Muharrem Erkek: ‘Türkiye bu ucube sistemle devam edemez’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, bugün bütün gücün bir kişide toplandığını, bu nedenle de ekonomik ve siyasi krizin derinleştiğini belirtti.
Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), İstanbul’da 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Önerisi' paneli düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, SODEV Yönetim Kurulu üyesi Avukat İsmail Emre Telci ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz; panele konuşmacı olarak katıldı.
Muharrem Erkek, panelde yaptığı konuşmada; 16 Nisan 2017’de, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yapılan Anayasa değişikliği referandumunu hatırlatarak, o süreçte iktidarın, Anayasa’yı araç olarak kullanıp suiistimal ettiğini söyledi. Türkiye’nin şu anda güven vermeyen bir sistemle yönetildiğini vurgulayan Erkek, 'darbe hukuku' olarak nitelendirdiği 12 Eylül Anayasası’nın zayıflatılmış bir parlamenter sistem yarattığını belirtti. Erkek’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
‘YENİ BİR HÜKÜMET SİSTEMİ ÖNERİYORUZ’
"Parlamenter sistemin ruhuna, amacına aykırı o kadar çok düzenleme içeriyor ki 12 Eylül Anayasası, parlamenter sistem maalesef sağlıklı işleyemedi. Ondan sonra da birçok düzenlemeyle beraber buralara gelindi. Niye güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz? Eskiye dönmekten bahsetmiyoruz. Yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. Bu yaşadığımız sistem kadar kötü hiçbir şey olamaz da ama biz yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. O nedenle biz, yeni bir hükümet sistemi öneriyoruz. Şimdi önümüzde çok önemli tarihsel görev ve sorumluluk var.
‘SOLDA ÜÇÜNCÜ İTTİFAKIN KURULMASI ÇOK ÖNEMLİ’
Neyi güçlendiriyor bu sistem; yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, aslında Cumhuriyetin ve devletin temel organlarını güçlendiriyor. Bugün bütün güç, bir kişide toplanmış durumda. Bu yüzden ekonomik ve siyasi kriz de derinleşiyor. Bunu mutlaka değiştirmemiz lazım. Biz de bu amaçla 6 parti, birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte, solda da üçüncü bir ittifakın kurulması çok önemli demokrasi açısından. O süreç de umarım sağlıklı bir şekilde gelişir.
‘ÜLKEMİZİ KUTUPLAŞMA GİRDABINDAN ÇIKARTMAMIZ LAZIM’
Yeni bir siyaset kültürüne ihtiyacımız var. Artık yeni bir anlayışa ihtiyacımız var. Otoriter popülist rejimler, çatışmadan ve kutuplaşmadan beslenir. Onu da yaşıyor şu anda ülkemiz. Bizim de bu kutuplaşma girdabından çıkartmamız lazım ülkemizi. Onun için muhalefet olarak birlikte çalışıyoruz. Cumhur İttifakı dışındaki tüm siyasi partilerin güçlendirilmiş parlamenter sistemi temelinde uzlaşmış olması da çok değerli. Yarını inşa etmek açısından çok önemli.
‘GÜVEN VEREN SİSTEM, AYNI ZAMANDA İŞ, AŞ, EKMEK DE DEMEK’
Önemli olan gelecek nesiller için artık gerçekten normal bir zamanda, çünkü ülkemiz anayasalarını hep olağanüstü dönemlerde yaptı, darbelerden sonra yapmak zorunda kaldı. Bizim artık normal bir zamanda, istişare ederek, katılımcılıkla, toplumsal uzlaşmayla sağlıklı, güven veren bir sistemi inşa etmemiz lazım gelecek nesiller için. Güven veren sağlıklı bir sistem, aynı zamanda iş, aş, ekmek de demek. Böyle bir sistemde yatırım da kalkınma da olmuyor. Siz Merkez Bankası’nın bağımsızlığını nasıl sağlayabilirsiniz? Sistemle ekonomi doğrudan bağlı. Cumhuriyet tarihimizin en derin ekonomik ve siyasi krizini yaşıyorsak eğer bugün, bunun temel sebebi 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' adı altında Türkiye’ye yaşatılan bu keyfilik, kural tanımazlık, hukuksuzluk.
‘YÜZDE 7 BARAJI DA ÇOK YÜKSEK’
Sayıştay raporlarının tamamı, istisnasız Kesin Hesap Komisyonu'na gelecek diyoruz. Barajı yüzde 3 öneriyoruz. Temsilde adaleti çok ciddi zedeleyen bir barajla karşı karşıya Türkiye. 7 de çok yüksek. Üniversitelerin özgürleşmesini çok önemsiyoruz. YÖK’ü kaldıracağız kesinlikle. Bir koordinasyon kurulu olacak. Anayasa Mahkemesi’ni güçlendireceğiz. Çok daha güçlü, saygın bir konuma getireceğiz. Yargıda hâkimleri ve savcıları ayıracağız. Biri iddia makamı, biri karar organı. Çoklu baro sistemine mutlaka son vereceğiz. Savunmayı Anayasal güvence altına alacağız.
‘ÇIKARACAĞIMIZ İLK KANUN, SİYASİ AHLAK KANUNU OLACAK’
İktidar olursak Meclis’e getireceğimiz ve çıkartacağımız ilk kanun, Siyasi Ahlâk Kanunu olacak. İlk imzalanacak kararname, Stratejik Planlama Teşkilatı olacak. Bugün, ‘Gençler iş beğenmiyor’ diyorlar. Asıl sorun o değil, asıl sorun, bugüne kadar eğitimle istihdam arasında planlama yapılamamış olmasıdır. İşsiz Ziraat Mühendisleri Derneği var. Türkiye’nin en liyakatli kadroları teşkilatta görev yapacak.
‘TÜRKİYE BU UCUBE SİSTEMLE DEVAM EDEMEZ’
Türkiye bu sistemle, bu ucube sistemle devam edemez. Devam ettiği sürece ekonomik ve siyasi kriz derinleşir, devam ettiği sürece 84 milyon yoksullaşır. Toplumun yoksullukla karşı karşıya olmasının temel sebeplerinden biri de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, denen sistem. Vurguladığımız gibi çok tarihi bir fırsat var önümüzde. İlk seçimde, çok çalışırsak iktidar olacağımıza inanıyoruz. Belki de tarihimizde ilk kez, gerçek anlamda toplumla uzlaşmayla çok önemli bir Anayasa değişikliğini ve yarını inşa edebilme fırsatı var. Muhalefetin bir bütün olarak hareket etmesi önümüzdeki süreçte ve birlikte çalışması çok çok önemli. ‘Bir araya gelemez’ diyorlardı, bir araya geldik. Bunu sürdürmemiz lazım. Bazı şeyler ittifaklar netleştikten sonra da ivme kazanacak ama biz birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Muhalefetin birlikte çalışmasını dağıtmak için her türlü girişim yapılıyor, yarın da yapılacak. Onun için bu sürece sizlerin desteği, katkısı, eleştirileri de bizim için değerli." (ANKA/Çağatan Akyol)