Merdiven altında öldüren güzellik arayışı: 'Abla kalbim sıkışıyor'

Estetik operasyonlara artan taleple birlikte ruhsatsız kliniklerin sayısı ve operasyon sonrası ölümler de çoğaldı. Uzmanlar estetik ameliyatlarda dikkat edilmesi gerekenleri, kendisini 'estetik bağımlısı' olarak tanımlayanlar da yaşadıklarını anlattı.

Sinem Nazlı DEMİR


İSTANBUL - Toplumsal güzellik algısının yerleştirdiği 'ideal yüz ve vücut' şekli' beklentisi, son yıllarda reklam ve sosyal medya paylaşımlarının da etkisiyle pek çok kişiyi estetik operasyonlara yönlendirdi. Ancak artan 'estetik furyası'yla ruhsatsız açılan kliniklerin ve yetkisiz doktorların sayısı arttı, bu da ölüm ya da kalıcı vücut deformasyonlarına sebep olan operasyonların daha sık gündeme gelmesine neden oldu. Kendisini 'estetik bağımlısı' olarak tanımlayanlar yaşadıklarını, uzmanlar da operasyon öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri Artı Gerçek'e anlattı.

'TÜRKİYE ESTETİK OPERASYONLARDA İLK BEŞTE'

Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği'nin 2020 verilerine göre Türkiye, pandemi döneminde dünyada en çok estetik cerrahi yapılan 5 ülkeden biri oldu.

'HASTALARIN DÖRTT BİRİ YURT DIŞINDAN GELİYOR'

Yine Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği'nin verilerine göre, Türkiye'de 2020 yılında yüzde 38'i cerrahi olmak üzere toplam 945 bin 477 işlem yapıldı. Bu işlemleri yaptıranların yüzden 25.8'ini ise yurt dışından gelen hastalar oluşturuyor.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ESTETİK OPERASYONALRI

Estetik operasyonlarına her geçen yıl bir yenisi daha eklense de bazıları diğerlerinden daha çok tercih ediliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri'nin yayınladığı verilere göre, Türkiye'de en çok yapılan operasyonlar arasında burun estetiği, meme büyütme, yağ aldırma, karın germe ve yüz germe yer alıyor.

'ESTETİK BAĞIMLISI' YURTTAŞ ANLATTI: YİNE OLSA YİNE YAPARIM

'Trend' olan estetik operasyonlar bazı kişileri için neredeyse bir bağımlılığa dönüşmüş durumda. İsmini vermek istemeyen bir yurttaş, Artı Gerçek'e yaşadıklarını anlattı. Kendisini 'estetik bağımlısı' olarak tanıtan bu kişi, ilk operasyonunu ailesinden gizli yaptırmış. Yeni operasyonlar da yaptırmak istediğini ama buna maddi durumunun elvermediğini anlatıyor:

“Birkaç arkadaşım burun ameliyatı olmuştu ve ben de liseden beri burnuma takıktım. Daha küçük burun istiyordum. Sonra burnumdan estetik ameliyat oldum. Ailemin haberi yoktu bundan, çünkü karşı çıkarlardı. Çünkü eski halimin de güzel olduğunu düşünüyorlardı. Ama ben estetiği kafaya koymuştum.”

“Yine olsa yine yaparım. Hatta şu anda gözümün kalkıklığını biraz daha düzeltmek için geliyor ama tam şu an cesaret edemiyorum. Maddi durumum iyi olsa düzeltme yaptırabilirim. Onun haricinde botoks yaptırıyorum. Botoks da bence gerekli. 'Jawline' operasyonunu da isterim. Aynı zamanda göz kapağımı aldırmak isterim kesinlikle. İnsan kendisini nasıl güzel hissediyorsa öyle güzel.”

'ESTETİK OPERASYONLARDAN SONRA GELEN ÖLÜMLER'

Ancak estetik operasyonlar, her zaman beklenildiği şekilde sonuç vermiyor. Ruhsatsız açılan klinikler, yanlış enjekte edilen tıbbi malzemeler, doktor sertifikası olmayan görevlileri çalıştıran işletmeler ve ihmaller…

Türkiye’de neredeyse her ay estetik ameliyat olduktan sonra ölenler oluyor.

Kübra, Seher, Nesrin, Leyla, Gönül ve daha birçoğu…

Estetik nedeniyle başvurdukları kliniklerde ameliyat olduktan sonra öldüler.

'KÜBRA, ESTETİK OPERASYON SONRASI FENALAŞTI'

Kübra Boyraz Solmazgül, Beylikdüzü'nde 21 Eylül 2020 yılında yaptırdığı estetik ameliyatı sonrası fenalaştı. Kısa bir süre sonra da öldü. Olayla ilgili açılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, doktor olmadığı halde operasyonu gerçekleştiren Erdal Doğru hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 17 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kübra Boyraz Solmazgül

'ABLA BENİM KALBİM SIKIŞIYOR’

2023 yılının Şubat ayında burun estetiği yaptırmak için bir tıp merkezine başvuran 28 yaşındaki Seher Kılıçcı, genel anestezi sonrası öldü.

Seher’in ölümünün ardından basın mensuplarına konuşan baba Cezmi Kılıçcı, kızının doktor ihmali sebebiyle öldüğünü belirtti ve "kızım ablasına, 'abla benim kalbim sıkışıyor' demiş. Bunun üzerine doktorun yanına gitmiş durumu anlatmışlar. Ancak, doktor 'bazen hastalar buraya geldiği zaman heyecandan böyle olabiliyor bir şey olmaz' dedi.

Seher Kılıçcı

AMELİYATA GİREN NESRİN BİR GÜN SONRA ÖLDÜ

Nesrin Kocadağ, 2021 yılının Eylül ayında özel bir hastanede karın germe, yağ aldırma ve göğüs estetiği ameliyatı oldu. Operasyonun ardından fenalaşan Kocadağ, şikayetlerinin devam etmesi üzerine 6 Eylül’de yeniden ameliyata alındı ve bir gün sonrasında öldü.

'BUNLAR NORMAL, GEÇER’ DEDİLER’

2019’da Adana’da özel bir hastanede burnundan estetik ameliyat edilen 23 yaşındaki Leyla Sönmez bir süre sonra rahatsızlanması nedeniyle alındığı yoğun bakımda öldü.

Ameliyat sonrası kızının karın ağrısı şikâyetinde bulunduğunu ve kan kusmaya başladığını aktaran baba Ali Haydar Sönmez, kendisinin durumu bildirdiği doktorun ise "bunlar normal, geçer" dediğini söyledi.

Leyla Sönmez

'AMELİYATHANEDEKİ HERKESİ SUÇLUYORUM’

2023’ün kasım ayında 49 yaşındaki Gönül Özkul, Beylikdüzü’ndeki özel bir hastaneye gitti. Karnından yağ aldıran Gönül Özkul’un ameliyattan çıktıktan sonra nabzı durdu. Yoğun bakım servisine alınan Özkul, yapılan müdahalelere rağmen öldü.

Hastane tarafından aileye verilen ölüm raporunda ise ‘doğal ölüm’ yazdığı görüldü.

Özkul’un kızı Dilan, annesinin anestezi sonrası ölmesine isyan etti. Dilan Özkül, 'Madem tüm tahlilleri yaptınız, benim annem niye öldü? Ameliyathanedeki herkesi suçluyorum' diye konuştu.

'İŞİN EHLİ OLMAYAN KİMSELER VAR‘

Artı Gerçek'e konuşan Estetik Plastik Cerrahı Op. Dr. Ahmet Umut Yuvacı, estetik operasyonlar sonucu gerçekleşen ölümlerin nedenlerini anlattı:

"Ameliyatların çeşitlerine göre bazı komplikasyonları görme riskimiz var. Bu ameliyatların başında çok yüksek oranlarda yağ alınan liposakşın ameliyatları, çok uzun süren, 5-6-7 saat süren kombine vücut şekillendirme ameliyatları ve yine popo kaldırma, büyütme ameliyatları şu an risklerin en yüksek sınıfta olduğu ameliyatlardır.”

Estetik Plastik Cerrahı Op. Dr. Ahmet Umut Yuvacı

'EĞİTİMSİZ KİŞİLER SEKTÖRE GİRİYOR'

Yuvacı, tıbbi anlamda yetkinliği olmayan şahısların yaptığı operasyonların tehlikeli olduğunu belirtti:
"Ne yazık ki işin ehli olmayan, buradaki ivmeye kendi de yakalayıp bir gelir elde etmek isteyen, bu alanda tecrübesi olmayan, hiçbir eğitim almamış kimseler de bu akıma, sektöre girmek istiyor.”

'DOKTORUNUZUN BRANŞINA BAKIN‘

Operasyon öncesi, yurttaşların başvurdukları klinik ve doktorları titizlikle araştırması gerektiğini belirten Yuvacı, kötü sonuçlar almamak için önerilerini sıraladı:

"Herhangi bir alışveriş yaparken, hepimiz alacağımız ürünü detaylıca araştırıyoruz. Marketten bir ürün alırken bile son kullanma tarihine bakıyoruz. Doktor seçerken bu kadar ince eleyip sık dokumadığımızı düşünüyorum. İnsanlar kendi bütçelerine göre doktor arayışına giriyor. Ancak bu da kötü sonuçlara neden olabiliyor. İşinin ehli olmayan insanlara gitmeyi doğuruyor. En başta doktorun branşına bakılmalı. Bu insan estetik yapmaya eğitimli mi?”

'ENJEKTE EDİLECEK MALZEMELERİ SORGULAYIN'

Alanında uzman olmayanların da sektörde yer edinmeye çalıştığını aktaran Yuvacı, operasyonda kullanılan malzemelerin önemini vurguladı:

“İnsanlara kendilerini bu alanda uzman olduğunu söyleyerek kendilerini öyle tanıtarak bu işleri yapmaktalar, bu durum kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Yurttaşlar, kendilerine enjekte edilecek, uygulanacak şeylerin son kullanma tarihlerini, markalarını ve orijinalliğini mutlaka sorgulamalıdır.”

Estetik ameliyatlar, toplumların giderek artan talebi olmaya devam edecek gibi görünüyor. Uzmanlar, ruhsatı olmayan kliniklerde yapılan estetik ameliyatların hayati risk taşıdığını söyleseler de ihmallerden kaynaklı olduğu iddia edilen ölümlerin ardı arkası kesilmiyor.

Öne Çıkanlar