 45 iş kolunda çalışan işçilerin yıpranma haklarının olduğunu belirten Çakırözer, "Matbaa işçileri de ağır sağlık riskleri ile karşı karşıya çalışıyorlar. Ağır kimyasallarla her gün temas ediyorlar, onları teneffüs ediyorlar. Kanser; deri kanseri, akciğer kanseri hayatlarındaki en büyük risk. Astım en sık yakalandıkları hastalık. Matbaa işçiliği ağır ve tehlikeli iş olarak kabul ediliyor. Basın yayın sektöründeki gazeteciler, muhabirlerin yıpranma payları var. Ancak gazeteciler gibi halkın haber alma hakkına hizmet eden, eleştirel düşüncenin yayılmasına aracı olan matbaa işçilerinin bu hakları 2008 yılından ellerinden alındı. Kanun teklifimizi hazırladık. Teklifle matbaa işçilerine geçmişte tanınan yıpranma hakkının iadesini sağlıyoruz" dedi. Çakırözer, gazetecilerle birlikte haber alma hakkına hizmet eden matbaa işçilerinin için Meclis'teki tüm partilerden kanun teklifine destek istedi.

NİGAR: ÇALIŞANLAR DAHA FAZLA SORUNLA KARŞI KARŞIYA

Basın İş Genel Başkanı Savaş Nigar ise Meclis'te grubu bulunan tüm partilere çağrıda bulunarak matbaa çalışanlarının yıpranma haklarının verilmesi için çağrıda bulundu. Nigar, "Yıpranma hakkımızın 2008 yılında bizden alınırken, 'artık teknolojinin geliştiği ve dijitalleşmeye gidildiği' gerekçe olarak gösterilmişti. Evet teknoloji gelişti ama dijitalleşen dönemde daha fazla sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldık. Daha çok kimyasal madde kullanılmaya başlandı ve yıpranma hakkı daha çok fazlalaştı. Bunun için bu yıpranma hakkı bir an önce verilmelidir" diye konuştu.

MATBAA İŞÇİSİ ÇINAR: HAKKIMIZ İADE EDİLMELİ

İşçiler adına konuşan Mustafa Çınar ise, hangi kouşllar altında çalıştıklarını anlatarak, kullandıkları tüm kimyasalların üstüne koyarak çalışmaya başladıklarını ve daha çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Çınar da yıpranma haklarının verilmesi için Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi parti temsilcilerine çağrıda bulundu.

chp gazeteci TBMM tgs utku çakırözer gökhan durmuş Basın İş