Mithat Sancar: Parti ile Demirtaş arasında bir ayrılık yok
Sancar, Demirtaş’ın açıklamalarının parti ile arasında bir sorun varmış gibi yansıtılmasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.
ARTI GERÇEK - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kendisine yöneltilen HDP ile Demirtaş arasında bir ayrılık olduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Sancar, "Demirtaş’la diyaloğumuz hala devam ediyor. Biz onun hem birikiminden hem de tecrübesinden hep yararlanıyoruz. Kritik konularda kendilerinden fikir de alıyoruz. Demirtaş’ın bize önerileri de oluyor bazen bunu kamuoyu aracılığıyla da yayınlanıyor. Parti ile Demirtaş arasında bir ayrım yok. Demirtaş partinin gücünün bir parçasıdır" ifadelerinde bulundu.
TELE1’de yayınlanan ‘Ne Olacak?’ programında Hakan Aksay’ın konuğu olan, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ‘Demokrasi İttifakı ve üçüncü yol’ konusunda açıklamalarda bulundu.
Sancar’ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:
NEWROZ’UN VERDİĞİ MESAJ
2013 Newrozu’ndan bu yana gerçekleşen en geniş katılımlı Newrozu oldu. Bu kadar ağır şartlarda böyle güçlü hem katılım hem de duygu anlamında bu kadar güçlü bir etkinlik organize etmiş olmak tamda HDP gerçekliğini bir kez daha görmemize yöneltiyor. İktidar tarafından ciddi bir baskı söz konusu burada insanların siyasetten umudunu kesmesini beklersiniz. Ama başta Kürt halkı, HDP tabanı ve seçmeni bunun tam tersi olduğunu gösteriyor. Bu önce bize sonra iktidara, muhalefete, ara güçlere, tüm demokrasi güçlerine çok önemli mesaj verdiğini düşünüyorum. Türkiye’de çıkış ararken bu gerçekliği dikkate almamak yanlış yollara sapma sonucunu doğurur.
DEMOKRASİ İTTİFAKI
Üçüncü yol bizim yeni telaffuz etmeye başladığımız bir yol değil aslında partinin kuruluşunda olan bir siyasi hattır. Türkiye’nin sorunlarına çözüm alıştığımız bugüne kadar belirgin hale gelen iki ana kutbu dışında bir yol gerektiriyor. Sorunları çözmek bu yoldan geçiyor. Kürt sorunun çözümü konusunda bu iki hat bizimle yakın durmuyor. Kısacası bizde farklı etnik ve inanç gruplarından milletvekilleri var yöneticiler var ve herkes kendini kendi olarak burada temsil ediliyor. HDP bu ülkedeki halklar ve inançların kendilerini doğrudan ifade ettikleri bir parti olma iddiasıyla kuruldu böyle yürüyoruz. Üçüncü yol çok özetle bu. Üçüncü ittifak diye bir meselemiz yok. Bu bazı kavramların yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. Bizim şuan demokrasi ittifakı diye bir meselemiz var. Demokrasi ittifakı da bizim kongre kararımızdır. Bu farklı bir ittifak arayışı değildir. Bizim Türkiye’de en geniş demokrasi birlikteliğini oluşturarak Türkiye’nin bu karanlık süreçten çıkması için benimsediğimiz temel bir politikadır.
YEREL SEÇİMLER
Bizim bir ittifak arayışımız yok. Bizim yani şuan mevcut ittifaklar gibi bir arayışımız, millet ittifakına katılma gibi bir talebimiz yok bizim. Yani biz parlamento seçimlerinin ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ayrı gerçekliklere sahip olduğunu anlatmaya çalışıyoruz sürekli. HDP’nin parlamento seçimleri için baraj sorunu da yok, dolayısıyla barajı aşmak için konjoktürel bir ittifak arayışı da yok. Ama memleketin demokrasi açısından geçici birliktelikleri önümüze koyarsa bunu elbette değerlendireceğiz. Ancak bunu seçimler henüz gündemde yokken konuşmayı doğru bulmuyoruz. Dolayısıyla seçimler gündemde değilken seçim ittifakına yoğunlaşmak seçimlere kadar yapılaması gereken demokrasi ödevlerinin büyük ölçüde ihmal edilmesi sonucunu doğurur.
MUHALEFETE ÜÇ ÖNERİ
Siyasileri ziyaret ettik ve burada üç başlıklı öne çıkardık. Seçim ittifakı dediğin bugünden temel demokratik meselelerde birlikte hareket etme imkanlarını müzakere edelim. Nedir bunlar? Seçim güvenliği çalışmalarına şimdiden başlayalım. Türkiye’nin üçüncü büyük partisi düşününki muhalefet ve Türkiye’nin demokrasi güçleriyle yapılacak ortak çalışmadan dışlanırsa seçim güvenliğini nasıl sağlayacaksınız. Seçmen kayız listesini nasıl düzgün yapacaksınız? Bizim seçimler açısından en hayati gördüğümüz şeylerden biri ifade ve serbest faaliyet özgürlüğüdür.
‘TIPKI 128 GİBİ 88’DE YASAK’
Şimdi bu 128 milyar dolar meselesi. Bir parti iktidarın en temel konulardaki politikasına eleştiri yöneltti diye ve kampanya düzenledi diye baskıya maruz kalıyorsa ve burudan güçlü bir ortak muhalefet tepki ortaya çıkamıyorsa. Bunu geniş bir demokratik birlikle göğüsleyemiyorsa seçimlerde nasıl propaganda yapacağız. 2021’in ilk üç ayında 88 kadın katledildi. Biz bunların isimlerinin olduğu bez afişleri il ve ilçe binalarımıza astık. Savcılık anında devreye girdi ve yasaklattı ve toplattı. Tıpkı 128 gibi 88’de yasak.
SİNE-İ MİLLET TARTIŞMASI
Biz 2016’da Demirtaş ve Yüksekdağ gözaltına alındığında biz parlamentodan çıktık ara verdik çalışmalara. Teşkilatımızla tabanımızla istişareler yaptık çeşitli önemsediğimiz çevrelerle de tartıştık. Bize arkadaşlarımızın pek çoğu dediler ki demokrasi anlamında kazanımların hepsi çok büyük emeğin, çabanın ve bedelin ürünüdür terk etmeyeceksiniz. Bunu HDP’den beklemek de yanlış. Biz zaten parlamentoyu güçlendirecek politikalar öneriyoruz zaten. Bizim orayı boşaltmamız bu sorunun çözümü konusundaki demokratik ısrarımızı zayıflatacaktır.
7 HAZİRAN SONRASI SÜREÇ
Erdoğan 7 Haziran seçimleri öncesi 400 milletvekili verin bu mesele bitsin demişti. Çözüm sürecinden büyük bir oy desteğiyle çıkacağını düşündü. 7 Haziran bu hesapların tutmadığını gösterdi bana göre 7 Haziran 2015 seçimleri bir mesaj veriyordu o da şu barış politikalarında iktidara güven yoktu. Sonrası süreç tek adam rejimini kurma hedefini gerçekleştirmek için bir ittifak yapmak zorunda kaldı.
‘PARTİ İLE DEMİRTAŞ ARASINDA BİR AYRIM YOK’
Demirtaş bizim çok değerli bir arkadaşımızdır. Demirtaş’la diyaloğumuz hala devam ediyor. Biz onun hem birikiminden hem de tecrübesinden hep yararlanıyoruz. Kritik konularda kendilerinden fikir de alıyoruz. Demirtaş’ın bize önerileri de oluyor bazen bunu kamuoyu aracılığıyla da yayınlanıyor. Parti ile Demirtaş arasında bir ayrım yok. Demirtaş partinin gücünün bir parçasıdır. Açıklamalarını parti ile arasında bir sorun varmış gibi yansıtmak gerçeği yansıtmıyor.