ABD ve İran, Umman'da yeniden bir araya geliyor
Amerikalı ve İranlı yetkililer, İran’ın nükleer programına ilişkin görüşmeleri sürdürmek üzere pazar günü Umman’da yeniden bir araya gelecek.

Artı Gerçek -İki ülke arasında arabulucu ülke Umman’ın ev sahipliğinde üç tur görüşme gerçekleştirildi. Dördüncü tur görüşmeler, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine dair artan endişelerin gölgesinde yapılacak.
Amerikan heyetine Ortadoğu özel temsilcisi Steve Witkoff, İran heyetine ise Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlık edecek. Arakçi, cuma günü yaptığı açıklamada önceki görüşmelerde “ilerleme” kaydedildiğini belirterek, “İlerledikçe daha fazla istişareye ve zamana ihtiyaç duyuluyor,” dedi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise çarşamba günü yaptığı açıklamada görüşmelerin “doğru yolda” olduğunu ifade etti.
Resmi açıklamalara bakılırsa görüşmelerde, İran'ın nükleer silah elde etmesini engelleyecek yeni bir anlaşma hedefleniyor. Tahran ise nükleer silah geliştirme niyetinde olmadığını ve programının tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada ABD’nin İran'la müzakerelerdeki amacının İran'ı ‘nükleer haklarından’ mahrum bırakmak olması halinde Tahran'ın bu haklarından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.
2015 yılında İran ile dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşma, ABD’nin 2018’de dönemin başkanı Donald Trump tarafından tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmesiyle fiili olarak geçerliliğini yitirmişti.
İran hâlihazırda uranyumu %60 oranında zenginleştiriyor; bu oran, 2015 anlaşmasında belirlenen %3,67 sınırının oldukça üzerinde ve askeri kullanım için gereken %90 seviyesine oldukça yakın.
ABD’DEN SERT MESAJ: TESİSLER KAPATILMALI
Steve Witkoff, cuma günü yaptığı açıklamada Trump yönetiminin İran’ın herhangi bir oranda uranyum zenginleştirmesine kesinlikle karşı olduğunu belirtti.
Muhafazakar medya kuruluşu Breitbart News’e konuşan Witkoff, Tahran’a düşük seviyede sivil amaçlı zenginleştirmeye yönelik bir esneklik tanınması ihtimalinin de artık rafa kalktığını söyleyerek, “Bu, zenginleştirme tesislerinin (Natanz, Fordo ve İsfahan) tamamen kapatılması ve askeri kullanıma kapatılması anlamına geliyor,” dedi.
Pazar günkü görüşmelerin sonuçlarına dair beklentiler yüksek olsa da, Witkoff, “Pazar günü verimli geçmezse görüşmeler devam etmeyecek ve başka bir yol izlemek zorunda kalacağız” diyerek sürecin kırılganlığına dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)