Meralarını yitiren köylüler: Vali 'Devletin paraya ihtiyacı varsa satar' dedi

Meralarını yitiren köylüler: Vali 'Devletin paraya ihtiyacı varsa satar' dedi
Bingöl’de Sarıçicek merası hazine tarafından satışa çıkarıldı. Merasız kalan köylüler seslerini duyuramıyor.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK - SÜTAŞ, Karacabey, Aksaray ve Tire’den sonra 4. entegre tesisi "Bingöl Entegre Tesisleri"ni Bingöl’de açtı. İktidar partisinin seçim vaadi içerisinde olan SÜTAŞ fabrikası yapımına 2017 yılı Mayıs ayında başlandı. Resmi açılışı yapılmayan ancak tamamlanan tesisin tanıtımı 2021 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımı ile gerçekleşmişti.  Aktif üretime başlayan tesisin resmi açılışı için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kente gelmesi bekleniyor.

KÖYLÜLERİN TOPRAKSIZ KALMASINA NEDEN OLDU

SÜTAŞ'ın Bingöl Entegre Tesisi, Çeltiksuyu (Madrag) ve Sarıçiçek (Tarbasu) köylerinin meraları üzerinde kuruldu.  Murat Nehri güzergâhı, Bingöl Ovası olan bu bölge hayvancılık ve tarım alanı. Üreticiler için bu bölge büyük ve küçükbaş hayvancılık için hayati öneme sahip. 

Yıllardır kent için önemli yatırım arasında sıralanan SÜTAŞ Fabrikasında istihdam edilecek kişilerin kentten olacağını, süt ürünlerinin ise yerli üreticilerden alınacağını açıklamıştı ancak bu gerçekleşmedi. Kente yatırım için sunulan fabrika köylülerin arazisi üzerinde kuruldu. Bırakın köylülerden süt alınmasını, yıllardır geçimini hayvancılık ile sürdüren köylülerin kullandığı arazilere dahi el konuldu. Köy merasız kaldığı için hayvancılık bitme noktasına geldi.

FABRİKAYA DEVLETTEN BÜYÜK TEŞVİK

Köy halkının topraksız kaldığı alanda SÜTAŞ’ın kurduğu tesis için kamuoyunda ‘Süper Teşvik’ olarak adlandırılan "Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi"  hazine tarafından topraklar tahsis edildi. Bu topraklar yıllardır o bölgede hayvancılık yapan köylülere ait meraydı. Çeltiksuyu köyünün merasının neredeyse tümü SÜTAŞ tarafından kullanılıyor. Sadece Çeltiksuyu değil, Sarıçiçek köyü de arazisiz kaldı. SÜTAŞ’a tahsis edilen köy merası tesisin açılışı ile sınırlı kalmadı. Köy merasının satışı parça parça devam etti. Devlet eliyle arazi satışı devam Sarıçiçek köyü sakinleri başvurmadık yer bırakmadı. Ancak bir sonuç alamadılar.

700 HANELİK KÖY MERASIZ KALDI

+Gerçek’e konuşan Sarıçiçek köyü muhtarı Ahmet Arslan, köylerinin hazine tarafından parça parça satıldığını söyledi.

Köylerinin temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu anlatan Arslan, "Köyümüz yaklaşık 700 hane. Nüfusumuz bin 200’ün üzerinde. Temel geçimimiz hayvancılık.  SÜTAŞ açıldı bize bir yararı olmadığı gibi zararı oldu. Şu anda fabrikadan yükselen koku dışında bir şey yok" dedi.

'PEKİ BİZ BU DEVLETİN VATANDAŞI DEĞİL MİYİZ?'

Arazi satışları SÜTAŞ ile sınırlı kalmadı. Hazineye devredilen köy merası farklı projeler kapsamında parça parça satılmaya başlandı. Çeşitli projeler adı altına köy arazilerinin satıldığını anlatan Arslan, şöyle konuştu: 

"Daha önce köyde 90-100 dönümlük arazimiz satıldı. Defalarca Bingöl Valisi ile görüştük. Bu meraların köye ait olduğunu, burada hayvancılık yaptığımızı söyledik. Vali bize ‘Arazi devletin. Devletin paraya ihtiyacı olunca satar’ dedi. Biz de ‘Peki biz. Biz de bu devletin vatandaşı değilmiyiz’ diye sorduk. Bu satışın bizi mağdur ettiğini söyledik. Ama dinletemedik. Vali bize Ankara’dan kendilerinin sıkıştırıldığını, satışın orası tarafından yapıldığını söyledi. Daha biz önceki satışı durduramazken, bu defa 90 dönümlük bir arazi daha satışa çıkarıldı. Öyle bir hal aldı ki, evimizden dışarıya çıkamaz hale geldik."

'SIRTI GÜÇLÜ OLAN KİŞİLER'

Arslan’ın anlattığına göre arazileri satın alanlar zenginler. Bunlar çeşitli projeler adı altında yüzlerce dönüm araziyi yok pahasına alıyor. Öyle ki Bingöl Ovası'nda tarım alanları yok olmak üzere. Bu kişilerin kim olduklarını öğrenemediklerini ifade eden Arslan, "Zenginler. Sırtı güçlü olan kişiler bunlar. Arazilerimizi peşkeş çekiyorlar. Ne ettiysek sesimizi duyuramadık. Valilik ile tekrar görüşeceğiz. Gerekirse meclise de gideriz. Biz köylü olarak köye ait olan meraların satışının durdurulmasını istiyoruz" dedi.  

AÇIKLAMAYA GAZETECİLER BİLE GİTMEDİ

Sarıçiçek köyü sakinleri bugün Bingöl Valisi ile görüştükten sonra Valilik önünde basın açıklaması yapacaktı. Valiliğe gitmeden önce kentte bulunan birkaç gazeteciyi de aradığını anlatan Muhtar Arslan, "Köyden yaklaşık 100 kişi ile birlikte Vali ile görüştük. Vali açıkça bize ‘Orası hazinenin, yani devletin malıdır. Devlet paraya ihtiyacı olursa satar’ diyerek taleplerimizi dikkate almadı. ‘Bakın mezarlıklarımızı bile alıyorlar bizden dememize rağmen dinlemedi. Haber vermemize rağmen gazeteciler de gelmedi. Neden gelmediklerini bilmiyorum. Gazeteciler de gelmeyince bizde açıklama yapamadık. Vali ile görüştükten sonra ayrıldı" ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar