Mor Çatı raporu: En çok evli olunan erkek şiddet gösteriyor, en yaygını da psikolojik şiddet

Mor Çatı raporu: En çok evli olunan erkek şiddet gösteriyor, en yaygını da psikolojik şiddet
Mor Çatı, şiddete uğrayan kadınların başvurularının büyük çoğunluğunu genç kadınların oluşturduğunu belirterek, toplamda 3 bin 936 görüşme sağlandığı paylaşıldı.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nu yaptığı yazılı açıklamayla yayınladı. Raporda, Covid-19  salgınından, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine kadınların içerisinde bulundukları ortama dikkat çekildi.

"Sosyal Destekler" başlığı altında telefon ya da e-posta üzerinden Vakfa başvuran kadınlarla yapılan görüşmelere değinilen raporda, "Yürütülen sosyal çalışma ve bu esnada yapılan derinlemesine görüşmeler sayesinde kadının ihtiyaçlarını, güçlü yanlarını ve riskleri analiz etmeyi içerir. Yürütülen çalışmada kadınlar yargılanmadan dinlenir; yaşanan şiddetin patriyarkal sistemden kaynaklı olduğu, şiddetin sorumlusunun kadınlar olmadığı vurgulanır. Bu görüşmelerde kadınların güçlü yanları tespit edilir ve haklarıyla ilgili temel bilgiler, başvurabileceği sosyal desteklere ilişkin bilgiler paylaşılır" denildi. 
 
"Hukuksal Destekler" başlığında, şiddete maruz kalan kadınların büyük bir çoğunluğunun, yasal haklarını ve bunları nasıl kullanacaklarını bilemediği belirtilirken, kadınların bu ihtiyaçlarının gönüllü avukatlar tarafından karşılandığına dikkat çekildi. "Psikolojik Destekler" başlığında ise, erkek şiddeti sonucu olarak kadınların yaşadığı yoğun çaresizliğin giderilmesi ve yeni yaşam seçeneklerinin oluşturulabilmesi için psikolojik destek sağlandığının altı çizildi.

3 BİN 936 GÖRÜŞME
 
2020 yılında Vakfa ilk kez başvuran kadınlardan 297’sinin yerine başkalarının iletişime geçtiği belirtilen raporda, görüşmelerin yüzde 83’ünün kadınlarla gerçekleştiği aktarıldı. Telefon, yüz yüze, e-posta, SMS, Whatsapp ve diğer çevrimiçi platformlar aracılığıyla görüşmelerin yapıldığına dikkat çekilen raporda, "İlk defa başvuran bin 687 kadınla 3 bin 355 görüşme, geçmiş yıllarda destek verdiğimiz 161 kadınla 581 görüşme, toplam 3 bin 936 görüşme yapıldı. 2020 yılında Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2020 Yılı Faaliyet Raporu 395 başvuru e-posta ile, 24 başvuru yüz yüze, 1 başvuru mektup ile,  bin 267 başvuru telefonla bize ulaştı. 639 kadın ile birden fazla görüşme yaptık" ifadeleri kullanıldı. 
 
GENÇ KADIN YOĞUNLUĞU
 
Başvuru yapan kadınların daha çok 25-34 yaş aralığında olduğuna dikkat çekilen raporda, destek alanların yaş aralığının 0-75 yaş olduğu vurgulandı. Şiddetin nereden geldiği ise raporda şu şekilde sıralandı: "844 koca, 3 kız kardeş, 55 eski partner, 54 diğer (9 komşu, 8 iş yerinden kişiler, ve diğerleri), 81 aile, 97 baba, 28 yabancı kişiler, 21 kocanın/ partnerin akrabası, 16 anne, 1 arkadaş, 57 eski koca, 11 kurum, 64 partner, 7 çocuğu, 30 erkek kardeş, 16 akraba."
 
ŞİDDETİ TANIMLAYAMAMA 
 
Şiddet biçimlerinin sistematik bir boyut aldığına dikkat çekilen raporda, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bu şiddeti katmerleştiğine değinildi. Başvuran kadınların yakın zamanda maruz kaldıkları şiddetin yanı sıra geçmiş dönemlerde maruz kaldıkları şiddeti de paylaştıkları aktarılan raporda, "Kadınlar yaşadıklarını paylaşmak için aradıklarında genellikle şiddet türlerini doğrudan tanımlayabilmiyor. Bu tanımlayamama kendini kadınlar ilk aradıklarında ‘nereden başlasam, nasıl anlatsam’ diye sesli düşünmeleri esnasında da gösteriyor. Yaşadıkları şiddeti, ‘anlaşmazlık, geçimsizlik’ olarak anlatabiliyorlar. Tokat atma, sarsma, eşya ile fiziksel gücü gösterme şeklinde şiddet yaşamalarına rağmen kadınların ‘öyle şiddet yok’ diyerek yaşadıkları şiddeti görmezden gelip önemsizleştirebildiklerini görüyoruz" diye belirtildi. 
 
EN YAYGIN PSİKOLOJİK ŞİDDET 
 
2020 yılında ilk defa başvuran bin 279 kadının farklı şiddet biçimlerine aynı anda maruz bırakıldığı kaydedilen raporda, diğer şiddet türleri şöyle sıralandı: "Bin 164 kadın psikolojik şiddete, 61 kadın ısrarlı takibe, 849 kadın fiziksel şiddete, 44 kadın dijital şiddete, 374 kadın ekonomik şiddete, 8 kadın flört şiddetine 197 kadın cinsel şiddete maruz kaldı."
 
İHTİYAÇ DUYULAN DESTEKLER 
 
2020 yılında da kadınların yaşadıklarını paylaşmak, sosyal ve hukuki hakları konusunda bilgi edinmek ile hukuki destek için Mor Çatı’ya ulaştığı belirtilen raporda, talep edilen destekler, "Bin 42 şiddetle mücadele süreçlerine dair paylaşım, 3 okul/kreş, 23 kürtaj, 620 hukuki, 176 psikolojik, 22 ev bulma, 557 sığınak, 15 tıbbi yardım, 451 sosyal yardım veya sosyal destek, 57 iş bulma, 10 çocuğuna/ çocuklarına psikolojik destek yardımı" şeklinde sıralandı.  

Öne Çıkanlar