Mersin-Erdemli'de susuz yaz: İçme suyu yok, bahçelerde sulama sorunu yaşanıyor
Mersin’in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerindeki yayla ve köylerde vatandaşlar Kurban Bayramı’nı susuz geçirdi. Birçok köyde evlerde içme suyu yok, göletlerde su kalmadığı için bahçeler ve tarlalar sulanamıyor.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Türkiye’nin önde gelen tarımsal merkezlerinden Mersin’in Erdemli ilçesinde bazı köylerde su sıkıntısı yaşanıyor. Meyve ve sebze bahçeciliği yapılan köyler tarımsal sulama suyunu göletlerle karşılıyor.
KIŞ AYLARINDA YETERLİ YAĞMUR VE KAR YAĞMADI
Kış mevsiminde yeterli kar ve yağmur yağışı olmadığı için göletler dolmadı. Yeterli su olmadığı için meyve ve sebze bahçeleri sulanamıyor. İlemin, Karahıdırlı, Dağlı, Kösbucağı gibi yüksek kesimlerdeki köylerde göletlerde yeterli miktarda su olmadığı için sulama yapılamadığını anlatan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Lamos Çayı'ndan su alan köylerde ise şimdilik sıkıntı olmadığını ancak onların da “kritik eşikte” olduklarını söyledi. Şahin, “Lamos Çayı'nda şimdilik su var ama yazın daha başındayız. Önümüzdeki günlerde ne olur bilemiyoruz. Kışın yeterli kar ve yağmur yağmadı. Yağan yağmur toprağı ancak doyurdu. Gözlerde su birikmedi. Yaz boyunca belli bir miktarda yağmur yağması lazım ki Lamos çayında da su kesilmesin” dedi.
SU SORUNU ÇÖZÜLMEZSE SEBZE VE MEYVELER YANACAK
Tarımsal sulamanın göletlerden yapıldığı köylerde durumun daha kritik olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti: “Bir meyve sebze bahçesi en fazla 40 gün susuzluğa dayanır, 40 günden sonra kurumaya başlar. Bir aya yakındır sulanmayan bahçeler var. Bir de geçen yazki yağışlara aldanıp açıkta sebze eken çok çiftçi oldu. Su sorunu çözülmezse açıktaki sebze daha çabuk yanar. Bu yaz köylünün yapabileceği tek şey su bulmak umuduyla kuyu açmak ve yağmur yağsın diye Allah’a dua etmek. Birçok köyde çiftçi su kuyuları açmaya başladı. Kuyu açıp su bulan köylerimiz var."
Şahin, yöre köylüsünün her yaz su sıkıntısı yaşamaması için yapımı tamamlanan Aksıfat Barajı ile Sorgun Barajının devreye alınması gerektiğini de söyledi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SONDAJ ÇALIŞMASI YAPIYOR
Köylerdeki su sıkıntısının çözülmesi için Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi ( MESKİ) de sondaj çalışmaları yapıyor. MESKİ, Dağlı Köyü civarında üç kez sondaj yapmış ancak su bulamamış. Vatandaşın sondajçalışmaları da benzer şekilde sonuçsuz kalmış.Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış ve Hasan Ufuk Çakır ile birlikte İlemin, Karahıdırlı, Dağlı köylerinde vatandaşlarla buluştu. Vatandaşların gündeminde su sorunu vardı.
SU SORUNU YILLARDIR SÜRÜYOR
Ne evlerinde ne tarla ve bahçelerinde su olduğunu söyleyen vatandaşlardan biri yaşadıklarını “Bir aydır çimmedik” (Banyo yapmadık) derken, bir başkası “Bahçelere bir aydır su veremiyoruz” dedi. Yörenin dağlık, yüksek arazide olması nedeniyle yılladır su sorunu yaşandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yöre için farklı bir kaynak bulunması gerektiğini, MESKİ’nin kaynak arayışını sürdürdüğünü söyledi.
VAHAP SEÇER: BU İŞ ÇÖZÜLECEK
Su varlığının kullanım öncelikleri konusunda yasalara uygun hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Seçer, “Bir bölgede su kaynağı varsa 'önce vatandaşım çimecek' diyor yasa. 'Ondan sonra bitkiyi sulayabilirsin' diyor. Vatandaşım önce çimecek, evini temizleyecek, yemeğini yapacak ondan sonra bitkiler su içecek. Onu da bilmenizi istiyorum. Bu konuda ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Bahçeciler de haklı ama önce vatandaş. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Bu iş çözülecek” dedi.
'BU YAZ KOLAY GEÇMEYECEK'
Bayramda Mersin’in yüksek kesimlerindeki köylerden su talebinin geldiğini ve bu köylere arazözle su gönderdiklerini anlatan Seçer, “Çok şükür, çok yoğun yerlerde büyük bir kriz yaşamadık. Çamlıyayla’da şu an 150 bin kişi var. Oradan bir kişiden şikayet almadık. Ayvagediği, Gözne, Soğucak, Bekiralanı yaylalarında su şikayeti almadık. Daha çok dağ yamaçlarında, kuytuda kalmış yerlerde, dağınık evlerin olduğu yerlerde bu sorun var. Onları da çözeceğiz. Bu yaz kolay geçmeyecek anlaşıldı. Yeni kaynak bulmamız lazım, yeni sondaj açmamız lazım” diye konuştu.