'Musa Anter Davası’nda zamanaşımına 15 ay kaldı; mahkeme acil karar vermeli'

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’na ilişkin konuşan Avukat Selim Okçuoğlu, dosyanın zamanaşımına uğramaması için acilen diğer dosyalardan ayrılması gerektiğini söyledi.

'Musa Anter Davası’nda zamanaşımına 15 ay kaldı; mahkeme acil karar vermeli'

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK- Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nın 28’inci duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Dicle Anter Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ali Kenanoğlu Şevin Coşkun ile Hafıza Merkezi avukatlarından Esra Kılıç katıldı. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada ilk olarak Mehmet Selim Okçuoğlu söz aldı. Gelinen aşama itibariyle Cemil Işık’ın yurt dışında öldürüldüğü yönünde haricen bilgilerinin bulunduğunu belirterek, "Yurt dışı istinabe evrakına bu konuda ilave yapılarak akıbet sorulacak ise buna göre yazışma yapılmasını talep ediyoruz" dedi. Musa Anter’in katledildiği tarih itibariyle dosyanın dava zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Okçuoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Dosyada her şeyden önce sonuç alınabilmesi açısından dosyayla birleştirilmesi cihetine gidilen sair dosyaların ayrılmasını talep ediyoruz. Öte taraftan mahkemenin kurduğu ara kararlarına rağmen yurt dışında bulunan dosya sanıklarından Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) savunmasının saptanmamasında Adalet Bakanlığı’nın mahkeme ile iş birliği içerisinde hareket etmemesinin önem arz ettiğini ifade etmek istiyoruz. Biz dosyanın birleşen sair dosyalardan ayrıldıktan sonra bu hususun üzerine gidilmesini ve dosyanın sonuçlandırılmasını talep ediyoruz."

‘YARGILAMA İLKESİNİN İHLAL EDİLİYOR’

Dava dosyasına konu olan olayın önceki müracaatlar ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) önüne götürüldüğünü hatırlatan Okçuoğlu, "Şu anda görülen dava dosyası esasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yerini bulan yaşam hakkının ihlaline dair bir dava görülmektedir. AİHS’nin 6’ncı Maddesinde düzenlemesini bulan makul sürede yargılamanın tamamlanmasına esas adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğini de ifade etmek isterim. Tüm bu hususlar nazara alınarak mahkemece karar tesisini talep ediyoruz" dedi.

Sanık Savaş Gevrekçi sağlık nedenleri ile mahkemeye katılmadı. Müdafi Avukat Ece Güngör ise, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti. Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek ise, dosyanın ayrılması talebinin reddedilmesini isteyerek, Hamit Yıldırım üzerindeki adli kontrollerin kaldırılmasını talep etti.

Avukatların beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınması hususunda Adalet Bakanlığı’na tekrar yazı yazılmasına, sanıklar Abdülkadir Aygan, Mahmut Yıldırım, Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi Çetin hakkındaki yakalama emrine ilişkin kararın devamına, sanık Mahmut Yıldırım hakkındaki kırmızı bülten uygulamasının devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, dosyaların tefrik edilmesi talebini reddederken, sanık Hamit Yıldırım hakkında adli kontrol şartının devamına karar verdi. Duruşma 7 Temmuz’a ertelendi.

'Musa Anter Davası’nda zamanaşımına 15 ay kaldı; mahkeme acil karar vermeli' - Resim : 1

‘DOSYAMIZIN AYRILMASI GEREKİYOR’

Duruşma sonrası Artı Gerçek’e konuşan Avukat Selim Okçuoğlu, "Bizim dosyamıza 2 dosya daha eklendi. Jitem olarak nitelendirilen dosya ve Dersim’de katledilen Ayten Öztürk’ün katledilmesine ilişkin dosya da eklendi. Dolayısıyla 3 dosyanın yargılanması aynı anda yapılıyor. Diğer davalarla bizim dava sürecimiz arasında bir bağlantı yok" dedi. Okçuoğlu, davanın bir sonuca ulaşabilmesi için ayrılması gerektiğinin altını çizerek, "Musa Anter 1992 yılında katledildi ve 30 yıllık zaman aşımı sürecinin dolmasına çok az süre kaldı. Dava sonuca varmadan zaman aşımına uğrayacak. Muhtemel bir kararın zaman aşımına uğramaması için davanın sonuçlanmasını istiyoruz" dedi.

‘MAHKEME ARTIK BİR KARAR VERMELİ’

Mahkemenin acilen olumlu ya da olumsuz bir karar vermesi gerektiğine dikkat çeken Okçuoğlu, cezasızlığa giden bu sürecin büyük bir tehlike yarattığını söyledi. Türkiye’nin geçmişine ve bugünü için büyük önem taşıyan bu davanın sonucunun önemli olduğunu söyleyen Okçuoğlu, "Burada tekil çözümler aramak pek mümkün değil. Egemen anlayış geçmişte olduğu gibi bu ve benzeri davalarda sonuçlanmaması konusunda olumlu iradeye sahip değil. Tam tersi süreci tıkayıcı nitelik taşıyor. Adalet Bakanlığı Abdül kadir Aygan için şu ana kadar yanıt vermemişi düşündürücü" dedi.

aihm musa anter