Meclis Araştırması istendi: Fırınlar bir bir kapanıyor, ekmek üretimi tehlikede
'Savaş dönemlerinde ve olağanüstü hallerde dahi devletler ekmek üretimine ara vermemiş ve ekmek üretimini desteklemişlerdir.'
ARTI GERÇEK-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, artan maliyetler nedeniyle zararına iş yapan fırıncı esnafının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. "Un fiyatları son 6 ayda yüzde yüz arttı. Fırıncı esnafımız un, maya, tuz, poşet, elektrik, su, doğal gaz, kira ve işçilik giderlerini karşılayamıyor" diye belirten CHP Milletvekili Kaya, savaş koşullarında dahi durmayan ekmek üretiminin ekonomik kriz nedeniyle tehlikede olduğunu ifade etti. Hükümete çağrı yapan Kaya, "Fırıncı esnafımız acilen desteklenmelidir" dedi.
CHP’li Ahmet Kaya, AKP’nin üretimi ve üreticiyi yeterince desteklemediğini, üretim girdilerinin ithalata bağımlı olduğunu, kurdaki artışa bağlı olarak gıda fiyatlarında artışların yaşandığına dikkat çekerek, "Özellikle son 6 ayda Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ve kur artışları nedeniyle ülke ekonomimiz çok olumsuz etkilenmiş, zamlar peş peşe gelmiştir. Doğal gaza, elektriğe, benzine, un fiyatlarına üst üste yapılan zamlara bağlı olarak girdi maliyetleri artan fırıncı esnaflarımız içinde bulundukları ekonomik bunalımdan çıkış çarelerini aramaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
‘UNA SADECE SON 6 AYDA YÜZDE 100 ZAM YAPILDI’
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, araştırma önergesinin gerekçesine şunları söyledi:
"Ekmeğin temel hammaddesi olan una sadece son 6 ayda yapılan zam yüzde 100’ü bulmuştur. 6 ay önce 150 liraya satılan 50 kilogramlık bir çuval unun fiyatı bugün 350-400 liraları bulmaktadır. Fırıncı esnafımız mevcut koşullarda un, maya, tuz, poşet, elektrik, su, doğal gaz, kira ve işçilik giderlerini karşılayamamakta ve kepenk kapatma noktasına gelmiştir."
‘BUĞDAYDA ÜRETİM AZALIYOR, DIŞA BAĞIMLILIK ARTIYOR’
"Bugün Türkiye’de, AKP’nin üretim ve ekonomide uyguladığı yanlış politikaların cezasını maalesef milletimiz çekmektedir. TÜİK 2021 Bitkisel Üretim Tahminine göre 2021 yılında ülkemizde 17 milyon 650 bin ton ile son 14 yılın en düşük buğday üretimi gerçekleşmiştir. Buğday üretiminin her geçen yıl azalması, buğday ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı artırmakta, dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak da un fiyatlarında astronomik artışların yaşanmasına sebebiyet vermektedir."
‘40 SENEDİR FIRINCIYIM BÖYLE HAL GÖRMEDİM’
"Trabzon’daki bir fırıncı esnafımız, ‘Unun kilosunu 11 liraya alıyorum, ekmeğin kilosunu 10 liraya satıyorum. Reva mıdır bu? 40 seneden beri bu işin içerisindeyim böyle bir hal görmedim’ diyerek isyanını dile getirmiştir."
‘FIRINLAR BİRBİR KAPANIYOR, EKMEK ÜRETİMİ TEHLİKEDE’
"Ekmek en temel gıdadır. Savaş dönemlerinde ve olağanüstü hallerde dahi devletler ekmek üretimine ara vermemiş ve ekmek üretimini desteklemişlerdir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize ve kötü yönetime bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle fırıncı esnafımız zararına iş yapmaktadır ve ekmek üretemez hale gelmiştir. Özellikle son zamanlarda birçok ilimizden ekmek fırınlarının kapandığı haberleri gelmektedir. Bu kötü gidişata müdahale edilmezse vatandaşlarımızın en ucuz temel gıdalardan biri olan ekmeğe erişimleri zorlaşacak ve insanlarımız açlık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır."
‘FIRINCI ESANFIMIZ ACİLEN DESTEKLENMELİDİR’
"Vatandaşlarımızın alım gücünün azaldığının bilincinde olan ve ekmeğe yapılacak zammın çözüm olmayacağını dile getiren fırıncı esnafımız, elektrik, su doğal gaz faturalarında indirim yapılmasını, piyasadan ucuz fiyata un desteği verilmesini ve devletimizin sağlayacağı desteklerle kendilerine el uzatmasını beklemektedir. Zor günler geçiren fırıncı esnafımızın ayakta durabilmesi ve geçim sıkıntısı nedeniyle kuru ekmekle karnını doyurmaya çalışan vatandaşlarımızın ekmeksiz kalmaması için fırıncı esnafımızın sorunlarına ivedilikle çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmüştür."