Mersin'deki granül işletmeleri zehir saçıyor

Mersin’de kaçak granül üretim işletmeleri nedeniyle kanser ve akciğer hastalıklarına yakalanan mahalleli, yetkililere tepki göstererek, sorunun çözülmesini istedi.

Mersin'deki granül işletmeleri zehir saçıyor

Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Şevket Sümer Mahallesi ile Toroslar’a bağlı Yalınayak Mahallesi sınırları içerisinde bulunan kaçak granül üretim işletmeleri, zehir saçmaya devam ediyor. Hem işletme hem de konut ruhsatı verilen bölgede, iş alanlarıyla yaşam alanları iç içe geçti. Hava ve çevre kirliliğinin yoğun yaşandığı bölgede, ruhsatı olmayan bazı işletmelerin kaçak granül üretimi yaparak canlı yaşamını tehlikeye atıyor. Hava kirliliği nedeniyle bölgede yaşayan birçok kişide solunum yetmezliği ve kanser gibi hastalıklar görülüyor.

Tehdit oluşturan işletmelerin kapatılmasına yönelik mahallelinin yaptığı başvurulara rağmen hiçbir adım atılmadı. Kaçak işletmelerin kapatılmasına yönelik bağlı bulundukları belediyeyi arayan halka, görevliler "Hattı meşgul etmeyin, emniyete şikâyet edeceğiz" diyerek tehditlerde bulunulduğu iddia edildi. Yetkililere çağrıda bulunan mahalleli, sorunun biran önce çözülmesini istedi.

‘KANSER HASTASI OLDUK’

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Yalınayak Mahallesi’nde 22 yıldır yaşayan 51 yaşındaki Azmiye Çeviker, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 4 ay önce kendisine kanser teşhisi konulduğunu söyledi. İşletmelerin çoğunluğunun kaçak olduğunu belirten Çeviker, yetkililerin bir an önce bu işletmeleri kapatmasını talep etti. Granül üretimden kaynaklı hem havanın hem de çevre kirliliğinin oluştuğunu kaydeden Çeviker, "Bizi hastalıklara mahkum ettiler. Kanser hastası olduk" diye konuştu.

Kurulan işletmelerin konut parselleri üzerine inşa edildiğini ifade eden Çeviker, "Buralar yaşam alanlarıdır. Ne gecemiz ne de gündüzümüz kaldı" diyerek, tepkisini dile getirdi. Sağlıklarından yetkililerin sorumlu olduğunu ve bunun da hesabını vermeleri gerektiğinin altını çizen Çeviker, yetkilileri göreve davet ettiklerini belirterek, "Granül üretimi felaket bir durumdur. Bir an önce buradaki işletmeleri kapatın. Bu işletmeler zehir saçıyor. Ölüyoruz. Kanser oldum, sağlığımı geri verin bana. Sorumlular, bunun hesabını vermelidir" şeklinde konuştu.

'KİMYASAL KOKULAR VAR'

Şevket Sümer Mahallesi’nde yaşayan 48 yaşındaki Kader Onaran adlı yurttaş ise, "Burada, kimyasal kokular var. Kimse fark etmesin diye yakım işlemi özellikle geceleri yapılıyor" dedi. Granül yakılması nedeniyle çevredeki yurttaşların astım, akciğer ve kanser hastalığına yakalandığını belirten Onaran, yetkililere şikayette bulunmalarına rağmen sorunun hala çözülmediğini, ileriki günlerde ise sorunun çözümü için belediyenin önüne gidip oturma eylemi yapacaklarını söyledi.

Kokulardan kaynaklı evlerinin kapı ve pencerelerini açamadıklarını kaydeden Onaran, "Dumanlar, elbiselere yapışıyor ve çıkmıyor" diyerek, tepkisini dile getirdi. Uzun yıllardır bölgede yaşayan bir yurttaşın kanser hastalığına yakalandığını aktaran Onaran, "Daha önce sağlığı yerindeydi, ama kanser hastalığına yakalandığını duyduk. Bu kokulardan ve kimyasallardan kim olsa hasta olur. 2 yıldır burada oturuyorum ve bende de çok kötü bir öksürük başlamış durumda. Burada astım hastası olduk. Zaten ölmüşüz, şimdi de mezar arıyoruz kendimize. Artık ne yapacağımızı bilmiyoruz" diyerek, yetkililerden sorunu çözmesini talep etti.

'SAĞLIKLI YAŞAM ALANI İSTİYORUZ'

Mahallelerinde işletmeleri istemeyen 40 yaşındaki Gülsüm Erkek, işletmelerin kapatılmasını talep etti. İşletmelerden çıkan duman ve çevredeki çöplerden çocuklarının sağlıklarının tehlikeye girdiğini kaydeden Erkek, duman izinden kaynaklı evdeki eşyalarını sürekli yıkamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Kendisinin de karaciğer hastası olduğunu dile getiren Erkek, sağlıklı bir yaşam alanı istediklerine vurgu yaptı. Erkek, yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

mersin kimyasal Sağlık Hakkı