Müvekkillerinden haber alamayan avukatlar İmralı için Meclis'e başvurdu
Asrın Hukuk Bürosu, kendilerinden haber alamadıkları müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular durumuna ilişkin Meclis’e de başvuru yaptı.
Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 8 aydır herhangi bir haber alamadıkları İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın durumuna ilişkin girişimlerini sürdürüyor. Avukatlar, Bursa İnfaz Hakimliği ve Adalet Bakanlığı ile bakanlığa bağlı kurumların ardından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulundu.
KÖTÜ MUAMELE YASAĞI
Avukatlar, müvekkillerinin fiili ve hukuki dayanaktan yoksun idare ve yargı kararlarıyla dış dünyayla temaslarını sağlayacak araçlardan tamamen yoksun bırakıldığına işaret ederek, dış dünyayla temaslarını sağlayacak mekanizmaların engellenmesinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu kaydetti. Avukatlar, bu durumun aynı zamanda kötü muamele yasağının ihlalini oluşturduğuna vurgu yaptı. Avukatlar, "Sağlık durumları, tutulma koşulları, özcesi maddi ve manevi varlıkları konusunda derin endişeler yaratmaktadır. Bu durum aynı zamanda ulusal mevzuatın yanı sıra taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile evrensel hukuk norm ve değerlerine aykırılık teşkil etmektedir" dedi.
YERİNDE İNCELEME TALEBİ
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun görevlerinin hatırlatıldığı başvuruda, devamla şu ifadelere yer verildi: "Komisyon ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi istemek ve buralarda inceleme yapmak, ilgililerini çağırıp bilgi almak yetkisine sahiptir. Komisyon, gerekli gördüğünde uygun bulacağı uzmanların bilgilerine başvurabilir ve Ankara dışında da çalışabilir. Bu nedenlerle komisyonunuzun yasal yetki ve görevi olduğu üzere; İmralı Yüksek Güvenlikli kapalı Ceza infaz Kurumunu ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunmasını, 8 aydır kendilerinden haber alınamayan müvekkillerimizle avukat ve aile ziyareti kapsamında fiziki temasın sağlanarak, endişe verici mahpusluk koşullarının yaşam ve sağlıkları hakkında yarattığı belirsizlik haline son verilmesi için gereken girişimlerde bulunmasını talep ederiz." (MA)