Munzur'un maden sahası yapılmasına tepki: ‘Hedef Dersim’i insansızlaştırmaktır’
Dersim'deki siyasi parti temsilcileri, maden projeleriyle kentin insansızlaştırılmak istenildiğini vurgulayarak, ortak mücadele çağrısında bulundu.
Munzur Milli Parkı'nın bir bölümünü de kapsayan 43 bin 350 hektarlık alanın maden sahası olarak belirlenmesine tepkiler sürüyor. Doğasında temiz su kaynakları, endemik bitki türleri ve doğal hayatı barındıran Dersim'de Munzur Milli Parkı'nın da bir bölümünü kapsayan 43 bin 350 hektarlık alan maden sahası ilan edildi. Ovacık'ta, Munzur Gözelerine yakın noktada yer alan Cevizlidere, Karayonca, Karaoğlan, Doludibek köyü ile Dersim'e bağlı Geyiksuyu köyü Sin mezrası, altın, bakır ve gümüş gibi madenlerin aranması için ruhsat sahası olarak belirlenirken, söz konusu sahaların ruhsatı ise özel bir şirkete verildi. Maden projelerine tepki gösteren kentteki siyasi parti temsilcileri, söz konusu projelerle kenttin insansızlaştırılmak istenildiğine dikkat çekerek, ortak mücadeleye dikkati çekti.
‘İNSANIN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Kentteki maden projelerine dikkat çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Kadın Meclisi Sözcüsü Nurşat Yeşil, projelerin hayata geçirilmesi durumunda temiz su kaynakları, doğal hayat ve Dersim doğasının yok olacağını söyledi. Maden aramasının yapıldığı yerlerde yaşamın olmadığının altını çizen Yeşil, Dersimlilerin yürürlüğe konulmak istenen projelere yürütecekleri mücadeleyle karşı çıkmaları gerektiğini dile getirdi. Kaz Dağları'nda sürdürülen altın madeni aramalarını hatırlatan Yeşil, Kaz Dağları'nda yapılan tahribatın aynısının Dersim'de yapılmak istenildiğini ifade etti. Kentteki kurum ve örgütlerle birlikte yürüttükleri mücadele sonucu geçmişte baraj projelerini iptal ettirdiklerini hatırlatan Yeşil, aynı mücadeleyi yürürlüğe konulmak istenen maden projelerine karşı yürüteceklerini vurguladı. İl dışında ve yurtdışında yaşayan Dersimlilere çağrıda bulunan Yeşil, "Yazın kentte geldiğinizde gördüğünüz bu güzellikleri görmek istiyorsanız, bu projelere karşı hep birlikte mücadele etmemiz lazım. Doğanın bittiği yerde insanın yaşaması mümkün değildir. Ortak mücadele edersek, kazanırız ve doğamızı geleceğe taşırız" diye belirtti.
'HEDEFLENEN ŞEY İNSANSIZLAŞTIRMAK'
Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Ergin Tekin de, hayata geçirilmek istenen maden projelerinin doğada telafisi olmayan sonuçlar doğuracağını hatırlattı. Projelerle doğal yaşamın yok edileceğini hem de bölgenin insansızlaştırılmasının hedeflendiğine vurgu yapan Tekin, "Çünkü bu alanlarda canlıların yok edilmesi demek belli süreden sonra bu alandan insanların göç etmesine neden olacaktır. Dersim'in insansızlaştırılmasına dönük bir proje olarak düşünüyoruz" diye konuştu. Kentteki halkın, kurumların ve siyasi partilerin birlikte mücadele yürütmesi gerektiğini belirten Tekin, sular altına bırakılmak istenen tarihi Hasankeyf'e dönük kurulan dayanışmanın aynısının Dersim için kurulması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'deki tüm doğa tahribatlarına karşı birlikte mücadele yürütülmesi gerektiğine işaret eden Tekin, "Nasıl barajları durdurduysak aynı mücadeleyle de maden projelerini durdururuz" dedi.
'BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dersim Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Yoluk ise, Dersim'in doğa güzelliğine dikkat çekerek, yapılan maden projelerinin siyasi bir karar olduğunu ifade etti. Yürürlüğe konulmak istenen projelerle doğanın yok edileceğini ve kentin sermayedarlara peşkeş çekileceğini sözlerine ekleyen Yoluk, "Devlet bunu bilinçli bir şekilde yapıyor. Doğaya dönük yapılan her türlü tahribata parti olarak karşıyız" dedi. Kentteki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerle birlikte bu projelere karşı mücadele edeceklerinin altını çizen Yoluk, doğayı tahrip etmek isteyenleri yürütecekleri mücadeleyle kamuoyunda teşhir edeceklerini belirtti. Maden çalışmalarının insana, doğaya ve tüm canlılara çok ciddi zararları olduğunu anımsatan Yoluk, "Doğa tahrip edilmeye çalışılıyor. Hep birlikte mücadele edelim" diye konuştu. (MA)