Musa Anter Gazetecilik Ödülleri için başvurular devam ediyor: 'Cezaevlerinden de başvurular var'
Bu yıl 31'incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri için başvurular devam ediyor. Gazeteci Ahmet Güneş, cezaevlerinde de başvuruların olduğunu söyledi.
Artı Gerçek - Yeni Yaşam Gazetesi tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenecek olan Musa Anter (Apê Musa) ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri için başvurular devam ediyor. Türkçe haber, video haber, Kürtçe haber, fotoğraf (haber fotoğrafı), karikatür ve Gurbetelli Ersöz anısına kadın haberciliği olmak üzere 6 ayrı dalda yapılacak başvuruların son tarihi ise 10 Eylül.
Ödüle layık görülen eserler ve sahipleri 18 Eylül’de açıklanacak. Ödüller, 22 Eylül 2024 tarihinde gazetenin düzenleyeceği bir törenle sahiplerine verilecek. Yeni Yaşam Gazetesi editörü Ahmet Güneş, yarışmanın önemi ve başvurulara ilişkin konuştu.
'CEZAEVLERİNDEN DE BAŞVURULAR YAPILIYOR'
Özgür Basın çatısı altında çalışan birçok gazetecinin mesleğini sürdürürken katledildiğini anımsatan Güneş, bunlardan birinin de Kürt bilgesi Musa Anter olduğunu anımsattı. Hem gazetenin yazarı olması hem de dönemin katledilen aydınlardan biri olması nedeniyle yarışmaya Apê Musa’nın adının verildiğini kaydeden Güneş, Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin bu anlamıyla önemli olduğunu dile getirdi.
90’lı yıllardan bugüne Özgür Basın’a dönük baskıların devam ettiğinin altını çizen Güneş, Yeni Yaşam gazetesinin cezaevlerine verilmediğini dile getirdi. Güneş, “Gazetemiz gayri hukuki bir şekilde cezaevlerine alınmıyor. Fakat bizi yoğun bir şekilde takip eden bir okur kitlemiz de cezaevlerindedir. Gazetemize cezaevlerinden de başvurular var. Bu anlamda cezaevlerindeki siyasi tutsakların ailelerinden, tutsakları yarışmadan haberdar etmelerini istiyoruz. Çünkü her sene oralardan da ciddi çalışma ve ürünler geliyor” dedi.
‘HALKIN HABER ALMA HAKKI SAVUNULUYOR’
İktidarın kadın karşıtı politikaları nedeniyle şiddetin artığını dile getiren Güneş, bu nedenle kadın haberciliği dalının önemsenmesi gerektiğini vurguladı. İktidarın özellikle basın üzerinde bir baskı ve sansür kurmaya çalıştığını belirten Güneş, “Özgür Basın’ın yanında durmak gazetecilik için elzemdir. Çünkü günümüzde medya, iktidarın baskısı altında ve sansürleniyor. Özgür Basın’ın geçmişte verdiği bedeller, söz verdiği halk gerçekliği gibi nedenlerle mücadelesine devam ediyor. Baskılara boyun eğmediği gibi bu tür etkinliklerle halkın haber alma hakkını hem savunuyor hem bu alanda çalışmak isteyen muhabirlere, gazetecilere de alan açmış oluyor” ifadelerini kullandı.
Başvuruların devam ettiğini hatırlatan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özgür Basın geleneği her zaman değerlerini savunmuş ve bu uğurda bedel veren insanların mirasını sahiplenerek, bugüne kadar gelmiştir. Musa Anter’in aynı zamanda hem mizahı hem düşünceleri ve devlete karşı direnme biçimi, bizim için önemli bir yerde duruyor. O yüzden onun şahsında bu ödülü verirken, aynı zamanda 90'lardan günümüze şehit verdiğimiz arkadaşlarımız, cezaevindeki arkadaşlarımız, sürgüne giden arkadaşlarımız için de bu ödül ayrı bir yerde duruyor.” (MA)
KATILIM KOŞULLARI
Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nın teknik şartnamesinde belirtilen koşullara haiz, eser sahibi herkes yarışmaya katılabilir. Yarışmaya seçici kurul üyeleri (jüri olduğu yıl) ile Yeni Yaşam gazetesi çalışanları katılamazlar.
Yarışmaya katılan eserlerin daha önce yayımlanmamış ya da 10 Eylül 2023 tarihinden sonra yayımlanmış olması gerekmektedir. Katılımcı, daha önce ya da bu yarışma ile eşzamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme almamış eserleriyle katılabilir. Eserin, daha önce ya da bu yarışma ile eşzamanlı yapılan herhangi bir yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme aldığının ortaya çıkması durumunda katılımcı hakkında kural ihlali işlemi uygulanır; alınan ödül iptal edilir.
Ödül alınmışsa, katılımcı tarafından iade edilmesi gerekmektedir. Bu işlem diğer katılımcılar için herhangi bir talep hakkı doğurmaz. Yarışmaya gönderilen eser üzerinde, eser kendisinin olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve jüriyi yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişikliği yapan katılımcı hakkında jüri tarafından kural ihlali işlemi uygulanır.
Yarışmaya eser gönderen tüm katılımcıların, şartnamede belirtilen hususları kabul ettikleri kabul edilir. Bu koşullara uymayan katılımcılar yarışma dışı bırakılır. Eser yayınlanmamış ise eserin adı, çekildiği ya da çizildiği yer ve zaman; yayınlanmış ise yayınlandığı gazete, dergi, ajans, internet sitesi, TV ile yayın tarihi bilgileri ve yayının bir kopyasının dosyada yer alması gerekmektedir.
Katılımcılar; özgeçmiş, iletişim adresi ve eser hakkındaki bilgi yazısı ile bir adet fotoğrafını başvuru dosyasına eklemelidir.
GÖNDERİLME FORMATLARI
Katılımcılar, politika, ekonomi, ekoloji, eğitim, sağlık, toplum-yaşam, kültür-sanat ve spor gibi kategorilerde haber değeri taşıyan çalışmalarla katılım sağlayabilirler. Yarışmaya katılacak haberler yazılı basında yayınlanmış ise PDF formatında, internet medyasında yayınlanmış ise Word formatında da aşağıda belirtilen e-mail adresine gönderilebilir. Görüntülü haberlerin ise wetransfer yoluyla gönderilmesi gerekiyor. İnternet medyasında yayımlanan haberlerin linkinin de gönderilmesi gerekmektedir.
FOTOĞRAF DALI
Yarışmaya gönderilen çalışmaların arka yüzlerinin sol alt köşesine, eser sahibinin adı soyadı ve eserin adı bir etiketle yazılacaktır. Fotoğrafın çekildiği zaman, mekân ile haber adı belirtilmelidir. Fotoğraf dalında yarışmaya gönderilecek eserlerin boyutları; kısa kenar minimum 2000 piksel, JPG formatında, 300DPİ çözünürlükte ve 12 sıkıştırma kalitesinde olarak sunulmalıdır. Seçici kurul gerek görürse katılımcıdan fotoğrafın orijinal halini (Raw) talep edebilir. Üzerinde oynanmış ve gerçekliğini değiştirecek şekilde değiştirilmiş (ışık, renk, kontrast ayarları hariç) fotoğraflar değerlendirmeye alınmayacaktır. Fotoğraflar, JPG formatında aşağıda belirtilen e-mail adresine gönderilebilir. Fotoğrafların “haber fotoğrafı” niteliği taşıması gerekmektedir.
KARİKATÜR DALI
Yarışmaya gönderilen eserlerin ismi eserin arka yüzlerinin sol alt köşesine, bir etiketle yazılacaktır. Çizer kullandığı teknikte serbesttir. Ancak eserler orijinal olmalıdır. Sanatçı tarafından (ıslak imza) imzalanması koşulu ile dijital baskı ürünler kabul edilir. Karikatür boyutları en az A4 (21 cm × 29,7 cm) en fazla A3 (29,7 cm x 42 cm) olmalı ve herhangi bir zemine yapıştırılmamalıdır. Karikatürler JPG formatında aşağıda belirtilen e-mail adresine gönderilebilir.
JÜRİ ÜYELERİ
Türkçe Haber ve Video Haber Jürisi: Faruk Bildirici, Ali Duran Topuz, Banu Güven, Candan Yıldız, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi
Kürtçe Haber Jürisi: Ramazan Ölçen, Nergîz Îsmaîl, Bişar Turgut, Hatice Kamer, Münevver Karademir
Kadın Haberciliği Jürisi: Dilek Arjin Öncel, Bircan Değirmenci, Derya Ceylan, Elif Ekin Saltık, Gülfen Karataş
Fotoğraf Jürisi: Ramazan Öztürk, Beritan Canözer, Salih Yeşil, Özcan Yaman, Murat Baykara
Karikatür Jürisi: Kemal Gökhan Gürses, Ronî Batte, Erceren
BAŞVURU ADRESLERİ
Eserlerin gönderileceği adresler:
e-posta: [email protected]
Telefon: 0 212 252 83 99 Fax: 0 212 252 83 90
Adres: Şehit Muhtar Mahallesi Bekâr Sokak No: 7/3 Beyoğlu/İstanbul
Musa Anter Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı
Aram Yayınevi'nden altı yeni kitap, Musa Anter’in beş kitabına yeni baskı