Mersin esnafından zincir market ve AVM protestosu: 'Üç harfliler elinizi ekmeğimizden çekin'
Zincir marketler ve alışveriş merkezleriyle rekabet edemeyen ve işleri gün geçtikçe azalan Mersin esnafı taleplerini duyurmak için eylem yaptı. Esnaf, "Üç harfliler elinizi ekmeğimizden çekin" dedi.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Zincir marketlerin neredeyse her sokakta şube açması ve sayıları her geçen gün artan alışveriş merkezleri esnafı zor durumda bırakıyor. Mersin'de Bakkallar ve Bayiler Odası önünde bir araya gelen bakkal, telefon ve tekel bayileri zincir market ve AVM'lere kısıtlamalar getirilmesini istedi. Eylemde, "küçük esnaf biterse Türkiye biter", "zincir marketler sokak aralarına değil, şehir dışına taşınsın", "SGK’da eşitlik istiyoruz", "zincir marketler hafta sonu kapansın" yazılı dövizler taşındı.
'BAKKALLAR OLARAK AİLENİN BİR FERDİ GİBİYİZ'
Küçük esnafın zincir marketler ve alışveriş merkezleri karşısında haksız rekabetle yok olup eridiğini söyleyen Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Ramazan Turan, "Biz Bakkallar Odası olarak bütün esnafın ve üyelerimizin birer temsilcisi, savunucusuyuz. Bakkallar olarak ailenin bir ferdi gibiyiz. Çocuğunuzu, anahtarınızı, kargonuzu teslim ettiğiniz, faizsiz kredi ve veresiye veren esnafız. Hatta çocuğunuzu evlendireceğinizde referans olarak bize sorarsınız. Buradan siyasi parti temsilcilerine sesleniyorum. Biz Türkiye geneli yaklaşık 250 bin, ailelerle beraber 1 milyonu bulan bir camiayız. Parti kursak Meclis'te grubumuz olur” dedi.
'KONUTLAR DÜKKÂNA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR'
Zincir marketlerin ara sokaklara da şube açmasıyla bakkalların sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Turan, "Bakkal esnafı olarak zincir marketlerin, alışveriş merkezlerinin şehir merkezinden uzak yerlerde açılmasını, taşınmalarını ve bu tür iş yerlerine ruhsat verilmesini zorlaştırılmasını talep etmekteyiz. Mersin genelinde konutlar dükkâna dönüştürülüp zincir marketlere kiraya veriliyor. 6 Şubat depremlerinde yaşadık. Buradan belediyelere, yetkililere sesleniyorum. Özellikle Güneykent ve Halkkent mahallelerinde konutlar dükkâna dönüştürülüyor. Benim bakkal açmama izin verilmiyor ancak bir zincir market gelip orada işletme açabiliyor. Defalarca başvurmamıza rağmen maalesef sesimizi duyuramıyoruz" diye konuştu.
'TİCARET BELİRLİ AİLELERE TESLİM EDİLMEMELİ'
Zincir marketlere hafta içi belirli saat kısıtlamaları getirilmesini ve hafta sonu kapatılmalarını isteyen Turan, "Bunlar aslında bir market değil. İnsanlar zincir marketi daha önce bakkal zannediyorlardı. Ama pandemi sürecinde gördüler ki bunlar kasabı vuruyor, tavukçuyu vuruyor, pazarcıyı vuruyor, züccaciyeciyi vuruyor, elektronikçiyi vuruyor, esnafın tamamını etkiliyor. Türkiye’deki ticaretin belirli ailelere teslim edilmemesi gerekiyor" dedi.
'KÜÇÜK ESNAFA ÖZEL POS ORANI ÇIKARILSIN'
Esnafın artan girdi maliyetlerine dikkat çeken Mersin Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanvekili Vedat Tatlı da taleplerini şöyle sıraladı:
"Bakkalın yüzde 4.5 kâr oranıyla sattığı üründen banka pos oranı yüzde 3.5 alınmaktadır. Tütün firmaları ve bayiler bakkal esnafından daha çok kâr etmektedir. Tütün mamulleri kâr oranının yeniden revize edilmesi ve bununla birlikte küçük esnafa uygun pos oranlarının çıkarılmasını talep etmekteyiz. Üyelerimizin dükkanlarında alkol satışı gece saat 22.00’dan sonra yasak, bu saatlerin ileri bir saatlere kadar esnetilmesini talep ediyoruz. Bakkal esnafına gelen elektrik faturaları büyük yük olmaktadır. Bakkal esnafına özel elektrik tarifesi talep etmekteyiz. Sigorta ve Bağ-kur prim gün sayısının eşitlenmesini istiyoruz. İş yerleri kira artışlarının konut kira artışlarında olduğu gibi yüzde 25’e tabi olarak düzenlenmesini talep ediyoruz."
'ZİNCİR MARKETLERDE ALKOL SATIŞI YASAKLANSIN'
Mersin Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Heval Saygı ise "Biz evlerimize düşük kâr marjılarıyla, düşük metrekarelerde ekmek parası götürmeye çalışan yerel esnaflarız. Kimseyle rakip değiliz. Bu bağlamda zincir marketlerde alkol satışının yasaklanmasını talep ediyoruz. Saat 22.00'den sonra alkol yasağı olmasına rağmen 22.00’dan sonra ölen birçok meslektaşımız var. Satış yapmadığı için ölen, soyulan birçok tekel bayisi var" dedi.
'CEP TELEFONU SATIŞI ESNAFI MAĞDUR EDİYOR'
İletişim ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanvekili Barış Yıldız ise "Zincir marketlerin, sektörümüzün ana malzemesi olan cep telefonu ve yan ürünlerini da satıyor olmaları nedeniyle zaten zor günler geçiren esnafımızın yok oluşu, haksız rekabetin ve etik değerlerin göz ardı edildiği mevcut sistemde kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu.