Müze yapılacaktı; TÜGVA Kıraathanesi oldu

Müze yapılacaktı; TÜGVA Kıraathanesi oldu
Eskişehir'de ETİ Şehir ve Göç Müzesi olarak faaliyete geçeceği duyurulan binanın TÜGVA'ya devredildiği ortaya çıktı. Müze olması beklenen binaya 'TÜGVA Kıraathanesi' tabelası asıldı. CHP'li Utku Çakırözer konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Özge ZAİM


ESKİŞEHİR - Eskişehir'de tarihi Odunpazarı Bölgesi'nde bulunan Türk Dünyası Vakfı'na ait olan arazi üzerine 2015 yılında ETİ Şehir ve Göç Müzesi'nin temelleri atıldı. Ancak 600 metrekarelik bina tamamlansa da müze hayata geçirilmedi. Önceki yıllarda CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü'nün de gündeme getirdiği ETİ Şehir ve Göç Müzesi, uzun yıllardır açılmayı bekliyordu.

Süllü, bir türlü açılamayan ETİ Şehir ve Göç Müzesi ile ilgili verdiği yazılı soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, “Bu müze için yapılmış bir başvuru mevcut değil” yanıtını verdiğini açıkladı.

ETİ ŞEHİR VE GÖÇ MÜZESİ TABELASI KALDIRILDI

2015'ten beri açılması beklenen müzenin TÜGVA'ya devredildiği ve kıraathaneye dönüştürüldüğü ortaya çıktı.

2019-2024 yılları arasında Odunpazarı Belediyesi CHP Meclis Üyesi olarak görev yapan Ömer Faruk İnan, Facebook hesabından ETİ Şehir ve Göç Müzesi tabelasının kaldırıldığını yerine TÜGVA yazısının asıldığını duyurdu.

Alanın kıraathane gibi kullanılacağı, iç kısımda inşaat çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Öte yandan kıraathanenin kilitli olduğu görüldü.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu meclis gündemine taşıdı. TBMM’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Kamu kaynakları iktidar eliyle vakıflara peşkeş çekilmeye devam ediyor. Tam 9 yıl önce Türkiye’nin ‘ilk göç müzesi’ olarak temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi hayata geçirilmeden TÜGVA Kıraathanesi tabelası asıldı” dedi.

'ESKİŞEHİRLİLERİ KANDIRANLARDAN HESAP SORULMALI'

“Bu müzenin TÜGVA’ya tahsisi nasıl yapıldı? Bu tahsise kim, nasıl izin verdi?” diye soran Çakırözer, “Sayın Bakan bunun açıklamasını Eskişehirlilere yapmak zorunda! Bu konuda savcılara, Eskişehir Valiliğimize açık suç duyurusunda bulunuyoruz. Müze yapacağız diye kamu kaynaklarını kullanılıp, kıraathaneye çevrilmesinin hesabının, Eskişehir’in en büyük şirketini kandırmanın hesabı sorulmalı, sorumluları cezalandırılmalıdır” açıklamasını yaptı.

'KAMU KAYNAKLARINI VAKIFLARA PEŞKEŞ ÇEKMEYE HAKKINIZ YOK'

Eskişehir’in aldığı göçlerle bir mozaikler şehri olduğunu belirten Çakırözer, “Biz hep Eskişehir’imizin kültür ve turizm şehri olmasıyla guru duyduk, duyuyoruz. Tarihi Odunpazarı bölgesindeki bu müze de hayata geçirilseydi sadece Eskişehir değil, Türkiye için önemli bir kazanım olacaktı. 9 yıldır bu müzeyi hayata geçirmediler şimdi Eskişehirlilerle dalga geçer gibi bu müzeyi TÜGVA kıraathanesi yapmışlar. Eskişehirliler, Eskişehir’i görmeye gelenler bunu hak etmiyor! Hiç kimsenin Eskişehirlilerin kaynaklarını böyle peşkeş çekmeye hakkı da, yetkisi de yok!” dedi.

'TAHSİSİNİ KİM, NASIL YAPTI?'

Çakırözer Bakan Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM’de verdiği soru önergesine şu sorulara yanıt istedi:

• 2015 yılında temeli atılan ETİ Şehir ve Göç Müzesi 9 yıldır neden hayata geçirilmemiştir?

• ETİ Şehir ve Göç Müzesi’nin TÜGVA’ya tahsisinin gerekçesi nedir?

• Bu tahsis kim ya da kimler tarafından, nasıl yapılmıştır?

• Müzenin TÜGVA’ya tahsisinde müzenin yapımında sponsor olan ETİ yönetiminin onayı alınmış mıdır?

• Bu müzenin yapımı için Türk Dünyası Vakfı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı olmak üzere kamu kaynaklarından ne kadar harcama yapılmıştır? Türk Dünyası Vakfı harcamalarının denetimi yapılmakta mıdır?

Öne Çıkanlar