Muhalefetin suçladığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir?

Muhalefetin "AKP'nin yargıdaki aparatı" ya da "seyyar giyotin" olarak adlandırdığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir? Akın Gürlek'in baktığı davalar nasıl sonuçlandı?

Muhalefetin suçladığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek kimdir?

Artı Gerçek - İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek göreve başlamasından bu yana çok tartışılan bir isim haline geldi.

Özellikle muhalefet tarafından 'AKP yanlısı bir yargı mensubu' olarak tarif edilen Gürlek son olarak bugün kendisine yönelik paylaşımları nedeniyle CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın ve yine kendisini hedef alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan soruşturmalarla gündeme geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından Esenyurt Belediyesi Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanarak yerine kayyım atanmasının ardından "seyyar giyotin" olarak adlandırılan Gürlek, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığı görevini yürütürken 1 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Gürlek, 2 Ekim 2024 tarihinde ise Şaban Yılmaz'ın Yargıtay üyeliğine atanmasının ardından Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından İstanbul Başsavcılığına getirildi.

Gürlek'in başkanı olduğu mahkemelerde bugüne kadar şu kararlar çıktı:

DEMİRTAŞ'I MAHKUM ETTİ

Akın Gürlek’in başkanı olduğu mahkeme eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 'örgüt propagandası' suçlamasıyla 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Bu ceza; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirtaş’ın ana davasındaki verdiği ihlal kararından önce tahliye edilmesine rağmen cezaevinden çıkamamasına neden oldu.

KAFTANCIOĞLU VE FİNCANCI DAVALARI

Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya 2,5 yıl hapis cezası kararlarının altına da imza attı.

Akın Gürlek bir Barış Akademisyeni’ne "şehit yakını ziyaret etme cezası" verdi. Ancak daha sonra bu karar geri alındı.

CAN DÜNDAR'IN MALLARINA EL KONULMASI

Gazeteci Can Dündar'ın gayrimenkullerine el koyma kararı da Akın Gürlek’in mahkemesinden çıktı.

Gürlek, Sözcü gazetesi yazarlarını “örgüte yardım” suçundan mahkûm eden mahkemenin de başkanıydı.

Aralarında Selçuk Kozağaçlı'nın da bulunduğu ÇHD'li avukatların tahliye edilmesi üzerine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi görevden alınmıştı. Bu mahkemeye Akın Gürlek atanmış ve yeni heyetle birlikte avukatlara hapis cezaları vermişti. Gürlek, duruşma sırasında sık sık avukatlarla tartışmaya girmiş, gizli tanığa yönlendirici sorular sormuştu.

AYM KARARI İLKESİNE RAĞMEN TERFİ ALDI

Akın Gürlek, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Enis Berberoğlu kararını uygulamamasıyla da gündeme geldi. Anayasa Mahkemesi, MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a verdiği iddiasıyla suçlanan, milletvekili seçilmesine karşın yargılamasına devam edilen ve milletvekilliği düşürülen Berberoğlu'nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Ancak Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, karara direnmişti. AYM'nin Enis Berberoğlu kararını yerine getirmeyen Akın Gürlek, terfi ettirilerek birinci sınıf hâkim yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)