İsmailağa Cemaati içinde 'saadet zinciri': Ölen cemaat liderinin adını kullandılar
Dinçer Gökçe
İSTANBUL- 'Kar payı' vaadiyle faizsiz kazanç elde etmek isteyenler, bu kez saadet zinciri yöntemi ile dolandırıldı. İsmailağa Cemaati'ne mensup 19 kişi 'saadet zinciri' yöntemiyle dolandırıldığı iddiasıyla dava açtı.
AYNI CEMAATE MENSUP KİŞİLER
İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada kimi küçük esnaf, kimi işçi 19 kişi şikâyetçi oldu. İsmailağa Cemaati'ne mensup bu kişiler, kendisini cemaatin ileri gelen isimlerinden biri olarak tanıtan Abdullah Doğan ile bir araya geldi.
'BALKANLIOĞLU'NUN PARASINI İŞLETİYORUM'
Dosyada yer alan bilgilere göre, görüşmelere lüks araçla giden Doğan temasa geçtiği kişilere müteahhitlik yaptığını ve işlerinin de iyi olduğunu söyledi. Ayrıca 2018'de ölen cemaatin önde gelen isimlerinden Metin Balkanlıoğlu'nun da parasını işlettiğini söyleyerek güven toplamaya çalıştı. Doğan, temasa geçtiği kişilere özetle "Küçük birikimlerinizi değerlendirebilirim. Bu süreçte siz de kâr payı elde edersiniz. Ana paranız bende işlemeye devam eder" dedi.
YENİ KİŞİLERİ DAHİL ETTİLER
Doğan, para toplama işine birkaç kişi ile başladı. Zaman içinde, sisteme dahil olan kişi sayısı arttı. Tüm saadet zincirlerinde olduğu gibi, Doğan'ın kurduğu sisteme dahil olan kişiler, vaat edilen geliri elde ettikçe, bu durumu çevresindekilere de anlatarak onların da dahil olmalarını sağladı.
KİMİ 5 BİN, KİMİ 200 BİN VERDİ
Doğan ve beraberindeki iki kişi kısa süre içinde 100'ü aşkın kişiden para topladı. Herkes, imkânı ölçüsünde para 'yatırdı'. Doğan'ın imzasını taşıyan bir belgeye göre bazı kişiler 5 bin lira verirken, bazıları da 200 bin lira verdi. Doğan, para aldığı kişilere senet vererek bu kişilerin herhangi bir kuşkuya kapılmamalarını da amaçladı.
ANA PARALARI DA GİTTİ
Başlangıçta belirttiği kâr payları kısa bir süre ödeyen Doğan'ın kısa bir süre sonra kâr payları ödenmemesi huzursuzluğa yol açtı. Gerçek ise kısa zaman sonra ortaya çıktı. Kâr payı beklentisi ile para veren kişiler, Doğan'ın zengin bir müteahhit olmadığını öğrendi. Doğan'ın, İsmailağa Cemaati'nin önde gelen bir isminin olmadığı gerçeği de kısa süre içinde dilden dile yayıldı. Doğan'ın batık bir iş adamı olduğunu öğrenen kişiler, yaptıkları bir dizi görüşmede de paralarını alamayınca hukuki yollara başvurdu.
AVUKATLARI: HUKUKİ İHTİLAF VAR
Doğan'a para veren 100'ü aşkın kişiden, aralarında Ayhan Gültekin ve Azmi Doğan'ın da olduğu 19 kişi suç duyurusunda bulundu. Abdullah Doğan, Mehmet Doğan ve Enes Şahin hakkında "Nitelikli dolandırıcılık" suçlaması ile dava açıldı.
Sanıklar ise, yaptıkları savunmalarda suçlamaları kesin bir dille reddetti. Avukatları da taraflar arasında 'hukuki ihtilaf' olduğunu ve dolandırıcılık kastının bulunmadığını ileri sürdü.