Mehmet Yılmaz'dan 'Hayata Dönüş' özeleştirisi: Devletin gazına çok geldik

Mehmet Yılmaz'dan 'Hayata Dönüş' özeleştirisi: Devletin gazına çok geldik
Gazeteci Mehmet Y. Yılmaz, Hayata Dönüş operasyonlarına değinirken, "Hapishanelerdeki açlık grevleri zamanında devletin gazına çok geldik. Kendimizi kaptırdık diye düşünüyorum" dedi.

Artı Gerçek - Doğan medya grubunda uzun süre yöneticilik yapan gazeteci Mehmet Y. Yılmaz, Işın Görmüş'ün Youtube’daki sohbet programında meslek hayatından özel hayatına birçok konuda soruları yanıtladı.

Bugüne dek 4 gazete ve 35 dergi yayınlayan Yılmaz, günümüz medyasının durumuna ilişkin sorusu üzerine, “Bugün yayınlananlara gazete demek zor. Gazeteler zaten şimdi bir merkezden yönetiliyor gibiler. Aynı haberleri, aynı başlıklarla veriyorlar” dedi.

Yıllarca tatilsiz çalıştığını da anlatan Yılmaz, “Kızımın büyüdüğünü nerdeyse fark etmedim. Yıllarca tatil yapmadan çalışmanın akıllı bir insanın yapacağı bir şey olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Mehmet Yılmaz, hatalarından bahsederken, 19 Aralık 2000'de cezaevlerinde düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu'na dair haberlere de değindi. Yılmaz, şunları söyledi:

"’Hatasız Kul Olmaz’, en sevdiğim şarkılardan biri. Hapishanelerdeki açlık grevleri zamanında devletin gazına çok geldik. Kendimizi kaptırdık diye düşünüyorum. Gazetecilik, zamana karşı yapılan bir iş olduğu için, zaman en büyük düşman. Zamana karşı yapılan her işte hata var. En güvenli kaynak bile yanıltabiliyor."

NE OLMUŞTU?

19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında aynı anda 20 ayrı hapishanedeki siyasi tutuklu ve hükümlülerin kaldığı bloklara operasyon düzenlendi. Zehirli gazlar da kullanılan operasyon sonucunda 28 tutuklu ve 2 asker olmak üzere toplam 30 kişi öldü. Operasyona “Hayata Dönüş” ismi verildi. İktidarda DSP-MHP-ANAP koalisyonu bulunuyordu. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit operasyonu, “Teröristleri kendi terörlerinden kurtarma” diye tanımladı.

GAZETELER OPERASYONU NASIL VERDİ?

O dönem Mehmet Yılmaz'ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı Milliyet 'Sahte oruç, kanlı iftar' başlığı atmıştı.

Hürriyet operasyonu "Devlet Girdi" manşetiyle vermişti. Dönemin Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, "Hükümetin bu operasyona verdiği, 'Hayata Dönüş' adı dün gerçek anlamını buldu" diye yazmıştı.

Emin Çölaşan da "İnsan Hakları" yazısında "işi gücü vatan ve millet düşmanlığı yapmak olan ‘'insan hakları soytarıları'’ cezaevlerinde yaşanan üzücü olaylardan sonra yine ters taraftan ses veriyorlar!" dedi.

Güneri Civaoğlu "Zorunluydu" başlıklı yazısında Bülent Ecevit'i övmüştü.

Sabah'tan Güngör Mengi "Devlet Uyandı" yazısında "harekat adalet bakanının dediği gibi 'insan hayatını kurtarma operasyonu'dur" demişti.

Zaman gazetesi, Ramazan'a denk gelen operasyonu "Sahur Operasyonu" başlığıyla verdi. Gazetenin yazarı Tamer Korkmaz "Nihayet" başlıklı yazısında operasyonun aslında geciktiğini yazdı. (HABER MERKEZİ).

Öne Çıkanlar