Meclis Başkanı Şentop yine Kürtçe'yi anmaktan uzak durdu: Türkçe dışında bir dil

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te önce inkar edilen, sonra 'bilinmeyen bir dil' ve 'x' olarak zabıtlara geçen Kürtçe için bu kez, 'Türkçe dışında bir dil' savunması yaptı.

Meclis Başkanı Şentop yine Kürtçe'yi anmaktan uzak durdu: Türkçe dışında bir dil

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde katıldığı "Türkiye'de Toplum, Siyaset ve Anayasalar Konferansı"nda, Kürtçe üzerine artan baskıları görmezden gelerek, var olan baskıları dile getirenleri suçladı. Şentop, Kürtçe üzerinden iktidarı eleştirenleri hedef alarak, "Çünkü Türkçe dışında bir dil ile -resmi dil olması hasebiyle- Meclis'te tutanak tutulmuyor. Diğerleri not olarak ses kaydına atıf yapmak suretiyle belirtiliyor. Bu belli bir dile, Kürtçeye karşı bir tavırmış gibi; bir yalan, bir iftira kampanyasıyla yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

Hükümetin Kürtçeye karşı asla bir tavır içerisinde bulunmadığını ileri süren Şentop, "Daha önce birlikte siyaset yaptığımız, önemli görevler üstlenmiş bir siyasi partinin genel başkanı, Meclis'te uzun yıllar milletvekilliği de yapmış bu arkadaşımız diyor ki; parlamentoda, Genel Kurul'da bir milletvekili Kürtçe konuşursa, bu yazılmıyor. Bilinmeyen bir dil olarak yazılıyor. Yalan. Meclis tutanaklarında aslında bu gözüküyor. Meclis'te tutanaklar, kanun gereği Türkçe tutuluyor. Niye? Çünkü Türkçe resmi dil olduğu için. Türkçe dışında başka bir dille bazı kelimeler ve ibareler olabilir. Ama cümleler kurulduğu zaman, bunlar bir dipnot gösteriliyor. Bilinmeyen dil yazılmıyor. 'Türkçe dışında başka bir dille konuşulmuştur' yazılıyor. Bunun da tutanaklarda ses kaydı var. Bu Arapça da olsa, Farsça da olsa, İngilizce de olsa, Almanca da olsa, İspanyolca da olsa yapılan bu. Çünkü Türkçe dışında bir dil ile -resmi dil olması hasebiyle- Meclis'te tutanak tutulmuyor. Diğerleri not olarak ses kaydına atıf yapmak suretiyle belirtiliyor. Bu belli bir dile, Kürtçeye karşı bir tavırmış gibi; bir yalan, bir iftira kampanyasıyla yürütülüyor. Bunu dile getirenler oluyor. Tabii daha önce bunu soru önergesiyle soranlar oldu. Tabii bunlara örnekleriyle beraber cevaplarını verdik. Ama buna rağmen bunu düzeltmiyorlar. Söyledikleri şeyin yanlış olduğunu ortaya koyan bilgiyi kullanmıyorlar. Bu ne olabilir? Kasten bir iftira, karalama, yalan söyleme gayreti olabilir" dedi.

ŞENTOP’TAN BENZER AÇIKLAMA

Meclis Genel Kurulu’nda 7 Aralık 2020'de yapılan oturumda yaşanan bir tartışmada, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Kürtçenin tutanaklara "bilinmeyen bir dil" olarak yazılmadığını söylemişti. Genel Kurul’da Kürt sorununa değinen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Kürtçe’nin tutanaklara "bilinmeyen bir dil" olarak geçirildiğini belirterek, "Meclis’in tutanaklarında şimdi ben Kürtçe konuşsam, tutanaklarda ‘bilinmeyen bir dil olarak’ yer alır. Peki, neden? Arapça konuşsam Arapça olarak girecek biliyorum. Daha önce gördüm. İşte bu sorunu katmerleştirir. İngilizce konuşsam İngilizce girecek, ama Kürtçe girmiyor" eleştirisinde bulunmuştu.

Sancar’ın bu açıklaması sonrası Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Öncelikle, prensip olarak, gerek Genel Kurulda ve gerekse komisyonlarda tutanaklar Türkçe olarak tutuluyor. Türkçe dışında bir dil kullanıldığı zaman -Kürtçe olabilir, İngilizce, Arapça olabilir, Fransızca olabilir- hangi dil olursa olsun ‘bilinmeyen bir dil’ ifadesi yazılmıyor. ‘Bilinmeyen dil’ ifadesi hiçbir dil için yazılmıyor, burada Türkçe dışında bir dil kullanıldığında, onun yerine -Tutanak Yazım Rehberi var- dipnot olarak ‘Bu bölümde/bölümlerde hatip tarafından Türkçe olmayan bir kelime/kelimeler ifade edildi’ diye not düşülüyor" savunmasında bulunmuştu.

Bunun üzerine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş söz almış, yaptığı Kürtçe konuşma Meclis tutanaklarına "x" olarak geçmişti. (MA)

Kürtçe meclis başkanı şentop