Medeni Yıldırım'ın annesi oğlunun kanlı elbiseleriyle geldi
Fahriye Yıldırım adliye önünde mahkeme başkanına seslendi: O da babaysa, evladı varsa, biraz vicdanı sızlar, bu davayı dava gibi yürütür.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013 tarihinde karakol-kalekol protestoları sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım’ın davası Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Er Adem Çiftçi’nin sanık olarak yargılandığı davanın duruşmasına Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve ailenin avukatları katıldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Diyarbakır İl yöneticileri de duruşmayı izledi.
KEŞİF SONUCU GELMEDİĞİ İÇİN DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme, önceki duruşmada olay yerinde keşif yapılmasına ilişkin karar vermişti. Keşfin, Yıldırım’a hangi yönden ateş edildiğinin tespiti için olayın meydana geldiği Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde, Adli Tıp ve balistik uzmanı bilirkişiler gözetiminde uygulamalı yapılması istenmişti. Olay yerinde yapılan keşfe ilişkin rapor mahkemeye ulaşmadığı için duruşma 13 Kasım’a ertelendi.
"MAHKEMENİN KENDİSİ KEŞİF YAPMALI"
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, duruşmanın ardından Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ile birlikte Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Bu yargılamada mahkemenin ilk önce beraat kararı verdiğini hatırlatan Tanrıkulu, "Sadece bir sanık mahkeme karşısına geldi. O kişi hakkında ise beraat kararı verilmişti. Gaziantep İstinaf Mahkemesi ‘deliller yeterince toplanmadığı’ ve ‘keşif yapılmadığı’ gerekçesi ile dosyayı bozdu. Bunun tekrar açılan davada mahkeme keşif yapılması yönünde karar verdi. Mahkemenin kendisi keşfe gideceğine dosyayı Lice Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Oradaki keşfin sonucu bekleniyor şimdi. Mahkemenin kendisi keşif yapmalı. Lice Diyarbakır’a 90 kilometre uzaklıkta. Mahkemenin kendisi bizzat delillere temas etmesi, olay yerini görmesi ve bilirkişiye soru sorması lazım. Ama bunu kendisi yapmadı. Şimdi sonuç bekleniyor" dedi.
"İDARİ MAKAMLAR SANIK OLAN GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİ KORUYOR"
Tanrıkulu, diğer davalarda olduğu gibi, bu davada da sanık olan güvenlik görevlisinin ‘cezasızlıktan’ yararlandığını ifade etti. Sanığı güvenlik görevlisi olan bütün yargılamalarda geleneksel olarak bir cezasızlık politikasının uygulandığı hatırlatan Tanrıkulu, "İdari makamlar sanıkları koruyorlar. İzin vermeyerek, delilleri karartarak bunu yapıyorlar. Yargı önüne çıkmamaları içinde ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Yakınlarının, insan hakları savunucularının çabaları ile bir vesile ile yargı önüne çıkmışsa mahkemelerde hoşgörü gösteriyorlar. Cezasızlıktan da faydalanıyorlar. Geçmişten günümüze hep böyle olmuştur. Bu, böyle orantısız güç kullanma nedeni olan yaşanan bir olay değil. Doğrudan doğruya, olası kasıtla adam öldürme suçudur. Buna uygun bir yargılamanın adil ve dürüst yapılması lazım" diye konuştu.
"RÜTBELİLERİN İFADESİ BİLE ALINMADI"
Duruşmayı takip eden anne Fahriye Yıldırım ise tepkiliydi. Yargılamanın adil yapılmadığını ifade etti anne Yıldırım. Oğlu Medeni Yıldırım’ın ölümü ile ilgili 3 kişi hakkında davacı olduklarını ifade eden anne Yıldırım, "Bunlardan ikisi rütbeli olduğu için daha ifadeleri bile alınmadı. Onlar zaten göz önünde değiller. Sadece biri var, o da duruşmalara katılmaya mecbur değilmiş! Biz daha onları bekliyoruz. Buradan adalet çıkmıyor. Herkese yaptıklarının aynısını bize de yapıyorlar" dedi.
"OĞLUM TEK KURŞUNLA KATLEDİLDİ"
Konuşurken gözyaşlarına hakim olamayan anne Yıldırım, oğlunun hedef alınarak vurulduğunu söyledi. O sırada Medeni’nin kardeşi ile telefonla konuştuğunu anlatan Yıldırım, "Konuşması bittikten sonra telefonu cebine koyuyor. Nizamiyenin orda tek kurşunla benim oğlum katlediliyor. Geçen celsede ben bunu söyledim, sanık direk tavana baktı" ifadelerini kullandı.
ANNE YILDIRIM OĞLUNUN KANLI ELBİSELERİNİ GÖSTERDİ
Anne Yıldırım, oğlunun nasıl öldürüldüğünü anlattığı sırada çantasından bir kutu çıkardı. Kutunun içinde bulunan elbiseyi gösteren anne Yıldırım, "Bu Medeni’min kanlı elbisesi" dedi. Hayatı boyunca bu elbiseyi yanından ayırmayacağını ifade eden Yıldırım, "Bunu hayatım boyunca saklayacağım. Bunlar Medeni’min kanlı elbiseleri. Katili hak ettiği cezayı almayana kadar bu yanımdan ayırmayacağım" ifadelerini kullandı. Oğlu öldüğü zaman bu elbiselerin üzerinde olduğunu anlatan Yıldırım, elbiseleri mahkeme başkanına göstermek için getirdiğini, ancak duruşmanın kısa sürmesinden dolayı elbiseleri göstermeye fırsat bulamadığını söyledi. Anne Yıldırım, "Eğer o da babaysa, evladı varsa biraz vicdanı sızlar, bu davayı dava gibi yürütür" diyerek mahkeme başkanına seslendi.