Muhalefet 'hayvan katliamı' yasasına karşı tek ses: 'Hayır diyeceğiz'
CHP, DEM ve Saadet Partisi temsilcileri, AKP’nin Meclis’e sunduğu ve yarın Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülmesine başlayacak olan 'ötanazi' adı altında sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifine hayır diyeceklerini açıkladı.
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - AKP’nin Meclis’e sunduğu sokak hayvanlarına ‘ötenazi’ yolunu açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yarın Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda başlayacak. Kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak nitelenen ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun karşı çıktığı yasal düzenleme teklifi, öncelikle “saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanların öldürülmesini” öngörüyor. Eğer sahipsiz hayvan popülasyonunda azalma sağlanmazsa sağlıklı hayvanlar da ötenazi tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Türkiye’nin dört bir yanında hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edilen yasa teklifine, tartışmalı ‘ötenazi’ maddesi nedeniyle muhalefet partileri de karşı çıkıyor. Başta CHP olmak üzere DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi, söz konusu yasal düzenleme teklifine ‘hayır’ diyecek.
CHP: UYUTMA DÜŞÜNCESİ KABUL GÖRMEYECEK BİR ANLAYIŞ
CHP Niğde Milletvekili ve komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, iktidarın sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasına yönelik getirmek istediği düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Öncelikle 2004 yılında çıkarılan kanundaki “kısırlaştır-aşıla-yerine bırak” düzenlemesinin 20 yıldır uygulanmadığına dikkat çeken Gürer, bin 393 belediyeden bin 200’de bakımevi olmadığına vurgu yaptı.
Hayvan barınaklarındaki yetersizlik, hayvan bakım giderlerinin karşılanamaması ve kısırlaştırmanın yapılmamasının bu sorunu derinleştirdiğini kaydeden Gürer, “Bin 393 belediyede bir günde bir veteriner hekim operasyon hazırlığı yaparak 20 köpeğin kısırlaştırılması olasıdır. Bu sorunun çözümü için de hayvanları yok etmeden kısırlaştırma başta olmak üzere yöntemler geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Uyutma düşüncesi kabul görmeyecek bir anlayıştır” dedi.
‘ÇEVRE BAKANLIĞI VE İL ÖZEL İDARELER DE SÜRECE DAHİL EDİLMELİ’
CHP’li Gürer, öte yandan düzenlemede tüm yetkilerin belediyeye bırakılmasını ve uygulamaya karşı çıkan belediyelere yaptırım uygulanmasını iyi niyetli bulmadıklarını da sözlerine ekledi. Konunun çözümü noktasında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ve il özel idarelerin de sürecin içinde olmasının zorunlu bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Gürer, atılması gereken adımlara ilişkin şunları söyledi:
“Bölgelerde, köy ve kasabalarda sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik faaliyetlere bu Bakanlıklar ve il özel idare katılmalıdır. Bir fon oluşturulması, bu kaynağın yalnızca bu amaçla kullanılması esas alınmalıdır. Kontrolsüz üretim ve hayvan ticareti yapanlar denetlenmelidir. Ticari amaçlı hayvan satışlarında da mutlak surette kısırlaştırma işlemi gerçekleştirilmelidir. Belli ırk ve cinslerin kontrolü sağlanmalıdır. Sahiplenilen cins hayvanların bir süreç içinde terk edilmesini önlenecek tedbirlere gidilmelidir. Ancak bu şartlarda düzenlemeye destek veririz. Komisyonda da bunu dile getireceğiz. Yasa teklifini Meclis’e sunulduğu haliyle kabul etmiyoruz.”
DEM PARTİ: ‘AŞILA, KISIRLAŞTIR, YERİNDE YAŞAT' MODELİNİ SAVUNACAĞIZ’
DEM Parti de söz konusu yasal düzenleme teklifine karşı komisyonda mücadele edecek. Kurulduğu günden bu yana parti geleneklerinin ‘yaşa-yaşat’ üzerine inşa edildiğine dikkat çeken DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören bir düzenlemeye evet demeyeceklerini kaydetti.
Mevcut yasada da yer aldığı şekliyle “Aşıla, kısırlaştır, yerinde yaşat” modelini savunacaklarını ifade eden Şenyaşar, “AKP, 2004 yılında çıkarılan ve Hayvan Hakları Kanunu’nda yer alan düzenlemeyi uygulaması durumunda hayvan popülasyonda bu kadar artış yaşanmamış olacaktı. Hem düzenlemeyi uygulamıyorlar hem de alınmayan önlemin faturası hayvanlara kesilmek isteniyor. Kabul etmemiz mümkün değil” dedi.
‘HAYVAN KATLİAMLARININ YASALAŞTIRILMANA İTİRAZ EDECEĞİZ’
Türkiye’de yaklaşık 105 bin hayvan kapasiteli 322 bakımevi bulunduğuna vurgu yaparak, bu barınakların yetersiz olduğunu savunan Şenyaşar, şunları söyledi:
“İktidarın iddiasına göre sokaklarda 2 milyon köpek var. Şu an mevcutta 105 bin hayvan kapasiteli bakımevi var. Hayvan barınakları yetersizdir. Barınaklarda kapasite aşımı olduğunda hayvanlar, barınak görevlileri tarafından ya katlediliyor ya da aç bırakılarak ölüme terk ediliyor. Dolayısıyla barınakların bu haliyle bütün sokak hayvanlarını toplayıp barınaklara teslim etmek cinayet olacaktır. Aynı zamanda uyutma eşittir öldürmedir. Her canlının yaşam hakkı vardır ve kimse kimsenin yaşam hakkını elinden alamaz. Hayvan katliamlarının yasalaştırmasına karşı hem komisyonda hem de genel kurulda en üst perdeden itirazımızı yapacağız.”
‘HER KONUDA TÜM YETKİLERİ BELEDİYEDEN ALAN İKTİDARIN BU ADIMI İYİ NİYETLİ DEĞİL’
Şenyaşar, yasal düzenleme ile tüm yetkilerin belediyelere verilmesini de maddi kaynak açısından sonuçsuz kalacağını söyledi. İktidarın bu konuda tüm suçu belediyelere atmak istediğini de sözlerine ekleyen Şenyaşar, “Her konuda tüm yetkileri belediyeden alıp merkeze taşıyan iktidar bu konuda tüm yetkileri belediyeye yüklüyor. Bu iyi niyetli bir adım değil. Belediyelerin kaynakları bu konuda yetersiz kalabilir. Merkezi idarenin desteği şart. Özellikle barınakların iyileştirilmesi ve artırılması noktasında çalışmalar yürütülmeli” şeklinde konuştu.
SAADET: TEKLİFİ HER YÖNÜYLE ELE ALARAK DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ
Saadet Partisi’ne göre de teklifin bu haliyle kabul edilmesi mümkün değil. Partinin Antalya Milletvekili ve komisyon üyesi Şerafettin Kılıç, komisyon görüşmeleri öncesinde kendilerinin de bir çalışma hazırladığını, bu çalışmayı komisyonda önerge olarak sunacaklarını söyledi.
AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifini mevcut haliyle reddettiklerini ifade eden Kılıç, komisyonda tüm maddelerin ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını ve değişiklik önerilerinin tartışılacağını söyledi. Sokak hayvanlarına ‘ötenazi’ uygulamasının hiçbir zaman ilk seçenek olamayacağını işaret eden Kılıç,
“AKP’nin tüm sokak köpeklerini öldürelim gibi bir tavrına evet dememiz mümkün değil. Her canlı bizim için önemlidir. Eğer o canlı insanlara zarar veriyorsa da öncelikle hayvanın o saldırganlığı, hastalığı bertaraf edilebilir mi, ona bakılması gerekir. Eğer tüm yollar denendi ve olmadıysa o zaman değerlendirilir. Parti olarak teklifi her yönüyle ele alarak değerlendirme yapacağız. Tabi komisyonda uyutulma konusunda AKP’nin tavrı değişirse bizim de tavrımız değişir. Ancak bütün sokak köpeklerini öldürelim gibi bir tavırda ısrar edilirse evet dememiz de mümkün olmaz” ifadelerine yer verdi.
Özgür Özel, sokak hayvanları için başlatılan "Katliam yasasına hayır" etiketine destek verdi
AKP'nin 17 maddelik sokak hayvanları teklifi hazır: 'Ötanazi' adıyla öldürme var