'Mevsim' gerekçesiyle 17 depremzede işçi işten çıkarıldı
Malatya’da Battalgazi Sulama Birliği’nde çalışan 17 işçi ‘ mevsim bitimi’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sendika Başkanı işçilerin aynı zamanda depremzede olduğunu vurguladı.
İsa Uğur ERDOĞAN
ARTI GERÇEK- Malatya’da Battalgazi Sulama Birliği’nde çalışan 17 işçi mevsim bitimi olduğu gerekçesiyle iş akitleri askıya alındı. Ancak 16 yıl ile 21 yıl arasında çalışan işçilerin tamamı daimi işçi kadrosunda yer alıyor. İşçilere sözlü olarak mali sıkıntı gerekçesi açıklanırken, yazılı tebligatta ise mevsimlik işçi muamelesi yapıldı.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası(TES-İŞ) Malatya Şube Başkanı Erdeniz Erdim ise işçilerin depremzede olduğunu vurgulayarak, sözlü olarak ifade edilen mali sorunlara ilişkin, yönetmelikteki ödeneğin yüzde 30’unun personele ayrılması gerektiğini vurguladı.
KADROLU İŞÇİYE MEVSİMLİK İŞÇİ GEREKÇESİ
Battal Gazi Sulama Birliği’nde çalışan TES-İŞ’li 17 işçi geçtiğimiz yıl sonu 3 Aralık’ta işten birlik başkanı İlhami Tangüner’in kararı ile çıkarıldı. Malatya Valisi, DSİ Bölge ve Şube müdürleri ve Malatya milletvekilleriyle ve parti il başkanları ile görüşmelerinden de bir sonuç alamayan, altı aydır işe dönmeyi bekleyen işçiler işe iade davası açtı.
Artı Gerçek’e konuşan 21 yıllık işçi Ali Gelgeç süresi belirsiz olarak iş akitlerinin askıya alındığını kendilerinin mevsimlik olarak çalışan işçilerden değil daimi çalışan işçi statüsünde, kadrolu olarak çalıştıklarını söyledi.
2018 öncesine kadar sulama birliği yönetiminin seçimle iş başı yaptıklarını fakat devlet tarafından atama yoluyla birlik başkanlarının belirlendiğini vurgulayan Gelgeç, "DSİ tarafından atanan birlik başkanının işçilerin haklarını elinden almaya çalıştı. Fiili olarak işle ilgili zorluklar çıkarıldı. Bununla olmayınca bu defa iş aktimizi askıya alındı. Bu aynı zamanda kadro hakkımızın fesih edilmesi demek. Ne zaman çalışacağımız belli değil. Yüzümüze söylenen cümle, ‘ Ben sizi hiç işe almayabilirim, hiç çalıştırmayabilirim’ şeklinde. Şifahi olarak mali krizin söz konusu olduğunu söyledi" şeklinde ifade etti.
Altı aylık süre içerisinde geçimlerini nasıl sağladıklarını sorduğumuz Ali Gelgeç geçinemiyoruz dedikten sonra, "6 nüfusuz, yatalak bir annem, askerde bir oğlum ve okuyan bir çocuğum var. Nerdeyse tüm işçiler benimle aynı durumda. Üç beş dönüm arazimiz var. Kışın Malatya koşullarında ekip biçmemiz de zor."
'DEPREMZEDEYİ İŞTEN ÇIKARMAK MERHAMETSİZLİK'
TES- İŞ Malatya Şube Başkanı Erdeniz Erdim ise işçilerin aynı zamanda depremzede olduğunu belirtti.
Erdim, "Çıkıp bu depremde, bu felakette 17 işçinin işten çıkarılması gerçekten vicdansızlıktır, merhametsizliktir. En üst makamlara da gidip ifade ettik, çözüm bekliyoruz. Deprem felaketi geçirilmiş ve bu durumda işsiz" dedi.
İşçilere sözlü olarak sunulan ‘mali kriz’ gerekçesinin doğru olmadığını vurgulayan Erdim, "Birliğin Battal Gazi Belediyesi’nden 15 trilyon, çiftçilerden ise 10 trilyon alacağı var. Buralardan alacağını tahsil etmiyor, işçilere faturayı kesiyor. Sulama birliğinin bütçesinin yüzde 30'unu yasal olarak personel gideri olarak kullanabilirsin deniliyor kanunen. 15 trilyonu sen belediyeden almamışsın tabii ki bütçen düşük olacak. Sen bu parayı kasaya koy bakalım bütçenin yüzde 30'u ne yapıyor" şeklinde sordu.