Motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümü: Somali liderinin oğlu ifade verdi, yakalama kararı kaldırıldı
Artı Gerçek - Fatih'te motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olduğu iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan ve 6 yıla kadar hapsi istenen Somali Cumhurbaşkanının oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmut'un, ara celseye getirildiği öğrenildi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Muhammed Hasan Şeyh Mahmut ifade verdikten sonra yakalaması kaldırıldı.
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 16 Ocak Salı günü görülecek duruşma öncesinde yakalama kararı olan sanık Mahmut'un Türkiye'ye geldiği ve bugün duruşmaya çıkarıldığı öğrenildi.
Duruşmada tercüman eşliğinde ifade veren Mahmut'un, eski savunmalarını tekrar ettiği öğrenildi. Mahkeme, ifadesi alınan Mahmut hakkındaki yakalama kararını geri aldı. Hakkındaki yurt dışı yasağı kaldırılan sanık Mahmut'un serbest bırakılmasına ve duruşmalardan vareste tutulmasına karar verildi. Duruşma sonrasında sanık Mahmut'un işlemlerinin ardından adliyeden ayrıldığı öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmut'un oğlunun karıştığı trafik kazası sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesi yapan polislerin, Göçer'in şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu bulduğu ve araç sürücüsüne kusur atfetmedikleri ortaya çıkmıştı.
Dosyanın kusur tespiti için 7 Aralık 2023 tarihinde trafik bilirkişisine gönderilmesinin ardından ayın gün verilen raporda ise, araç sürücüsünün asli kusurlu olduğu, motosiklet sürücüsünün kusurun bulunmadığı tespit edilmişti. Bu sırada Muhammed Hasan Şeyh Mahmut'un 2 Aralık'ta yurt dışına kaçtığı anlaşılmıştı.
Göçer'in eşi Öznur Göçer'in "Görüntüler ortaya çıkana kadar polis bize eşimin intihar ettiğini söyledi" demesi, olayın örtbas edilmek istendiği yorumuna yol açmıştı.
Göçer’in ölümüne sebep olan Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Türkiye’den kaçmasından beş gün sonra, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin Somali Cumhurbaşkanı Mahmut ile görüştüğü de ortaya çıkmıştı.
Gazeteci İsmail Saymaz, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un 'yukarıdan gelen bir telefonla, Somali Cumhurbaşkanı'na jest için bırakıldığını' yazmıştı.
Kuryenin ailesinin avukatı Iyaz Çimen, "Yüzde yüz kusurlu olan araç sürücüsünün 'Taksirle Adam Öldürme' den dolayı cezalandırılmasını bekliyoruz. Olaya ilk müdahale eden memurun yapmış olduğu hatalı değerlendirme neticesinde şu aşamada Mahmut'un yakalanmamış oluşu, olayın üzerinden yaklaşık bir haftanın geçmesi dolayısıyla hiç yakalanamama ihtimaliyle karşı karşıyayız" demişti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı trafik kazası ile ilgili olarak kaza sonrası olay yeri incelemesi ve ilk kusur değerlendirmesini yapan polis memurları hakkında adli soruşturma başlatılmıştır” demişti.
Tunç, “Alınan ikinci rapor üzerine iki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi ve kesin rapor alınması için Adli Tıp Kurumundan rapor beklenmektedir. Sıfatı ne olursa olsun herkes kanun karşısında eşit olup şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir" diye konuşmuştu.
Motokurye Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer, kazada eşini kusurlu gösteren tutanak tutan polisler ile nöbetçi savcı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Göçer, eşinin tedavisinde de ihmal olduğunu söylemişti.
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hasan Şeyh Mahmud, oğlunun İstanbul'da motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebep olması hakkında ilk kez konuştu. Mahmud, oğlu hakkında o sırada tutuklama emri olmaması nedeniyle 'kaçmadığını' savundu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmut'un İstanbul'da ölümüne neden olduğu motokurye Yunus Emre Göçer'e ilişkin "Hiçbir vatandaşımızın hakkının gasp edilmesine izin vermeyiz. Somalili sanık Türkiye'ye gelecek" demişti.
Tunç bugün (26 Aralık) yaptığı açıklamada da, "Adli tıptan rapor geldi. Sürücü asli, motokurye tali kusurlu çıktı. Vatandaşın hak ve hukukunu koruma noktasında en doğru kararı yargı verecektir. İlgili sahış en yakın zamanda yurt dışından ifadesini verecektir" ifadelerine yer vermişti.
Göçer'in eşi Öznur Göçer'in 13-15 Aralık'ta alınan ifadesinde şikayetçi olduğu, 20 Aralık'taki ifadesinde ise "Bu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını" beyan ettiği iddianamede yer aldı.
İddianamede, şüphelinin kusurlu eylemiyle Yunus Emre Göçer'in ölümüne sebebiyet verdiği belirtilerek " Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.
Yine dün de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Vekili Ali Omar Balad ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bakanımız Hakan Fidan, Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Vekili Ali Omar Balad ile Ankara'da görüştü" denildi. (HABER MERKEZİ)
Yunus Emre Göçer'in ölümü gündemdeki yerini korurken: Suudi turist kaza yapıp ülkesine kaçmış