Melen Barajı 3 yıl sonraya kaldı
Gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle su tutmayan Melen Barajı için, 'çatlak ihalesi' yapıldı. Kamuya maliyeti şimdilik 910 milyon tl.
Yapımına 2012 yılında başlayan, İstanbul'un su sorununa büyük ölçüde çözüm getireceği öne sürülen Melen Barajı bitti ama kullanılamıyor. Baraj gövdesinde oluşan çatlaklar su tutulmasını engellliyor. Barajın kamuya maliyeti ise 2020 itibarıyla 910 milyon tl olduğu açıklandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Enerji Komisyonu ile Tarım, Orman, Hayvancılık ve Su Ürünleri Komisyonu, Melen Barajı'nda bulunan çatlaklarla ilgili raporunu açıkladı. Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberleştirdiği raporda, barajın rehabilitasyonu için 3 yıl gerekli.
ÇATLAK İHALESİ
Raporda, "Melen Barajı gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle rezervuarda su tutulmasına başlanamamıştır. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü bir rehabilitasyon projesi geliştirmiştir. Bu proje baraj mansabında oluşturulacak kil, kaya ve betondan oluşan kompozit bir yapı ile barajı destekleyecektir. Proje tamamlanmış ve yapım ihalesi 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. İhale sonucunu içeren kararın açıklanması beklenmektedir. Yaklaşık 3 yıl içerisinde barajın rehabilitasyonunun tamamlanması öngörülmektedir" denildi.
‘MÜHENDİSLİK KUSURLARI İRDELENMELİ’
Komisyonda CHP’li ve İYİ Partili üyeleri ise rapora şerh koydu. Üyeler barajın ilk önce kaya dolgu ile yapılmasının planlanmasından neden vazgeçildiğini sorguladı. Baraj zemininde kabul edilebilir sınırların çok ötesinde oturmaların yaşandığının belirtildiği şerhte, Melen Barajı için önce daha toleranslı bir baraj tipi olan "kaya dolgu"nun gündeme alındığı belirtilerek "Daha sonra, nedeni bilinmeyen bir kararla ‘Silindirle Sıkıştırılmış Beton (RCC)’ baraj tipi belirlenmiştir. Bu karardan sonra RCC baraj tipinin taşıma gücü yeterli olmayan bir zeminde inşa edilmesinin neden olacağı oturmalara karşı zemin iyileştirmesi yapılmaya çalışılmıştır" denildi. Ayrıca, "Melen Barajı gibi İstanbul için hayati önemde olan bir su kaynağının gecikmesine ve ek maliyetlerin ortaya çıkmasına yol açan mühendislik kusurları, kurumlarımızı kötülemek ya da yıpratmak için değil daha iyiye ulaşmak için irdelenmelidir" ifadeleri yer aldı.